Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το ΕΚΠΑ εκπροσωπήθηκε στις Μεσογειακές Συναντήσεις MED 2023 που διοργανώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2023 στην Μασσαλία. Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, αλλά και ειδικότερα η Ορθόδοξη Εκκλησία εν γένει, εκπροσωπήθηκε στην παραπάνω διοργάνωση από τον καθηγητή του Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγόριο Παπαθωμά με διπλή ιδιότητα, ο οποίος συμμετείχε στις συζητήσεις με τους νέους από όλα τα κράτη της Μεσογείου, συνεξετάζοντας μαζί τους την πολυπλοκότητα και πολυπρισματικότητα των εξεταζομένων και υπό διαβούλευση θεμάτων. Από πλευράς φοιτητών, την Ελλάδα και τον Ακαδημαϊκό φοιτητικό χώρο εκπροσώπησε ο υποψήφιος διδάκτωρ κλασικής φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σωτήριος Πολύζος, κάτοικος Περιστερίου.

Πιο συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2023 η Μασσαλία διεκδίκησε τον τίτλο της «οικοδέσποινας» της Μεσογείου και ανέλαβε το μεγάλο εγχείρημα να προσπαθήσει να ενώσει τις φωνές όλων των ετερόκλιτων στοιχείων (θρησκευτικών, πολιτισμικών, ακαδημαϊκών κ.ο.κ.) που συνθέτουν στις μέρες μας ό,τι θα αποκαλούσαμε <Μεσογειακό κόσμο>. Σε συνδυασμό και με την προγραμματισμένη επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στο μεγάλο αυτό λιμάνι της γαλλικής Ριβιέρας, διοργανώθηκε, για πρώτη φορά σε γαλλικό έδαφος, με πρωτεργάτρια την λατινική αρχιεπισκοπή της Μασσαλίας και τον προκαθήμενό της καρδινάλιο κ. Jean-Marc Aveline, μία Μεσογειακή συνάντηση νέων και φοιτητών προερχόμενων από εντελώς διαφορετικά περιβάλλοντα της Μεσογείου, από 17 έως 24 Σεπτεμβρίου 2023. Το πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Οι Μεσογειακές Συναντήσεις MED 2023» (“Rencontres méditerranéennes MED 2023: MOSAÏQUE D’ESPÉRANCE”, [17-24] Σεπτεμβρίου 2023 στην Μασσαλία), έφερε κοντά 100 φοιτητές Πανεπιστημίων και νέους από όλα τα μεσογειακά κράτη μέσα από ειδικά σχεδιασμένες για τον σκοπό αυτό εκδηλώσεις, οι οποίες κατέδειξαν την διαχρονική πολυπολιτισμικότητα της Μεσογείου και της Μασσαλίας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, και τόνισαν το διακύβευμα της αρμονικής συνύπαρξης και συνεργασίας, που δεν υπήρξε πάντοτε ουτοπία αλλά πραγματικότητα χάρη στην εκτίμηση όλων για την ανωτέρω «Λιμενούπολη» στην αλλοτινή Mare nostrum, η οποία άνοιξε (και ανοίγει) έμπρακτα τις αγκάλες της για την υποδοχή και φιλοξενία όλων εκείνων που, εξαιτίας ποικίλων περιστάσεων, «ελλιμενίστηκαν» στους κόλπους της. Έτσι, όπως διαφαίνεται και από τον υπότιτλο του εγχειρήματος, η πόλη, όπως και όλη η Μεσόγειος, συγκροτεί ένα μωσαϊκό ελπίδας, όπου κάθε χρωματισμένη ψηφίδα είναι απαραίτητη, για να αναδειχθεί το όλον και κάθε χαλικάκι στηρίζει εξίσου το υπόλοιπο έργο σε σημαντικό βαθμό. Πέρα από τις δράσεις για την επαφή των νέων με τις διαφορετικές πτυχές της πόλης (ακαδημαϊκές, θρησκευτικές, πολιτικές, πολιτιστικές, οικονομικές κ.λπ.), το εγχείρημα προέβλεπε και την συνάντηση των 100 φερέλπιδων νέων με αντίστοιχους 100 περίπου καθηγητές Πανεπιστημίου και επισκόπους από όλες τις χώρες, τις μεριές και τα παράλια της Μεσογείου και την συνεργασία αμφοτέρων πλευρών για την κατανόηση και ερμηνεία πολλών προβλημάτων (ανθρωπιστικών, περιβαλλοντολογικών, ακαδημαϊκών, θρησκευτικών, οικονομικών κ.λπ.) που μαστίζουν σήμερα τις μεσογειακές ακτές.

Οι εβδομαδιαίες δράσεις κορυφώθηκαν κατά το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου με την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στον χώρο συνεδριάσεων του ιστορικού Palais du Pharo (Παλάτι του Φάρου) με την παρουσία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουήλ Μακρόν, όπου ο Ποντίφικας χαιρέτισε τους νέους και τις πραγματοποιηθείσες δραστηριότητες των νέων, επικροτώντας την πρωτοβουλία των «Μεσογειακών Συναντήσεων», τούς κάλεσε δε σε επαγρύπνηση για την προστασία της Μεσογείου σε όλα τα επίπεδα μέσα από τον δρόμο της καταλλαγής και της αλληλεγγύης, ενώ συνομίλησε και με τους παρισταμένους επισκόπους και καθηγητές Πανεπιστημίου. Μετά το πέρας των ομιλιών και της επαφής του Πάπα και του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας με τους νέους και τους επίσημους συμμετέχοντες από τον ακαδημαϊκό χώρο, πραγματοποιήθηκε λειτουργία στο στάδιο Vélodrome της Μασσαλίας.

5. πό την εκδήλωση στη Μασσαλία

Οι «Μεσογειακές Συναντήσεις», που ξεκίνησαν από την Ιταλία και πια αποτελούν παράδοση για την διάδοση και εμπέδωση του διαλόγου ως μέσου υπέρβασης των εκάστοτε ποικίλων διαφορών και κατανόησης της ετερότητας, υπογραμμίζουν την σημαντικότητα της Μεσογείου στην διαχρονική της διάσταση. Το θαλάσσιο αυτό σταυροδρόμι των πολιτισμών, που αρκετά συχνά εξελίχθηκε σε θέατρο συγκρούσεων, σήμερα θέτει και πάλι στους κατοίκους της καίρια ερωτήματα που αφορούν στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την άμβλυνση των κοινωνικών αδικιών, των θρησκευτικών αντιθέσεων αλλά και την προστασία της ίδιας της ανθρώπινης ζωής ως αυταξίας. Οι γόνιμες επαφές και η συνεργασία των νέων από όλη την Μεσόγειο δεν μπορούν παρά να αποτελούν έναν φάρο ελπίδας, ακριβώς διότι μέσα από τον διάλογο αυτόν εκπηγάζει η κατανόηση της διαφορετικότητας, αναδεικνύεται η ανάγκη άρσης των εκάστοτε περιορισμών που παρακωλύουν το πολυπολιτισμικό πλησίασμα, ενώ σταδιακά ο μέχρι πριν έτερος μεταμορφώνεται σε εταίρο, συνεταίρο και συνοδοιπόρο στο εργώδες εγχείρημα της οικοδόμησης μιας κοινωνίας συμπεριληπτικής και ανοικτής στις προκλήσεις που επιφέρουν οι προσεγγίσεις μεταξύ των διαφορετικών λαών και των παραδόσεών τους.

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN