Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

EΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ COVID-19, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ Γ.Γ. ΠΦΥ ΜΑΡΙΟ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκινώντας την ενημέρωση αναφέρθηκε στην παραλλαγή «Όμικρον» λέγοντας τα εξής:

Τα βασικά χαρακτηριστικά της παραλλαγής «Όμικρον», όπως γνωρίζουμε είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα, η ανοσολογική διαφυγή, δηλαδή το ότι ξεφεύγει ο ιός από τα προστατευτικά αντισώματα, όπως και η αυξημένη δυνατότητα του ιού για επαναλοιμώξεις.

Έπειτα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η Καθηγήτρια αναφέρθηκε σε μια δημοσίευση που έγινε στο Jama από δυο ακαδημαϊκά κέντρα της Βοστώνης και αφορά τον εμβολιασμό των εγκύων:

Στην μελέτη αυτή, εμβολιάστηκαν έγκυοι μεταξύ της 20ης και 32ης εβδομάδας κύησης και συγκρίθηκαν με εγκύους, οι οποίες δεν είχαν εμβολιαστεί, αλλά είχαν νοσήσει από κορονοϊό.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης; Ανιχνεύθηκαν αντισώματα στο αίμα των νεογνών και στην ηλικία των 2 μηνών αλλά και στην ηλικία των 6 μηνών σε ποσοστό 58% στην ομάδα των εγκύων που είχαν εμβολιαστεί.

Αντίθετα, στην ομάδα των εγκύων που δεν είχαν εμβολιαστεί, αλλά είχαν έρθει σε επαφή με τον ιό, είχαν την λοίμωξη, το ποσοστό των αντισωμάτων στην ηλικία των 6 μηνών ήταν της τάξεως του 8%.

Δηλαδή, εδώ, η φυσική νόσηση ήταν υποδεέστερη ως προς την προστασία σε σχέση με τον εμβολιασμό. Είναι και αυτό ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι ο εμβολιασμός των εγκύων μπορεί να προστατεύσει με την μεταφορά των αντισωμάτων που γίνονται από την έγκυο προς το παιδί, θα προσέθετα και με τον θηλασμό, να προστατεύσει όχι μόνο την έγκυο, αλλά και το παιδί, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ξέρουμε ότι είναι πολύ κρίσιμη σχετικά με το θέμα των λοιμώξεων.

Ο Γ.Γ. ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους συνέχισε την ενημέρωση κάνοντας αναφορά σε στατιστικά στοιχεία εμβολιασμών στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση:

Ξεπεράσαμε τα 19.840.000 εμβολιασμούς, περισσότεροι από 7.815.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 74,4% του γενικού πληθυσμού και 84,1% του ενήλικου πληθυσμού.

Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση, είναι 74,2% του γενικού πληθυσμού και 85,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 7.440.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 70,8% επί του γενικούς πληθυσμού και 80% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 70,7% του γενικού πληθυσμού και 81,9% του ενήλικου πληθυσμού.

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων των δημοσιογράφων και σε ερώτηση σχετικά με τα παιδιά κάτω των 5 ετών (τι γίνεται με τις κλινικές μελέτες, με τα εμβόλια; Πόσο σύντομα τα περιμένουμε να εγκριθούν, αν εγκριθούν;), η κ. Θεοδωρίδου απάντησε τα εξής:

Παρότι υπήρχε ένα πνεύμα ότι θα γινόταν γρήγορα η αποδοχή από τον FDA για τον εμβολιασμό των παιδιών κάτω των 5 ετών, ηλικία 2 με 5 (2 δηλαδή και συμπληρωμένα 4) το γεγονός ότι η ανοσιακή ανταπόκριση με τις δύο δόσεις δεν ήταν αυτή που επιθυμούσαν και άρα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μία τρίτη δόση, θεωρήθηκε ότι είναι πιο σωστό να αναμένουν τα αποτελέσματα των μελετών και με την τρίτη δόση, προκειμένου να προχωρήσουν στην ενδεχόμενη έγκριση για εμβολιασμό και αυτής της ομάδας των παιδιών μεταξύ 2 με 5 ετών.

Υπάρχει, όπως γράφουν, ένα time out, ένα διάλειμμα για το θέμα αυτό, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη. Δεν δέχονται οι ειδικοί σύμβουλοι του FDA να εγκρίνουν ένα εμβόλιο πριν να έχουν ολοκληρωμένη τη μελέτη και με τις τρεις δόσεις.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη συμβατότητα της θρομοβοφιλίας και του εμβολίου, η κ. Θεοδωρίδου απάντησε:

Πάντα συμβουλευόμαστε τις καθ’ ύλην αρμόδιες επιστημονικές εταιρείες. Δηλαδή, και την Αιματολογική Εταιρεία. Δεν είναι αντένδειξη για τον εμβολιασμό το ιστορικό της θρομβοφιλίας.

Διαβάστε ολόκληρη την ενημέρωση της 14ης Φεβρουαρίου:

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN