Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

 ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ, ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΒΑΝΑ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ  ΓΚΙΚΑ ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗ

Η Αναπλ. Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ξεκινώντας την ενημέρωση ανακοίνωσε τα κρούσματα (19.154), επισημαίνοντας ότι η θετικότητα είναι στο 6,2%.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στα αντιικά, λέγοντας τα εξής:

Η πλατφόρμα, όπως ξέρετε, άνοιξε εδώ και μία εβδομάδα. Έχουν γίνει 1.436 αιτήσεις. Έχουν απορριφθεί οι 19. Όλες οι υπόλοιπες αιτήσεις έχουν γίνει δεκτές.

Να σας πω ότι το τελευταίο τετραήμερο έχουν γίνει 757 αιτήσεις που έχουν εγκριθεί. 42 ακυρώθηκαν από τους ασθενείς και 477 έχουν ήδη παραδοθεί,  ενώ οι υπόλοιπες 238 είναι για να παραδοθούν.

Υπάρχει από χθες το help desk που λειτουργεί, έχουμε απαντήσει σε αρκετά e-mail. Κάποια είναι τελείως διαδικαστικά και κάποια αφορούν δράσεις και από τους γιατρούς ή από τους ασθενείς, που είναι σημαντικό.

Η Καθηγήτρια Παιδιατριακής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε τα εξής:

Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας παραμένει σταθερή. Δεν παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση στην επικράτεια σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο κυλιόμενος μέσος του 7ταημέρου έχει παραμείνει σχετικά σταθερός και σήμερα υπολογίζεται ότι έχουμε 17.600 νέα κρούσματα ανά ημέρα.

Σε σχέση με την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η Καθηγήτρια ανέφερε τα εξής:

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων λόγω Covid τόσο σε απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ παραμένει σταθερός, στους 3.500 ασθενείς, και ο μέσος κυλιόμενος του 7ημερου για νέες εισαγωγές εκτιμάται στις 452 εισαγωγές ανά μέρα.

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει με έναν στους δύο νοσηλευόμενους να είναι  άτομα άνω των 75 ετών.

Σχετικά με το σύνδρομο MIS-C στα παιδιά, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε τα εξής:

Το σύνδρομο αυτό είναι γνωστό από τις αρχές της πανδημίας, από την άνοιξη του 2020 και σας θυμίζω ότι τότε λέγαμε ότι φαίνεται τα παιδιά να πάσχουν από κάτι που μας θύμιζε την νόσο Καβασάκι.

[…]

Στην Ελλάδα, σε πολυκεντρική μελέτη που διενεργήθηκε με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρία Τσολιά, μέχρι το τέλος του 2021 είχαν νοσηλευτεί 119 παιδιά με διάμεση ηλικία τα 8 έτη.

Τα παιδιά εμφάνισαν κατά κύριο λόγο ψηλό πυρετό, γαστρεντερικές διαταραχές και εξάνθημα.

Σημαντικό ποσοστό αυτών εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και άλλες επιπλοκές από την καρδιά ενώ 2 στα 10 χρειάστηκαν εισαγωγές στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω βαριάς κατάστασης.

[…]

Να θυμίσουμε, λοιπόν, ότι ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την απόφαση υπέρ του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων ήταν ακριβώς η πρόληψη του MIS-C.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κ. Μαγιορκίνης, αναφορικά με την εικόνα της επιδημίας ανά τον κόσμο, είπε τα εξής:

Να δούμε την επιδημία στον κόσμο, όπου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 403 εκατομμύρια μολύνσεις και 5,8 εκατομμύρια θάνατοι με τη νόσο Covid – 19.

Οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 17% εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν περίπου 2,5 εκατομμύρια διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά.

Είναι,  λοιπόν, η 2η εβδομάδα μείωσης στο παγκόσμιο κύμα της «Όμικρον». Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο, ωστόσο, αυξήθηκαν κατά 4% καθώς καταγράφηκαν περίπου 10.500 θάνατοι ανά ημέρα.

Η επιδημία στην Ευρώπη δείχνει σαφή σημεία συρρίκνωσης, όσον αφορά τη διασπορά, καθώς παρατηρήθηκε 14% μείωση στις διαγνώσεις, ενώ οι θάνατοι αυξηθήκαν κατά 6%.

Σχετικά με τα αντιγονικά self-test, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 108 εκατομμύρια συσκευές σε 7,8 εκατομμύρια πολίτες. 81 εκατομμύρια είναι οι δηλώσεις που έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. 494.000 έχουν επιβεβαιωθεί από επαγγελματία υγείας.

Με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα μέτρα και την επικείμενη περίοδο της Αποκριάς, η κ. Παπαευαγγέλου απάντησε τα εξής:

Το πνεύμα της Επιτροπής αυτή τη στιγμή είναι να έχουμε μία ενιαία αντιμετώπιση. Είναι κάτι που συζητήθηκε εκτενώς αυτή την εβδομάδα. Θα ξανασυζητηθεί την επόμενη εβδομάδα. Παρόλο που οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού γίνονται σε ανοιχτό χώρο, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ούτε ιχνηλάτηση, δηλαδή ποιος ήρθε σε επαφή με ποιον, ούτε βέβαια να ελέγξεις ότι οι άνθρωποι που συμμετέχουν είναι εμβολιασμένοι. Οπότε αυτό είναι κάτι το οποίο μας κρατάει, αν θέλετε.

Από την άλλη, κοιτάμε προσεκτικά τα δεδομένα κάθε εβδομάδα. Κατανοούμε την ανάγκη του κόσμου. Είπαμε ότι θα το ξανασυζητήσουμε την επόμενη εβδομάδα. Και σίγουρα κάποιες στοχευμένες δράσεις, οι οποίες είναι χαμηλότερου επιδημιολογικού κινδύνου, θα απελευθερωθούν νομίζω. Είναι κάτι όμως που το εξετάζουμε κάθε εβδομάδα γιατί περιμένουμε να δούμε τη συνέχεια της πανδημίας, τους σκληρούς δείκτες και τον αριθμό των κρουσμάτων, κυρίως όμως τους σκληρούς δείκτες.

Ο κ. Μαγιορκίνης, κλείνοντας την ενημέρωση έκανε την κάτωθι δήλωση:

Η όλη λογική από εδώ και στο εξής, είναι ότι οι εμβολιασμένοι θα χαίρονται όλο και περισσότερο την άνεσή τους. Δηλαδή, σε οποιεσδήποτε δραστηριότητες θα απελευθερωθούν και απελευθερώνονται, γίνεται η σύσταση να αφορούν εμβολιασμένους για να βοηθήσουμε και τους ανθρώπους που επηρεάζονται από τη η διασπορά, κυρίως οι ανεμβολίαστοι επηρεάζονται από τη διασπορά, όχι οι εμβολιασμένοι, και να γίνονται και περισσότερα τεστ από την άποψη self-test σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Αλλά η λογική παγκοσμίως τώρα είναι ότι βαίνουμε σε μία κατάσταση, όπου η κοινωνική αποστασιοποίηση θα χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο και όλο και περισσότερο θα χρησιμοποιείται ο εμβολιασμός και το testing.

Διαβάστε ολόκληρη την ενημέρωση της 10ης Φεβρουαρίου:

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN