Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

EΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ COVID-19, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ Γ.Γ. ΠΦΥ ΜΑΡΙΟ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκινώντας την ενημέρωση έκανε αναφορά στα σχολεία τονίζοντας ότι το 2022 αναγνωρίζεται παγκοσμίως ότι δεν μπορεί να είναι ένας χρόνος με κλειστά σχολεία.

Στη συνέχεια, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών χορήγησης τρίτης αναμνηστικής δόσης, εκτός αν υπάρχει πρόβλημα, ανοσοκαταστολή στο άτομο λόγω χρόνιου νοσήματος ή φαρμάκων.

Έπειτα έκανε αναφορά σε μελέτες που έχουν διενεργηθεί και στα ευρήματά τους, αναφέροντας τα εξής:

Στις 6/1, πριν λίγες ημέρες, στο περιοδικό “New England Journal of Medicine” δημοσιεύτηκε μία μελέτη, που αφορά σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Pfizer με τη χαμηλή δοσολογία των 10 μικρογραμμαρίων. Η μελέτη αποδεικνύει και την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

[…]

Σύμφωνα με μελέτη, που προέρχεται από το CDC και δημοσιεύεται στο δελτίο Mobility Mortality Weekly Report, δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο MIS-C.

[…]

Άλλο ένα ενδιαφέρον θέμα είναι η μελέτη, πάλι από το CDC με δημοσίευση στο Morbidity and Mortality Weekly Report- τα αναφέρουμε γιατί είναι οι πιο εγγυημένες δημοσιεύσεις- η μελέτη αυτή είναι από το Εθνικό Κέντρο Πρόληψης Χρονίων Νοσημάτων και Προώθησης της Υγείας του CDC. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή την μελέτη παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός διαγνώσεων διαβήτη σε εφήβους 30 ημέρες μετά την νόσηση.

Η Ομότιμη Καθηγήτρια κατέληξε στο ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης προστατεύει από σοβαρή νόσο και αποτελεί μαζί με τον εμβολιασμό των ανεμβολίαστων τον πρωταρχικό και κύριο στόχο του εμβολιαστικού μας προγράμματος.

Ο Γ.Γ. ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους συνέχισε την ενημέρωση κάνοντας αναφορά σε στατιστικά στοιχεία εμβολιασμών στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνέχεια ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε τα εξής:

Με βάση και τη νέα εγκύκλιο, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας, κύριος Πλεύρης, όλοι οι πολίτες 18 και άνω θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση στους 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους για τα διδοσικά εμβόλια και στους 3 μήνες από τη διενέργεια του εμβολιασμού με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson.

Σε σχέση με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους άνω των 60, ανέφερε τα εξής:

Για τους άνω των 60, από την ημέρα της ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί περισσότερα από 180.000 ραντεβού πρώτης δόσης. Περισσότερες από 150.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη εμβολιαστεί. Και αν συνυπολογίσουμε τις αιτήσεις των κατοίκων, το ποσοστό πλέον των άνω των 60 ξεπερνάει το 90%.       

Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους κατέληξε στα εξής:

Θέλω να υπενθυμίσω ξανά ότι η καταληκτική ημερομηνία για να εμβολιαστούν οι πολίτες άνω των 60 ετών είναι η 16η Ιανουαρίου 2022 και μετά την ημερομηνία αυτή θα ξεκινήσει η βεβαίωση των προστίμων.

Σε σχέση με το πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 76.900 αιτήσεις και έχουν ήδη γίνει εμβολιασμοί στα σπίτια σε 55.000 συμπολίτες μας.

Η κ. Θεοδωρίδου, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα περιστατικά γρίπης παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, απάντησε τα εξής:

Μέχρι τώρα, παρακολουθώντας και την αναφορά του ECDC, δεν έχουμε ενδείξεις ότι έχει αρχίσει επιδημία γρίπης. Και στην χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες που είχα από τον ΕΟΔΥ, είναι σποραδικά τα  κρούσματα που έχουν αναφερθεί. Και επίσης και στο ECDC, ναι, μεν έχει αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά δεν έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που να φοβόμαστε ότι έχουμε επί θύραις μια επιδημία γρίπης.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, αναφορικά με τα παιδιατρικά εμβόλια και σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, απάντησε τα εξής:

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακόμα χώρες που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τον εμβολιασμό στα παιδιά. Το Βέλγιο, δηλαδή, θα ξεκινήσει τον εμβολιασμό στα παιδιά εντός Ιανουαρίου. Δεν έχουν ξεκινήσει. Άρα είμαστε αρκετά προχωρημένοι και σε αυτό, παρά τη δυσκολία στο να βρεθούν ραντεβού. Από τις 27 χώρες, τα κοιτάγαμε και σήμερα, νομίζω 6 χώρες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τον εμβολιασμό στα παιδιά.

Άρα εμβόλια έρχονται. Με βάση αυτά έχουμε δώσει τα ραντεβού. Αυτή τη στιγμή, με τις 40.000 ραντεβού που ανοίξαμε, εκτός από την Αττική, και στην Αττική αλλά δείχνει η Αττική να καλύπτεται, για αυτό και θα ανοίξουμε και άλλα ραντεβού, υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Δείτε όλη την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας της 10ης Ιανουαρίου 2022:

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN