Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ, ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΒΑΝΑ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ  ΓΚΙΚΑ ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗ

Η Αναπλ. Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ξεκινώντας την ενημέρωση ανέφερε ότι η πανδημία στη χώρα μας υποχωρεί με αργούς ρυθμούς.

Στην συνέχεια, σχετικά με τα αντιικά, ανέφερε τα εξής:

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 2.653 αιτήσεις, από τις οποίες έχουν ήδη παραδοθεί 1.957 συσκευασίες σε ισάριθμους ασθενείς. 322 αιτήσεις έχουν ακυρωθεί από τους ίδιους τους ασθενείς και οι υπόλοιπες έχουν προγραμματιστεί για παράδοση. Άρα, γενικά είναι καλή η όλη διαδικασία. Δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα. Και θα δούμε σιγά–σιγά και πώς ανταποκρίνονται.

Για τα νέα εμβόλια, ανέφερε τα εξής:

Όπως ξέρετε, της Novavax έρχεται μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Είναι πρωτεϊνικά εμβόλια- για όσους έχουν ακόμη αμφιβολίες για τα mRNA- που βέβαια  πλήρη έγκριση από το FDA.

Περιμένουμε 474.000 δόσεις και αυτό είναι  πολύ σημαντικό.

[…]

Και επίσης, για να αναφέρω και αυτό, έρχονται εμβόλια της Sanofi, πιθανώς τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου και περιμένουμε έγκριση από τον ΕΜΑ στις επόμενες λίγες εβδομάδες.

Η Καθηγήτρια Παιδιατριακής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, παίρνοντας τον λόγο ανακοίνωσε τα ημερήσια κρούσματα στην επικράτεια που έφτασαν τα 19.504, ενώ ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας παραμένει σταθερή. Δεν παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση στο κυλιόμενο τον τελευταίο μήνα, με τον κυλιόμενο μέσο του επταημέρου να παραμένει σταθερός περίπου μεταξύ 17.000 και 18.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα.

Στη συνέχεια, η Καθηγήτρια επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, το 95% των συνανθρώπων μας που χάνονται είναι άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν ανθρώπους που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν.

Σχετικά με την χαλάρωση των μέτρων, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε τα εξής:

Οι εισηγήσεις της επιτροπής μας κάθε φορά υπαγορεύονται με αίσθημα ευθύνης και ενσυναίσθησης, τόσο των αναγκών αλλά και του κινδύνου διασποράς του ιού.

Είναι προφανές ότι περνάμε σε μια φάση όπου θα συνυπάρχουμε με τον ιό να κυκλοφορεί ανάμεσα μας και που ο καθένας από μας θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις του σχετικά με τις δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετέχει, ανάλογα με την ηλικία του, την υγεία του και την παρουσία ευάλωτων ανθρώπων στο σπίτι του.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κ. Μαγιορκίνης, αναφορικά με την εικόνα της επιδημίας ανά τον κόσμο, είπε τα εξής:

Θα δούμε, πώς κινείται η επιδημία στον υπόλοιπο κόσμο, όπου συνολικά έχουν καταγραφεί 418.000.000 μολύνσεις και 5,86 εκατομμύρια θάνατοι.

Οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 21% εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν περίπου 2.000.000 διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Είναι, λοιπόν, η τρίτη εβδομάδα μείωσης στο παγκόσμιο κύμα της «Όμικρον». Οι ασθενείς που καταλήγουν με την νόσο, μειώθηκαν κατά 7%, καθώς καταγράφηκαν περίπου 10.000 θάνατοι ανά ημέρα.

Για την Ευρώπη, ο Καθηγητής ανέφερε ότι η επιδημία εξακολουθεί να δείχνει σημεία συρρίκνωσης, κυρίως όσον αφορά την διασπορά, όπου παρατηρήθηκε 20% μείωση στις διαγνώσεις, ενώ οι θάνατοι παραμένουν, παρέμειναν λίγο- πολύ σταθεροί.

Για την Ελλάδα πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια παρέμεινε λίγο- πολύ σταθερός. Ο αριθμός των θανάτων, ωστόσο, έδειξε σημαντική βελτίωση, της τάξης του 20%.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το long-covid και αν υπάρχει μέριμνα για την παρακολούθησή του, η κ. Γκάγκα απάντησε τα εξής:

Σε όλα τα νοσοκομεία σχεδόν, έχουν ιδρυθεί ιατρεία για long-Covid. Σίγουρα σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία. Δηλαδή στο «Σωτηρία», στο «Αττικό», στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.. Το «Σωτηρία» που έχει δει, παραδείγματος χάριν, πάνω από 8.000 ασθενείς, έχει ιατρείο long-Covid και παρακολουθεί, γίνεται και εκτίμηση αναπνευστικής λειτουργίας και εκτίμηση καρδιακής λειτουργίας, ψυχολογικά τεστ, ό,τι χρειάζεται ανάλογα με τους ασθενείς. Τους βλέπουμε πάντα δηλαδή στους 2 μήνες. Και το ίδιο γίνεται στα περισσότερα νοσοκομεία. Και στα παιδιά επίσης.

Ως προς το πιστοποιητικό για την επαναμόλυνση, και σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, η κ. Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε ότι έχει αποφασιστεί από το Σεπτέμβριο από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ότι δεν θα χορηγείται πιστοποιητικό για επαναμόλυνση, για δεύτερη μόλυνση.

Διαβάστε ολόκληρη την ενημέρωση της 17ης Φεβρουαρίου 2022:

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN