EΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ COVID-19, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ Γ.Γ. ΠΦΥ ΜΑΡΙΟ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ
Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκινώντας την ενημέρωση μετέφερε την περιγραφή του κλίματος από μία συνάδελφο που διενεργεί εμβολιασμούς στο εμβολιαστικό κέντρο. Τα παιδιά προσέρχονται με υποδειγματική τάξη και πειθαρχία.
Συνεχίζοντας την ενημέρωση και σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από το CDC για τα δεδομένα που αφορούν την ασφάλεια των εμβολίων, ανέφερε τα εξής σχετικά με το εμβόλιο στα παιδιά:
Η συχνότητα, λοιπόν, της 1 περίπου μιας περίπτωσης στο εκατομμύριο της μυοκαρδίτιδος επιβεβαιώνει την τοποθέτηση ότι η ανεπιθύμητη αυτή ενέργεια είναι υπαρκτή, αλλά σπάνια και δεν επηρεάζει την απόφαση του εμβολιασμού των παιδιών.
Θα πρέπει να πούμε, επίσης, ότι καμία από τις καταγραφείσες ανεπιθύμητες ενέργειες δεν διέφερε, δεν ήταν επιπλέον των ανεπιθύμητων ενεργειών που είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια των κλινικών μελετών.
Όσον αφορά τις γνώσεις σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον, ανέφερε ότι το θέμα της μεταδοτικότητας είναι κάτι το οποίο έχει διευκρινιστεί. Μπορεί τα νούμερα λίγο, ανά μελέτη, να διαφέρουν, αλλά χαρακτηρίζεται ως μια παραλλαγή με αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων κάθε δυο με τρεις μέρες.
Συνέχισε για το ίδιο θέμα σχολιάζοντας ότι στη μετάδοση, ένα δεύτερο στοιχείο, συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι, είτε ως ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί.
[…]
Ένα άλλο στοιχείο σημαντικό είναι ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά νοσούν ηπιότερα, όπως ξέρουμε, και έχουμε πει κατ’ επανάληψη απ’ ότι οι ανεμβολίαστοι.
Ένα άλλο σημείο, το οποίο διευκρινίστηκε με μια μελέτη που έγινε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από το Imperial College, είναι ότι άτομα που έχουν νοσήσει έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης. Δηλαδή, εδώ η φυσική ανοσία δεν φτάνει για να προστατεύσει.
Η κυρία Θεοδωρίδου κατέληξε με την ενημέρωσή της αναφέροντας τα εξής:
Τι γίνεται με τα δεδομένα ως προς την βαρύτητα της νόσου. Τα δεδομένα για τη βαρύτητα της νόσου είναι ακόμη περιορισμένα. Μας αρέσει όμως και το θέλουμε και το επαναλαμβάνουμε ότι υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία βάσει των στοιχείων που προέρχονται από τη Νότιο Αφρική, από εκεί που ξεκίνησε και η μετάλλαξη Όμικρον.
[…]
Το κεφάλαιο, όμως, που απασχόλησε περισσότερο και απασχολεί, είναι η ικανότητα της παραλλαγής Όμικρον, να διαφεύγει από τους αμυντικούς μηχανισμούς των εμβολιασμένων.
Έχουν γίνει πάνω στο θέμα πάρα πολλές μελέτες από πολλά ερευνητικά κέντρα με διαφορετική μεθοδολογία και θα έλεγα ότι τα αποτελέσματα συγκλίνουν.
Δηλαδή, αν πάρουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων από μία μελέτη στις 25 εβδομάδες, δηλαδή στο εξάμηνο μετά τον εμβολιασμό με δύο δόσεις, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της Όμικρον είναι 35%, ενώ ήταν 64% για την Δέλτα. Όμως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης, για την Όμικρον ήταν 76% ενώ για τη Δέλτα υπερέβαινε το 90%.
Δηλαδή, η 3η δόση επαναφέρει στην υψηλή θέση την αρχική άμυνα του κάθε οργανισμού έναντι του ιού SARS.
Ο Γ.Γ. ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους συνέχισε την ενημέρωση κάνοντας αναφορά σε στατιστικά στοιχεία εμβολιασμών στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έκλεισε την παρουσίαση κάνοντας έκκληση προς τους παιδιάτρους “όποιος θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα των παιδιών ηλικίας 5 έως 11, μπορεί να κάνει αίτηση στην αντίστοιχη Υγειονομική Περιφέρεια και από τους 54 παιδιάτρους, που ήδη συμμετέχουν στο πρόγραμμα, από τις πρώτες μέρες του επόμενου έτους θα μπορούν να διαχειρίζονται δυο εμβόλια, δηλαδή και το εμβόλιο που είναι για τα παιδιά ηλικίας 5- 11 και το εμβόλιο που είναι για ηλικίες άνω των 12 ετών.“
Η κ. Θεοδωρίδου σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πέμπτο εμβόλιο και την υποχρεωτικότητα και την ισχύ του πιστοποιητικού, απάντησε ως εξής:
Το Novavax είναι από καιρό ένα εμβόλιο πρωτεϊνικό, το οποίο πέρασε τις κλινικές μελέτες, και είναι ένα εμβόλιο που και η χώρα μας έχει δηλώσει συμμετοχή στο να το προμηθευτεί όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Δεν έχει σχηματιστεί κάποια συγκεκριμένη σύσταση για το αν θα χρησιμοποιηθεί σαν δόση επαναληπτική ή βασικού εμβολιασμού. Πάντως τα στοιχεία τα οποία έχουμε από τις κλινικές μελέτες είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα με ανάλογο τρόπο, όπως τα εμβόλια mRNA ή τα εμβόλια vector.
Στην ίδια ερώτηση ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι:
Κατ’ αρχάς, ως χώρα- και όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- σήμερα σε μία επικοινωνία που είχα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν γνωρίζουμε ακριβώς. Έχουμε παραδόσεις του Novavax εντός του πρώτου τριμήνου του ’22 χωρίς να έχει δώσει η εταιρεία ακριβή χρόνο για το πότε θα μπορεί να παραδώσει. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το δεύτερο, πέρα από το Novavax που με ρωτήσατε, δεν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο άλλο εμβόλιο, το οποίο δεν χρησιμοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και το τρίτο, όσον αφορά το Johnson&Johnson, θα διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες, λογικά την Τετάρτη, ότι και αυτοί που έχουν κάνει Johnson&Johnson, το πιο πιθανό είναι ότι μετά από τρεις μήνες, δύο που είναι η σύσταση και ένας μήνας- όπως είναι στους υπόλοιπους, έξι και ένας- θα πρέπει να έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση.