Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ, ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΒΑΝΑ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΚΙΚΑ ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗ

Η Αναπλ. Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ξεκινώντας την ενημέρωση ανακοίνωσε τα κρούσματα (35.580), επισημαίνοντας ότι “Η επέλαση της «Όμικρον» απ’ ό,τι φαίνεται είναι πάρα πολύ έντονη. Τα τελευταία κρούσματα, που έχουμε μετρημένα με γονιδιακό έλεγχο, είναι πάνω από το 60% «Όμικρον» και πιθανότατα θα είναι ακόμα περισσότερα στις σημερινές μετρήσεις.”

Ολοκλήρωσε την ενημέρωση τονίζοντας τα εξής κάνοντας, έκκληση για αιμοδοσία:
Εγώ αυτό που ήθελα να πω, είναι ότι μαζί με όλη την προσοχή που δίνουμε για να μη μεταδοθεί η νόσος και την προσοχή στις επαφές, έχουμε περιορίσει πάρα πολύ τις επισκέψεις μας στα νοσοκομεία και μαζί με αυτά, την αιμοδοσία.
Έχουμε, λοιπόν, ένα σημαντικό θέμα με μειωμένες ποσότητες αίματος που δίνεται για αιμοδοσία. Έχουμε πάρα πολλούς συνανθρώπους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη από μετάγγιση. Άρα όσοι μπορούμε είναι σημαντικό να μπορέσουμε να δώσουμε αίμα αυτές τις ημέρες και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όλους τους συνανθρώπους μας που το χρειάζονται, να το έχουν.

Η Καθηγήτρια Παιδιατριακής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:
Τα δεδομένα από τα εργαστήριά μας στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία αλλά και την Κρήτη επιβεβαιώνουν την επικράτηση της παραλλαγής «Όμικρον», ενώ παράλληλα σημειώνεται μια πολύ σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα.
Η ανασκόπηση του επιδημιολογικού χάρτη δείχνει μια σημαντική αύξηση του φορτίου στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες και κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Πλέον, σήμερα, έχουμε αρκετά περισσότερα δεδομένα σχετικά με την παραλλαγή «Όμικρον». Πρόκειται για μια παραλλαγή που διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα στελέχη, τα οποία ζήσαμε τα τελευταία δυο χρόνια.
Είναι ένας ιός με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα, που διασπείρεται πολύ πιο εύκολα και αυτός είναι και ο λόγος που παρατηρούμε αυτή την απότομη αλλαγή της επιδημιολογικής εικόνας.

[…]

Μελέτες δείχνουν ότι και η διάρκεια της νόσου από την παραλλαγή «Όμικρον» είναι μικρότερη. Έτσι, πρόσφατα, η Επιτροπή μας αναθεώρησε τις οδηγίες απομόνωσης και καραντίνας, υιοθετώντας εν μέρει και τις αντίστοιχες οδηγίες του CDC και κάνοντας χρήση του κανόνα 5 συν 5.
Οι νέες οδηγίες προτείνουν για τους νοσήσαντες, για αυτούς δηλαδή που βγαίνουν με θετικό τεστ ή και έχουν συμπτώματα, απομόνωση στο σπίτι για 5 ημέρες. Ενώ, εφόσον δεν έχουν συμπτώματα, μπορούν να εξέλθουν και να κάνουν υποχρεωτικά, όμως, χρήση μάσκας υψηλής προστασίας για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
Αναφορικά δε με την καραντίνα μετά από τη στενή επαφή με κρούσμα, για τα μη πλήρως εμβολιασμένα άτομα, επίσης προτείνουμε το μοντέλο του 5 συν 5. Καραντίνα δηλαδή για 5 μέρες και εργαστηριακό έλεγχο την 5η ημέρα μετά από την έκθεση.
Εφόσον και μόνο εφόσον το τεστ την 5η μέρα μετά την έκθεση βγει αρνητικό, τότε αυτός που έχει εκτεθεί, μπορεί να βγει από το σπίτι, αλλά και πάλι με μεγάλη προσοχή και κάνοντας χρήση της μάσκας υψηλής προστασίας για τουλάχιστον άλλες 5 μέρες.
Αντίθετα, οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν μπαίνουν καραντίνα, αλλά φοράνε μάσκα, προσέχουν τις επαφές τους, ιδιαίτερα με τα ευάλωτα άτομα και κάνουν και αυτά εργαστηριακό έλεγχο την πέμπτη μέρα μετά την έκθεση.

[…]

Αν και τα δεδομένα από τις άλλες χώρες όπου η «Όμικρον» επικράτησε νωρίτερα είναι αισιόδοξα και φαίνεται ότι προκαλεί ηπιότερη νόσο, δεν μπορούμε, στην Ελλάδα, προς το παρόν να έχουμε εφησυχασμό.
Και αυτό για δυο λόγους. Πρώτον, γιατί η έκρηξη των κρουσμάτων λόγω της «Όμικρον» ήρθε ενώ τα νοσοκομεία μας είναι ακόμη επιβαρυμένα.
Παρά την κάποια αποκλιμάκωση που έχουμε παρατηρήσει τις τελευταίες τρεις βδομάδες, το φορτίο στα νοσοκομεία παραμένει υψηλό με σχεδόν 4.000 ασθενείς να νοσηλεύονται σε όλη την επικράτεια και μια πληρότητα που αφορά το 53% στις απλές κλίνες, αλλά το 88% στις ΜΕΘ Covid, με 91% στην Αττική και 96% στην Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.
Δεύτερον. Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα μέχρι να δούμε αν και στην Ελλάδα θα έχουμε την ίδια εικόνα, παρόμοια με αυτή που περιγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, παραδείγματος χάριν. Ότι, δηλαδή, αυτό το πανδημικό κύμα χαρακτηρίζεται από πολλά κρούσματα αλλά λίγες νοσηλείες. Και αυτό γιατί τα μέχρι σήμερα δεδομένα επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως με τρεις δόσεις είναι σε μεγάλο βαθμό προστατευμένοι έναντι της σοβαρής νόσου από την παραλλαγή «Όμικρον».
Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα ακόμα και σήμερα, έχουμε περίπου 380.000 ενήλικες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει ούτε καν την πρώτη δόση, ενώ ακόμα 100.000 συμπολίτες μας, παρ’ όλο που έχουν κλείσει περισσότερους από έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, δεν έχουν κάνει την αναμνηστική τους δόση.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κ. Μαγιορκίνης, αναφορικά με την εικόνα της επιδημίας ανά τον κόσμο, είπε τα εξής:
Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 46% εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν περίπου 1 εκατομμύριο διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά.
Οι ασθενείς, ωστόσο, που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκαν και μειώθηκαν περίπου 12% εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν περίπου 6.000 θάνατοι ανά ημέρα.

[…]

Ωστόσο, προς το παρόν, η τάση μείωσης των θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα συνεχίζεται. Η επιδημία στην Ευρώπη, πλέον και εκεί, δείχνει σημαντική επιδείνωση στη διασπορά. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε γύρω στο 36% αύξηση στις διαγνώσεις, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 13%. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν 3,8 εκατομμύρια διαγνώσεις και 21.500 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα.

[…]

Στην Ελλάδα, λοιπόν, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, όπως γνωρίζετε, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημαντικότατη επιδείνωση. Συγκεκριμένα, εντός της τελευταίας εβδομάδας, καταγράφηκαν 160% περισσότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται υπερπενταπλάσιος αριθμός διαγνώσεων από τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας.

[…]

Τώρα, σχετικά με την παραλλαγή «Όμικρον», τα στοιχεία πλέον συγκλίνουν ότι το στέλεχος σχετίζεται με μειωμένη νοσηρότητα.
Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν να δούμε μεγάλο αριθμό διαγνώσεων εξ αιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητας, αλλά αναλογικά οι συμπολίτες μας που θα χρειαστούν νοσηλεία ή θα καταλήξουν θα είναι αναλογικά λιγότεροι από τα άλλα κύματα.

Σχετικά με τη διαγνωστική αξία των εργαστηριακών τεστ, ανέφερε ότι:
Τα rapid, που έχουν πάρει την έγκριση του Health Security Working Group της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρούνται εξαιρετικά αξιόπιστα.
Αρκετές εταιρείες έχουν κάνει τους ελέγχους τους για την διαγνωστική τους αξιοπιστία έναντι της «Όμικρον», ενώ το Health Security Agency στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει βρει κανένα πρόβλημα ευαισθησίας των rapid test έναντι της «Όμικρον».

[…]

Ωστόσο να επισημάνουμε ότι οι μεταλλάξεις της «Όμικρον» στην περιοχή που στοχεύουν τα rapid είναι δυο και έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα στελέχη, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα ευαισθησίας της ανίχνευσής τους.

[…]

Η χρήση της PCR είναι σημαντική για την διάγνωση ατόμων, που έχουνε επιμονή σοβαρών συμπτωμάτων και αρνητικά διαγνωστικά rapid, καθότι έχει παρατηρηθεί ότι σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων το φορτίο θα παραμείνει χαμηλό.

[…]

Συμπερασματικά, λοιπόν, η PCR είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο, που θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενώ η χρηστικότητά της για την ανακοπή της επιδημίας, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης από τη λήψη του δείγματος μέχρι το αποτέλεσμα, είναι σχετικά περιορισμένη.
Κατά γενικό κανόνα, τα άτομα που βγαίνουν θετικά από την PCR, αλλά αρνητικά από αξιόπιστα rapid test, έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να μεταδίδουν σε αυτό το χρονικό διάστημα.

[…]

Η κ. Γκάγκα σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το κόστος των PCR τεστ ανέφερε τα εξής:
Η Ελλάδα είναι από τις φτηνότερες χώρες στον κόσμο, όσον αφορά την PCR. Δηλαδή αν συγκρίνετε με τη Γαλλία, το Βέλγιο ή την Αγγλία είναι πολύ-πολύ χαμηλότερη η τιμή.
Το δεύτερο που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι δεν χρειάζεται συχνά PCR, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάνε οικογένειες να κάνουν PCR. Κάνουμε ένα rapid test που έχει μια διατίμηση, επίσης που είναι φτηνό και εάν είναι θετικό το δεχόμαστε, αν είναι αρνητικό επίσης το δεχόμαστε. Αν έχει πολύ έντονα συμπτώματα, τότε πάει κάποιος. Αλλά να πάει μια οικογένεια να κάνει PCR, πραγματικά δεν χρειάζεται να γίνει.

Η κ. Παπαευαγγέλου σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις νοσηλείες παιδιών ανέφερε τα εξής:
Αναφορικά με τις νοσηλείες στα παιδιά δεν έχουμε σημαντική αύξηση. Όντως υπάρχουν κάποια βρέφη, τα οποία νοσηλεύονται.
Κοιτάξτε, είναι μια πάρα πολύ μεταδοτική παραλλαγή, αυτό το έχουμε καταλάβει όλοι και προφανώς αναλογικά θα έχουν αυξηθεί και τα βρέφη.

[…]
Δεν έχουμε δει αλλαγή στην βαρύτητα της νόσου, το παρακολουθούμε στενά και το συζητάμε μεταξύ μας πολύ συχνά.
Άρα οφείλεται κυρίως στην αύξηση των κρουσμάτων, αναλογικά, και για αυτό έχουμε, χωρίς να έχουμε αλλαγή στην βαρύτητα.

Τώρα, όσον αφορά τώρα στα σχολεία και αν θα βάλουμε ΚΝ95 δεν το έχουμε συζητήσει. Δεν το έχω δει και πουθενά να γίνεται αυτό. Να πούμε ότι γενικά, επειδή έχουμε αρχίσει τις συζητήσεις για τα σχολεία, δεν έχουμε πει για παράταση των σχολικών.
Είναι και λίγο νωρίς ακόμα. Θα τα ξανασυζητήσουμε την άλλη εβδομάδα. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι γενικά τα κρούσματα στα σχολεία πήγαν πάρα πολύ καλά, επί «Δέλτα», έτσι; Πριν αρχίσει η «Όμικρον».

Διαβάστε όλη την ενημέρωση του Υπουργείου:

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN