Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ, ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΒΑΝΑ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΚΙΚΑ ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗ

Η Αναπλ. Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ξεκινώντας την ενημέρωση ανακοίνωσε τα κρούσματα (17.682), επισημαίνοντας ότι η πανδημία ακόμη δεν είναι ελεγχόμενη.

Στη συνέχεια ενημέρωσε τους συντάκτες σχετικά με τις ημερομηνίες παραλαβής των εμβολίων Novavax και Sanofi αναφέροντας τα εξής:

Το εμβόλιο της Novavax, επειδή έχω πάρα πολλές ερωτήσεις, έρχεται μέσα στο Φεβρουάριο. Έχουμε 168.000 εμβόλια που θα έρθουν 21 Φεβρουαρίου στη χώρα μας και μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχουν έρθει συνολικά 474.000.

Αυτό είναι  σημαντικό νέο για τους ανθρώπους που εξακολουθούν να φοβούνται το mRNA εμβόλιο και θέλουν ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο.  Επίσης, μέσα στον Απρίλιο έρχεται το εμβόλιο της Sanofi.

Η Υπουργός έκανε αναφορά και στα φάρμακα λέγοντας τα εξής:

Ξεκίνησαν ήδη από εχθές να μοιράζονται στα σπίτια των ασθενών. Έχουν ήδη εγκριθεί πάνω από 300 αιτήσεις για φάρμακα και έχουν ήδη φύγει και είτε έχουν παραδοθεί είτε είναι σε κούριερ. Άρα αυτό πάει καλά και θεωρούμε ότι είναι σημαντικό βήμα για την προφύλαξη όλων των ασθενών.

Η Καθηγήτρια Παιδιατριακής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε τα εξής:

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων λόγω κορονοϊού, τόσο σε απλές κλίνες όσο και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μειώνεται αλλά με αργούς ρυθμούς. Σήμερα νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς σε όλη την επικράτεια, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών μειώνεται σταθερά με το μέσο κυλιόμενο του 7ημερου να είναι στις 455 νέες εισαγωγές ανά ημέρα.

Η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να απασχολεί κυρίως λόγω υψηλής κάλυψης των κλινών Covid σε απλές κλίνες και ιδιαίτερα στη ΜΕΘ.

Στη συνέχεια, η Καθηγήτρια τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνανθρώπων μας που εισάγονται στη ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους λόγω του κορονοϊού είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. 

Η κ. Παπαευαγγέλου, αφού έκανε αναφορά σε διάφορες μελέτες και στα συμπεράσματά τους, κατέληξε στο εξής:

Η προστασία με την 3η δόση αγγίζει το 100%. Το μήνυμα λοιπόν είναι  ένα, απλό και μονότονο. Ο πλήρης εμβολιασμός με τις 3 δόσεις είναι  μονόδρομος και ας μη ξεγελιόμαστε ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα και βαδίζουμε σε μια περίοδο όπου σιγά – σιγά ο κορονοϊός θα μετατραπεί σε κοινό κρυολόγημα, όταν η «Όμικρον» προσβάλλει ανεμβολίαστους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κ. Μαγιορκίνης, αναφορικά με την εικόνα της επιδημίας ανά τον κόσμο, είπε τα εξής:

Να δούμε πως κινείται η επιδημία στον υπόλοιπο κόσμο, όπου συνολικά έχουν καταγραφεί 385 εκατομμύρια μολύνσεις και 5,7 εκατομμύρια θάνατοι με τη νόσο. Οι νέες διαγνώσεις, ωστόσο, μειώθηκαν κατά 10% εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν περίπου 3,3 εκατομμύρια διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Να σημειωθεί ότι είναι  η πρώτη φορά που βλέπουμε μείωση μετά την αύξηση της «Όμικρον» σε παγκόσμια κλίμακα. Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο, ωστόσο, αυξήθηκαν σημαντικά για ακόμα μία εβδομάδα, περίπου 14%, καθώς καταγράφηκαν περίπου 9.900  θάνατοι ανά ημέρα.

Για την Ευρώπη πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε τα εξής:

Στην Ευρώπη η επιδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης όσον αφορά τη διασπορά, καθώς παρατηρήθηκε μόλις 2% αύξηση στις διαγνώσεις. Ωστόσο, οι θάνατοι αυξήθηκαν περίπου 4%. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφηκαν περίπου 10,4 εκατομμύρια διαγνώσεις και 21.000 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα.

Κλείνοντας την ενημέρωση, ο Επίκουρος Καθηγητής ανέφερε τα εξής:

Οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ακόμα και να περάσουν την ίωση μία φορά, αυτό δεν πρέπει να τους δίνει εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η επόμενη συνάντησή τους με τον ιό, η οποία είναι σχεδόν σίγουρη, πλέον θα είναι απλή.

Το πιο πιθανό είναι ότι μία από τις συναντήσεις με τον ιό θα είναι θανατηφόρα και για αυτό καλούμε όλους τους ηλικιωμένους να ακολουθούν τον εμβολιασμό απαρέγκλιτα με όλες τις ενισχυτικές δόσεις.

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι στις προτεραιότητες είναι τα μέτρα να χαλαρώσουν στους εμβολιασμένους, ενώ η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι υπάρχει ελπίδα το ΕΣΥ να αποσυμπιεστεί σιγά-σιγά μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Τέλος η κ. Γκάγκα επισήμανε ότι σε μια περίοδο πανδημίας είναι σημαντικό να προστρέξουμε όλοι την υγεία των πολιτών στην Ελλάδα από όπου και να είμαστε.

Έχουμε προχωρήσει σε επιτάξεις και αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, γιατί το ζητούμενο είναι  να υπάρχει περίθαλψη και καλές συνθήκες νοσηλείας για όλους τους ασθενείς που τη χρειάζονται, ανέφερε χαρακτηριστικά η Υπουργός Υγείας.

Διαβάστε ολόκληρη την ενημέρωση της 3ης Φεβρουαρίου 2022:

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN