Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

 ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ, ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΒΑΝΑ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ  ΓΚΙΚΑ ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗ

Η Αναπλ. Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ξεκινώντας την ενημέρωση ανακοίνωσε τα κρούσματα (6.801), τονίζοντας τα εξής:

Γενικά το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ αυτή τη στιγμή. Έχουμε 124 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, σχεδόν σε όλα λειτουργούν τμήματα Covid και λειτουργούν και όλα τα υπόλοιπα τμήματα.

Τα τμήματα Covid που λειτουργούν σημαίνει διπλάσια, τριπλάσια και πολλές φορές τετραπλάσια δουλειά για τους γιατρούς που βρίσκονται μέσα σε αυτά“.

Η Καθηγήτρια Παιδιατριακής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Πρόσφατα, η Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ, ανέλυσε τα δεδομένα που αφορούν τις εισαγωγές ΜΕΘ και στους θανάτους με Covid-19 από την 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, προχθές. Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν την γνώση μας ότι ο πλήρης εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα σοβαρής νόσου, διασωλήνωσης και θανάτου.

Σημειώνεται ότι το 94% των πλήρως εμβολιασμένων που χρειάστηκε να μπουν σε ΜΕΘ και το 98% αυτών που έχασαν την ζωή τους είχαν ένα σοβαρό  υποκείμενο νόσημα που δυνητικά μείωσε την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η θνητότητα στους πλήρως εμβολιασμένους ηλικίας κάτω των 80 ετών είναι μόλις 0,4%.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κ. Μαγιορκίνης, αναφορικά με την εικόνα της επιδημίας ανά τον κόσμο, είπε τα εξής:

Μέχρι σήμερα έχουνε καταγραφεί περισσότερες από 252 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5 εκατομμύρια θάνατοι με τη νόσο.

[…]

Η επιδημία στην Ευρώπη, ωστόσο, συνεχίζει να επιδεινώνεται για 7η εβδομάδα στη σειρά. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε 15% αύξηση στις διαγνώσεις και 12% στους θανάτους.

[…]

Σημαντική βελτίωση, δηλαδή πάνω από 30%, παρατηρούμε σε μόλις πέντε χώρες. Στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία  εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημαντική επιδείνωση”.

Ο κ. Μαγιορκίνης κατέληξε στο εξής: “Σήμερα θα είμαι απλός. Το μήνυμά μου θέλω να είναι απλό, ηχηρό και μονότονο. Σπεύδουμε να εμβολιαστούμε. Ευχαριστώ πολύ”.

Ο Καθηγητή Γκ. Μαγιορκίνης σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα μοντέλα πρόβλεψης ανέφερε τα εξής: “Εγώ πάντα όταν με ρωτάνε πόσο καλά είναι τα μοντέλα απαντάω με αυτό που λέει ο George Box ότι «Some models are useful but all are wrong», δηλαδή όλα τα μοντέλα ξέρουμε ότι κάνουν λάθη, αλλά κάποια είναι χρήσιμα. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η επιδημία συμπεριφέρεται λίγο – πολύ όπως ο καιρός. Και μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη για αύριο πιο καλή, για τις επόμενες τρεις ημέρες, συνήθως για μία εβδομάδα, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να πούμε αν 23 Δεκεμβρίου θα βρέχει ή θα χιονίζει”.

Η κ. Παπαευαγγέλου σχετικά με περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, σε ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε τα εξής:

Ως προς τη μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο ΕΟΦ και η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης συνεχώς παρακολουθεί πολύ στενά όλα τα περιστατικά και πάλι κάθε Τρίτη όταν έχουμε Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μας ενημερώνουν για όλα τα περιστατικά της Ελλάδας και όλου του κόσμου βέβαια, βλέπουμε τη βιβλιογραφία και δεν έχουμε καμία διαφοροποίηση από αυτά που σας έχει αναφέρει τόσες πολλές φορές η κυρία Θεοδωρίδου. Έχουμε σταθερότητα. Δεν έχουμε περισσότερα από όσα είχαμε τις προηγούμενες εβδομάδες. Δεν έχουμε κάποιο δείγμα δηλαδή μιας επιδείνωσης της εικόνας που είχαμε”.

Η κ. Γκάγκα σχετικά με το εμβόλιο της Novavax και το αν θα έρθει στην Ελλάδα, ανέφερε τα εξής:

Η απάντηση είναι ότι όλες οι εισηγήσεις γίνονται από την Επιτροπή Εμβολιασμών. Όταν υπάρχει θετική εισήγηση τότε προχωράμε. Και αφού υπάρχει φυσικά έγκριση από τον ΕΜΑ.

Δηλαδή στην Ελλάδα δεν έχουμε δώσει ποτέ φάρμακα που δεν έχουν πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και δεν έχουμε δώσει ποτέ φάρμακα χωρίς την εισήγηση της Επιτροπής είτε των λοιμωξιολόγων και των ειδικών, είτε της Επιτροπής Εμβολιασμών”.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN