Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

EΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ COVID-19, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ Γ.Γ. ΠΦΥ ΜΑΡΙΟ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκινώντας την ενημέρωση ανέφερε τα εξής:

“Το μήνυμα που έχει αναρτήσει με αφίσες το Kέντρο Eλέγχου Λοιμώξεων στην Αμερική, εκφράζει την αγωνιά όλων των χωρών που δοκιμάζονται από την πανδημία. Τι λέει; Ο εμβολιασμός για Covid – 19 προστατεύει και από την λοίμωξη και από τη σοβαρή νόσο. Εμβολιαστείτε άμεσα τα άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών.

Η λοίμωξη Covid είναι τρεις φορές συχνότερη σε ανεμβολίαστους. Η εισαγωγή στο νοσοκομείο δύο φορές και ο θάνατος επτά φορές. Οι αριθμοί αυτοί έχουνε δοθεί από το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό υγείας Kaiser Permanente.”

Στη συνέχεια ανέφερε τα εξής:

“Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι εμβολιαζόμενοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό λιγότερο συχνά από τους ανεμβολίαστους και ότι ο κίνδυνος αυξάνει όταν στο περιβάλλον υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο. Όμως, μεταδίδουν για βραχύτερο χρονικό διάστημα, όπως έχει διαπιστωθεί από μελέτες με μοριακό έλεγχο.

Το επίπεδο της χυμικής ανοσίας, τα αντισώματα απλά που λέμε, του εμβολιασμένου επιδρά στην τοπική ανοσία, δηλαδή στους βλεννογόνους, μύτη, στόμα, του ανώτερου αναπνευστικού και αναμένεται η μείωση των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου να καθιστά πιο εύκολη τη μόλυνση των εμβολιασμένων.

Η ενίσχυση της ανοσίας και της γενικής και της τοπικής με τη χορήγηση της τρίτης δόσης φαίνεται ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στην πρόληψη της μόλυνσης και τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον με αντίκτυπο και τη μείωση των κρουσμάτων, όπως έχει ήδη φανεί με τη μελέτη στο Ισραήλ”.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη εμβολιασμού και με το εμβόλιο της γρίπης καθώς αναμένεται δύσκολος χειμώνας.

Ο Γ.Γ. ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους συνέχισε την ενημέρωση κάνοντας αναφορά στο σύνολο των εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και τον μέσο όρο αντιστοίχως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’οίκον, ανέφερε τα εξής:

“Να υπενθυμίσω την διαδικασία του κατ’ οίκον εμβολιασμού. Οι πολίτες που επιθυμούν να εμβολιαστούν κατ’ οίκον θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, ο οποίος θα κάνει την αίτηση για εμβολιασμό τους στο εμβόλιο.gov.gr και θα πιστοποιήσει ότι ο πολίτης πληροί τα κριτήρια για εμβολιασμό κατ’ οίκον. Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια. Αναφέρω ενδεικτικά ότι ένα άτομο για να ενταχθεί στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον πρέπει να πιστοποιήσει ο θεράποντας ιατρός ότι έχει σοβαρή μείωση της λειτουργικότητας του είτε πολύ μεγάλη δυσκολία στην μετακίνηση, είτε πολίτες που βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό ή σε περιπτώσεις με βαριά ψυχική νόσο, παραδείγματος χάριν, στις περιπτώσεις Αλτσχάιμερ”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα ραντεβού της πρώτης δόσης και σε σχέση με τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τις 22 Νοεμβρίου 2021, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε τα εξής:

Όσον αφορά τα ραντεβού της πρώτης δόσης, τα ανακοινώσαμε και τις προηγούμενες φορές. Έχουν κλειστεί τις τελευταίες εφτά ή οκτώ μέρες 150.000 ραντεβού και συγκεκριμένα σήμερα, μέχρι αυτή την στιγμή, τα ραντεβού της πρώτης δόσης είναι 18.000.

Κινούμαστε, δηλαδή, γύρω στις 20.000 την μέρα. Το σημαντικότερο θέμα είναι να μείνουμε σε αυτούς τους αριθμούς. Να υπενθυμίσω ότι πριν μπουν τα μέτρα κινούμασταν σε νούμερα που ήταν σχεδόν 5.000 με 7.000 την ημέρα. Είναι μια σημαντική αύξηση και για μένα το στοίχημα είναι να παραμείνουμε σε αυτούς τους αριθμούς”.

Διαβάστε ολόκληρη την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας:

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN