Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

EΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ COVID-19, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ Γ.Γ. ΠΦΥ ΜΑΡΙΟ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκινώντας την ενημέρωση έκανε αναφορά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που πλέον είναι πιο σύνθετο, λέγοντας τα εξής:

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της Covid, με την πάροδο του χρόνου, έχει γίνει πιο σύνθετο. Στοχεύει κυρίως στον εμβολιασμό όσο το δυνατόν περισσοτέρων ατόμων με την πρώτη δόση, την ολοκλήρωση του αρχικού βασικού εμβολιασμού με τη 2η δόση και τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης, της 3ης δόσης“.

Σχετικά με τις εγκύους, θηλάζουσες, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι πριν λίγες μέρες το Κέντρο Ελέγχου των Λοιμώξεων, το CDC δημοσίευσε πρόσφατες συστάσεις: “Τα εμβόλια Covid συστήνονται, σε εγκύους, θηλάζουσες, γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν σε παρόντα χρόνο, αλλά και στο άμεσο μέλλον. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα εμβόλια επηρεάζουν τη γονιμότητα άμεσα ή και μελλοντικά. Και αυτό ισχύει και για τον βασικό εμβολιασμό, αλλά και για τον αναμνηστικό”.

Ο Γ.Γ. ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους συνέχισε την ενημέρωση κάνοντας αναφορά στο σύνολο των εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και τον μέσο όρο αντιστοίχως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σχετικά με την αναμνηστική δόση ανέφερε τα εξής: “Η δυνατότητα εμβολιασμού με αναμνηστική δόση με το εμβόλιο της Moderna θα μπορεί να γίνεται από την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου και να επισημάνω εδώ ότι η αναμνηστική δόση, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, είναι η μισή δόση της κανονικής”.

Η κ. Θεοδωρίδου σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το τι ισχύει όταν ένας εμβολιασμένος νοσήσει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα σχετικά σύντομο, ανέφερε τα εξής:

Η φυσική νόσηση θεωρείται σαν πρώτη δόση εμβολίου. Επομένως εάν ο συμπολίτης, ήτοι παράδειγμα που αναφέρετε, είπατε ότι είχε κάνει εμβόλια και και νόσησε, αυτό θα θεωρείται σαν αποτυχία των εμβολίων που προηγήθηκαν. Επομένως και μετά την νόσηση θα πρέπει και αυτός να κάνει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου. Δεν είναι το ίδιο με πρώτη την φυσική λοίμωξη και εν συνεχεία τον εμβολιασμό”.

Σχετικά με την λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού η κ Θεοδωρίδου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν έχει ημερομηνία λήξης και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει τον ένα χρόνο και θα το επανεξετάσει.

Τέλος, σχετικά με την τρίτη δόση για άτομα τα οποία έχουν κάνει τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου σε άλλη χώρα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε τα εξής:

Και αυτό το οποίο θα λυθεί άμεσα και το επόμενο χρονικό διάστημα, θα δείτε νομοθετική διάταξη στη Βουλή το οποίο θα λύνει και αυτό, είναι για τους Έλληνες πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με τις δυο δόσεις στο εξωτερικό και θα υπάρχουν υποπεριπτώσεις για αυτούς να μπορούν να κάνουν την 3η δόση στην Ελλάδα.

Αυτό έχει να κάνει ανάλογα με το πού έχουν εμβολιαστεί. Γιατί θα είναι πολύ απλό αν κάποιος έχει εμβολιαστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που υπάρχει  αναγνώριση, έχουν δοθεί τα κλειδιά από τις άλλες χώρες και θα γίνεται αυτόματα.  Θα είναι η διαδικασία έτσι, ώστε να διαφυλαχθεί ότι το σύστημα και δεν θα έχεις τρόπους να το παρακάμψεις, έτσι ώστε να αναγνωρίζεται”.

Διαβάστε ολόκληρη την ενημέρωση τις 8ης Νοεμβρίου 2021:

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN