Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ, ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΒΑΝΑ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ  ΓΚΙΚΑ ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗ

Η Αναπλ. Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ξεκινώντας την ενημέρωση ανακοίνωσε τα κρούσματα (3.407), τονίζοντας τα εξής:

Νομίζω ότι είναι πολλά κρούσματα […] και είχαμε παράλληλα 34 θανάτους, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό θανάτων στις 15.519 θανάτους. Έχουμε 347 συμπολίτες μας διασωληνωμένους, από τους οποίους οι 306, δηλαδή το 88% είναι ανεμβολίαστοι.”

Η Καθηγήτρια Παιδιατριακής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε τα εξής:

“Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μας έχει αυξηθεί σημαντικά, κατά 28% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ συνεχίζει να παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση ανά Περιφερειακή Ενότητα.”

Έπειτα μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ενώ διατηρείται αυξημένος ο αριθμός νέων κρουσμάτων αλλά και υψηλή η θετικότητα.

Στη συνέχεια της ομιλίας της ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Αυτό που κυρίως εντυπωσιάζει είναι ότι ανασκοπώντας τα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων κατά την διάρκεια των οποίων είδαμε αυτή την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη Βόρεια Ελλάδα, δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στην περιοχή εκεί.

[…]

Ακούσαμε όλοι με μεγάλη προσοχή τη χθεσινή συνέντευξη του Καθηγητή κυρίου Τσιόδρα, ο οποίος μας ανέλυσε σαφή στοιχεία από τη χώρα μας που επιβεβαιώνουν τα διεθνή δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ακόμα και σήμερα μετά την επικράτηση της μετάλλαξης Δ.

Στην Ελλάδα, οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από κορονοϊό. Τα εμβόλια προσφέρουν προστασία, όχι μόνο στους ιδιαίτερα ευάλωτους ενήλικες άνω των 60 ετών, αλλά και στους νεότερους συνανθρώπους μας μικρότερης ηλικίας“.

Κλείνοντας την ομιλία της έκανε αναφορά στον διεθνούς φήμης Έλληνα γιατρό και κοινωνιολόγο, Καθηγητή Νίκολα Χρηστάκη, ο οποίος προ ημερών αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας του ΕΚΠΑ, αναφέροντας τα εξής:

“Κλείνοντας, να θυμίσω αυτό που είπε σε μια ειδική ημερίδα πριν λίγες μέρες ο διεθνούς φήμης Έλληνας γιατρός και κοινωνιολόγος, ο Καθηγητής Νίκολας Χρηστάκης, ότι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της πανδημίας παραμένουν εν πολλοίς ακόμα υπό μελέτη.

Αλλά όσο προχωράει ο καιρός, συνειδητοποιούμε ότι αρκετοί από τους συνανθρώπους μας που αναρρώνουν από τη λοίμωξη, συνεχίζουν να έχουν προβλήματα, λόγω επιβάρυνσης, τόσο της σωματικής, όσο και της ψυχικής τους υγείας“.

Τέλος, αναφέρθηκε και σε μια μεγάλη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA, που περιέλαβε δεδομένα από 57 μελέτες με περισσότερους από 250.000 επιζήσαντες μετά από λοίμωξη από κορονοϊό και έδειξε ότι ακόμα και 6 μήνες μετά τη νόσο, 1 στους 2, το 50% είχε χρόνια προβλήματα, όπως χρόνια κόπωση, προβλήματα με τους πνεύμονες, δυσκολία στη συγκέντρωση, άγχος, και μερική αδυναμία, καθώς και κινητικά προβλήματα.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κ. Μαγιορκίνης, αναφορικά με την εικόνα της επιδημίας ανά τον κόσμο, είπε τα εξής:

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 242.000.000 μολύνσεις και περισσότερα από 4,9 εκατομμύρια θάνατοι με τη νόσο Covid – 19. Οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν οριακά με μόλις 0,8% λιγότερες διαγνώσεις εντός της τελευταίας εβδομάδας και καταγράφηκαν 406.000 περίπου ανά ημέρα. Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο συνεχίζουν να μειώνονται με 3% μείωση εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν 6.500 θάνατοι ανά ημέρα. Η επιδημία σε παγκόσμια κλίμακα, λοιπόν, εξακολουθεί να βρίσκεται σε συρρίκνωση από το 3ο δεκαήμερο του Αυγούστου. Ωστόσο την τελευταία εβδομάδα έδειξε σημεία σταθεροποίησης. Αυτά είναι σε ολόκληρο τον κόσμο συνολικά. Αντιθέτως, όμως, στην Ευρώπη επιδεινώθηκε για τέταρτη εβδομάδα στη σειρά”.

Κλείνοντας ανέφερε ότι αναμένουμε το πρώτο 10ημερο του Νοεμβρίου ώστε να εκτιμηθεί στην πράξη η ένταση της χειμερινής επιδημικότητας στην πρώτη χειμερινή περίοδο μετά από τον μαζικό εμβολιασμό. Αναμένεται όμως σίγουρα μια ήπια προς μέτρια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία στις περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη δεν έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα.

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε τη σημασία της 3ης δόσης του εμβολίου για άτομα άνω των 60 και 70 ετών, ενώ για τα παιδιά ανέφερε τα εξής:
“Αυτό που έχει φανεί από την αρχή της πανδημίας σχετικά με την πορεία της λοίμωξης στα παιδιά, είναι πόσο ήπια είναι γενικά η λοίμωξη. Φαίνεται ότι τα παιδιά είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό σημαντικά σε σχέση με τους ενήλικες ασυμπτωματικά, αλλά και όταν νοσούν η νόσος είναι ηπιότερη”.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφορικά με την 3η δόση και σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε ότι με τις τρίτες δόσεις υπάρχει πολύ-πολύ καλύτερη ανοσία σε βάθος χρόνου και για πολύ περισσότερα εύρη στελεχών. 

Διαβάστε ολόκληρη την ενημέρωση:

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN