Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ενημέρωση Υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19 [4/10/21]

Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της COVID-19, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γ.Γ. ΠΦΥ Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκινώντας την ενημέρωση, έκανε αναφορά στην έναρξη της εμβολιαστικής περιόδου κατά του ιού της γρίπης:

“Όπως ξέρετε, από την 1η Οκτωβρίου, το εμβόλιο της γρίπης συνταγογραφείται και μέσω της συνταγογράφησης δημιουργείται ένα ηλεκτρονικό μητρώο το οποίο είναι  πολύτιμο εργαλείο για την πληροφόρηση σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη για τη γρίπη στη χώρα μας.            

Τους χειμερινούς μήνες έχουμε την κυκλοφορία πολλών αναπνευστικών ιών, του ιού της γρίπης και εδώ και δύο χρόνια έχουμε και τη συν- κυκλοφορία του ιού Covid.”

Σχετικά με την συν-κυκλοφορία γρίπης και Covid, ανέφερε τα εξής:

“Μέχρι σήμερα δεν έχουμε μία σαφή γνώση σε τι βαθμό μπορεί να επηρεάσει η μία λοίμωξη την άλλη. Όμως, γνωρίζουμε ότι την περσινή χρονιά είχαμε την ευτυχία, η κινητικότητα του ιού της γρίπης στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, αλλά και πανευρωπαϊκά, να είναι  εξαιρετικά χαμηλή, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην εφαρμογή με μεγάλη πειθαρχία των μέτρων ατομικής υγιεινής, την αποφυγή του συνωστισμού και γενικά του συγχρωτισμού, των ταξιδιών και όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί για την Covid.

Επιδημιολογικά, η γρίπη κορυφώνεται τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο – Μάρτιο. Επομένως τα άτομα που πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη, θα πρέπει να είναι ήδη ανοσοποιημένα από το Νοέμβριο, για αυτό και έχει επιλεγεί η περίοδος αυτή για την έναρξη του εμβολιασμού κατά της γρίπης.

Ξέρουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο είναι διαφορετικό. Ο ιός γενικά της γρίπης υφίσταται ήπιες ή πιο έντονες μεταλλάξεις, γεγονός που τον κάνει κάθε χρόνο να είναι λίγο ή περισσότερο διαφορετικός.”

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας, κύριος Θεμιστοκλέους, με τη σειρά του, αφού παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία των εμβολιασμών, αναφέρθηκε στο θέμα του εμβολίου της γρίπης: “Επίσης, σε σχέση με το εμβόλιο της γρίπης, πιστεύω τα είπε πολύ αναλυτικά η καθηγήτρια, η κυρία Θεοδωρίδου. Τονίζω και εγώ ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει πριν, μετά ή ακόμα και την ίδια ημέρα που είναι το εμβόλιο του κορονοϊού.”

Η κ. Θεοδωρίδου σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με πώς θεωρείται πλήρως προστατευμένος κάποιος που έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου αλλά έχει παρέλθει το 6μηνο και άρα έχουν μειωθεί τα αντισώματα, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

“Το ότι πέφτουν τα αντισώματα και κυρίως υπάρχει αυτό το ορόσημο των 6 μηνών από τις περισσότερες μελέτες, δεν σημαίνει ότι το άτομο αυτό είναι απροστάτευτο. Άλλωστε, δεν ξέρουμε και ποιο είναι το ακριβές επίπεδο των αντισωμάτων που θεωρείται προστατευτικό.

Απλώς λέμε ότι σε αυτή τη φάση μπορεί κανείς να είναι και πιο προσεκτικός και μπαίνει το ενδεχόμενο ανάλογα με την ηλικία του και τους άλλους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να έχει για την ενίσχυση της ανοσίας με μία πρόσθετη δόση. Αυτή είναι και η βασική σκέψη για τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

Επομένως, δεν σημαίνει ότι όποιος έχει κάνει δύο δόσεις μετά από τους έξι μήνες είναι ευάλωτος στη λοίμωξη Covid. Θέλουμε αυτή, όμως, την ανοσία να τη διατηρήσουμε υψηλή, όσο διάστημα τουλάχιστον δεν γνωρίζουμε το ακριβές επίπεδο των αντισωμάτων το οποίο προστατεύει από την Covid λοίμωξη.”

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN