Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, τον Γενικό Γραμματέα ΠΦΥ Μάριο Θεμιστοκλέους, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη

Η Αναπλ. Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ξεκινώντας την ενημέρωση ανακοίνωσε τα κρούσματα και έπειτα έκανε αναφορά στα παιδικά πάρτυ τονίζοντας τα εξής:

“Είναι  καλό τα παιδιά όταν μαζεύονται μεταξύ τους στα σπίτια, να κρατάμε τον αριθμό σε μικρά, σε μονοψήφια νούμερα. Μη μαζεύουμε 30 παιδάκια χωρίς μέτρα να παίξουν, γιατί είναι  ένας παράγοντας διασποράς μεγάλος. Τα παιδιά δεν είναι εμβολιασμένα, τα μικρά παιδιά. Άρα είναι ένας σημαντικός λόγος για την ασφάλειά τους, να μη μαζεύουμε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών στα σπίτια.”

Ο Γ.Γ. ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους αναφορικά με την 3η δόση, ανέφερε τα εξής: “Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αφού συνεκτίμησε τα επιστημονικά δεδομένα μέχρι τη δεδομένη χρονική στιγμή, μας συστήνει τη διενέργεια 3ης δόσης για τα άτομα άνω των 50 ετών, για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα που ανήκουν  στην ομάδα Α και για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα που ανήκουν στην ομάδα Β, με δεδομένο ότι έχουν συμπληρωθεί 6 μήνες από τη διενέργεια της δεύτερης δόσης.”

Η κ. Παπαευαγγέλου στις δηλώσεις της, τόνισε τα εξής: “Δεν πετάμε τις μάσκες, δεν ξενοιάζουμε. Όχι λοιπόν στον εφησυχασμό, αλλά τήρηση της κοινής λογικής, τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, όταν είμαστε σε περιβάλλον που νοιώθουμε εκτεθειμένοι στον ιό, είτε σε κλειστούς, είτε ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους.”

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφορικά με την εικόνα της επιδημίας ανά τον κόσμο, είπε τα εξής:

” Έχουμε μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η πανδημία περνάει σε περίοδο παγκόσμιας ύφεσης με την πτώση των συνολικών διαγνώσεων και των θανάτων να βρίσκεται στην πιο μακροχρόνια συρρίκνωση που έχουμε δει εδώ και περίπου ένα χρόνο. Συμπερασματικά, λοιπόν, αυτή η συρρίκνωση της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα αλλά και στην Ελλάδα, όπου βλέπουμε μία σταθερότητα εδώ και αρκετό καιρό, έχει γίνει με πολύ ηπιότερα μέτρα κοινωνικής απόστασης. Και αυτό μας δίνει μία αισιοδοξία.”

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα Πανεπιστήμια η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε:

Να πούμε ότι γενικά οι φοιτητές μας είναι πολύ καλά εμβολιασμένοι. Όχι οριζόντια σε όλα, στα περισσότερα πανεπιστήμια έχει ξεπεράσει το 80% ο εμβολιασμός των φοιτητών και τα μέλη ΔΕΠ, αν θυμάμαι καλά, είναι γύρω στο 90%.

Ήδη έχει έρθει ειδοποίηση σε όλα τα μέλη ΔΕΠ και σε όλους τους φοιτητές να δηλώσουν τον εμβολιασμό τους και να τυπώσουν το edupass- το έκανα και εγώ εχθές νομίζω- και υπάρχει ένα πολύ καλά καθορισμένο πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο όλοι όσοι προσέρχονται στα αμφιθέατρα θα πρέπει είτε να είναι   εμβολιασμένοι, είτε να κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα.  Αυτό, όχι μόνο δίνει ένα «πράσινο» pass για να μπορείς να παρακολουθήσεις, αλλά μάλιστα έχει δημιουργηθεί έτσι αυτό το edupass που να μην φαίνεται αν είσαι εμβολιασμένος ή αν έχεις κάνει το τεστ, οπότε υπάρχει και η ανωνυμία του τι έχεις επιλέξει να κάνεις.”

Και ο κ. Μαγιοργκίνης και η κ. Γκάγκα τόνισαν ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι περιορισμοί υπάρχουν ακόμα και ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, ενώ ο κ. Θεμιστοκλέους με τη σειρά του ξεκαθάρισε ότι η 3η δόση αποτελεί σύσταση.

Η κ. Παπαευαγγέλου σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα φάρμακα κατά της πανδημίας είπε ότι υπάρχουν πολύ καλά νέα και ότι υπάρχουν πολλές μελέτες που τρέχουν, φάσης 3, προέγκρισης δηλαδή για φάρμακα τόσο αντιικά όσο και μονοκλωνικά. Η κ. Γκάγκα με τη σειρά της για το ίδιο θέμα τόνισε ότι αν αρρωστήσουν 100 άνθρωποι και πρόκειται να πάνε στη ΜΕΘ 14, με αυτά τα φάρμακα πιθανώς να πάνε 7, άρα μειώνεται σαφώς η πιθανότητα, αλλά δεν μηδενίζεται.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN