Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

EΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ COVID-19, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ Γ.Γ. ΠΦΥ ΜΑΡΙΟ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκινώντας την ενημέρωση έκανε μια ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε καταλήγοντας στα εξής:

Η χρονιά που πέρασε χαρακτηρίζεται από επιτυχίες σε σχέση με το πρόγραμμα εμβολιασμού- ιδιαίτερα της χώρας μας- και την πρόληψη της σοβαρής νόσου, από επιστημονικές αβεβαιότητες για θέματα όπως η διάρκεια της προστασίας και οι επιπτώσεις από τις μεταλλάξεις, αλλά και από θλίψη για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν, γιατί δεν πρόλαβαν ή αρνήθηκαν την προσφορά του εμβολίου. Εμπιστευόμαστε την επιστήμη και εμβολιαζόμαστε.

Ο Γ.Γ. ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους συνέχισε την ενημέρωση κάνοντας αναφορά σε στατιστικά στοιχεία εμβολιασμών στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέροντας τα εξής:

Σήμερα, 27 Δεκεμβρίου 2021 κλείνουμε ακριβώς ένα χρόνο από τον πρώτο εμβολιασμό που πραγματοποιήθηκε στην χώρα μας. Αν προσπαθήσουμε να κάνουμε μια ανασκόπηση αυτού του χρόνου που μας πέρασε, βρισκόμαστε σήμερα, 365 ημέρες μετά, να έχουν πραγματοποιηθεί 17.060.000 εμβολιασμοί, να έχουν εμβολιαστεί 7.415.000 συμπολίτες μας με πρώτη δόση, ποσοστό 70,6%, 7.000.000 να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 66,4% και 4.365.000 συμπολίτες μας να έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση ή να έχουν πραγματοποιήσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 75,6% επί των δικαιούχων.

Σχετικά με τα εμβόλια σε παιδιά 5-11 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους, σημείωσε το εξής:

Είχαμε σήμερα την επιβεβαίωση από την Pfizer για τις παραδόσεις των παιδιατρικών εμβολίων στις 3/1 και ανοίξαμε πριν από λίγη ώρα περισσότερα από 120.000 ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 5- 11 εντός του Ιανουαρίου.

Τέλος ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στο έργο της Κυβέρνησης από την αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος έως και σήμερα:

Η Κυβέρνηση από την αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος, σε απόλυτη συνεργασία με τους επιστήμονες, πέτυχε. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που άνοιξε τη δυνατότητα εμβολιασμών αναμνηστικής δόσης στους 18 και άνω και υιοθέτησε τους τρεις μήνες ως μεσοδιάστημα μεταξύ της 2ης και 3ης δόσης.

Εφάρμοσε υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, πριν ακόμα την έλευση της μετάλλαξης «Όμικρον». Πρώτη, επίσης, όρισε το διάστημα 7 μηνών ως απαραίτητο διάστημα διενέργειας 3ης δόσης και έτσι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή  είναι  8η στην Ευρώπη στις αναμνηστικές δόσεις.

Έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμών από το καλοκαίρι και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 40.000 εμβολιασμοί στα σπίτια.

Σε καθημερινή βάση, περισσότερες από 300 Κινητές Μονάδες εμβολιάζουν σε σπίτια σε δυσπρόσιτες περιοχές, σε νησιωτικές περιοχές, κάτι που για  πρώτη φορά έγινε σε αυτή την έκταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Επίσης, έχουν γίνει και γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις σε Δήμους και όπου αλλού είναι  αναγκαίο σε άμεση συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και άλλους τοπικούς παράγοντες.

Προχωρήσαμε σε νέα μέτρα προστασίας Δημόσιας Υγείας με την απαγόρευση της πρόσβασης σε κλειστούς χώρους εστίασης για τους ανεμβολίαστους πολίτες από το καλοκαίρι και σε όλους τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και αθλητισμού από τις αρχές Νοεμβρίου.

Παρουσιάσαμε συστηματική και διαρκή καμπάνια ενημέρωσης από την έναρξη του εμβολιασμού τον Ιανουάριο, για τους κινδύνους της Covid – 19 στις μεγαλύτερες ηλικίες και εφαρμόσαμε χρονική προτεραιότητα στον εμβολιασμό, ξεκινώντας από τους μεγαλύτερους προς τους μικρότερους.

Επίσης, ήμασταν από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόσαμε την ελεγχόμενη πρόσβαση Covid free application σε κλειστούς χώρους από τον Ιούλιο του 2021 και η πρώτη ευρωπαϊκή  χώρα που έδωσε τη δυνατότητα αναμνηστικής δόσης σε όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών από τον Οκτώβριο του 2021.

Η Ελλάδα, επίσης, ήταν η πρώτη χώρα μαζί με τη Γαλλία που ανακοίνωσε ότι η αναμνηστική δόση είναι  προϋπόθεση  ολοκληρωμένου εμβολιασμού για τους 60 και άνω μετά την πάροδο του επτάμηνου.

Δώσαμε κίνητρα εμβολιασμού για νέους. Συγκεκριμένα, δαπανήθηκαν περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια για data και περισσότερα από 79 εκατομμύρια για το freedom pass.

Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας την 27η Δεκεμβρίου 2021:

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN