Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ, ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΒΑΝΑ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΚΙΚΑ ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗ

Η Αναπλ. Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ξεκινώντας την ενημέρωση ανακοίνωσε τα κρούσματα (6.808), τονίζοντας τα εξής:

“Είναι πάρα πολύ σημαντικό, επίσης, ότι έχουμε θανάτους και να πω ότι οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και ανθρώπους με πολλά συνυπάρχοντα νοσήματα. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία ανεμβολίαστοι, όμως χθες ο νεαρότερος άνθρωπος που κατέληξε ήταν 39 χρονών και προχθές 27. Άρα θέλω πάρα πολύ να το προσέξουμε αυτό.
Έχουμε επίσης εγκύους και διασωληνωμένες και θανάτους εγκύων που είναι και αυτό κάτι που πρέπει να προσέξουμε. Kαι παρακαλώ, κάνω έκκληση, στην εγκυμοσύνη ας εμβολιαστούμε, μετά το πρώτο τρίμηνο αν το φοβόμαστε, αλλά ας εμβολιαστούμε, πριν ή νωρίς σχετικά στην εγκυμοσύνη. Είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια μητέρας και παιδιού”.

Έπειτα παρουσίασε τις παρακάτω κάρτες με στοιχεία για τα Νοσοκομεία της 3ης, 4ης και 5ης ΥΠΕ:

WhatsApp Image 2021 11 04 at 12.46.17
WhatsApp Image 2021 11 04 at 12.46.43
WhatsApp Image 2021 11 04 at 12.46.30
WhatsApp Image 2021 11 04 at 12.45.01
WhatsApp Image 2021 11 04 at 12.45.01 1
WhatsApp Image 2021 11 04 at 12.45.01 2
WhatsApp Image 2021 11 04 at 15.34.03
WhatsApp Image 2021 11 04 at 15.34.55
WhatsApp Image 2021 11 04 at 15.35.21 1

Η κ. Γκάγκα μετά την παρουσίαση των παραπάνω στοιχείων κατέληξε στο εξής:

Φοράμε τις μάσκες, κρατάμε τα μέτρα, δεν συγχρωτιζόμαστε, κάνουμε τεστ όσο συχνά μπορούμε και εμβολιαζόμαστε.  Αυτό είναι το μήνυμα που νομίζω ότι πρέπει να μείνει από τη σημερινή ημέρα. Είναι πολλά τα κρούσματα, όσο περισσότερα είναι τα κρούσματα τόσο πιο δύσκολη θα είναι η νοσηλεία.

Κανένα σύστημα σε καμία χώρα του κόσμου δεν είναι ανεξάντλητο”.

Η Καθηγήτρια Παιδιατριακής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

“Από την ιχνηλάτηση που γίνεται, φαίνεται ότι αν και υπερτερούν οι οικογενειακές και κοινωνικές επαφές, όπως γινόταν και τις προηγούμενες εβδομάδες, σήμερα λόγω της πολύ μεγάλης διασποράς του ιού παρατηρείται και αύξηση της μετάδοσης μέσα σε εργασιακούς χώρους.

[…]

Παρ’ όλο που τα σχολεία είναι ανοιχτά εδώ και σχεδόν δυο μήνες, δεν έχουμε αύξηση ποσοστού των νέων κρουσμάτων στα παιδιά, στους μαθητές.

[…]

Δεν έχουμε παρατηρήσει αύξηση στο ποσοστό κρουσμάτων που αφορά στους νέους μας 18 ως 24 ετών“.

Η κ. Παπαευαγγέλου κατέληξε στο ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας όταν είμαστε σε ένα περιβάλλον που αισθανόμαστε ότι εκτιθέμεθα δυνητικά στον ιό, έτσι ώστε να προστατεύσουμε όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά και όλους τους αγαπημένους μας.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κ. Μαγιορκίνης, αναφορικά με την εικόνα της επιδημίας ανά τον κόσμο, είπε τα εξής:

Μέχρι σήμερα βλέπουμε περισσότερες από 248 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότερους από 5 εκατομμύρια θανάτους με τη νόσο Covid σε παγκόσμια κλίμακα. […] Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε πολύ-πολύ μεγάλη αύξηση“.

Και ο κ. Μαγιορκίνης με τη σειρά του, στο κλείσιμο της ομιλίας του, παρότρυνε τον κόσμο να εμβολιαστεί, κάνοντας την λογική και ασφαλή επιλογή.

Η κ. Παπαευαγγέλου σε ερώτηση δημοσιογράφου για το χάπι ενάντια στην Covid ανέφερε τα εξής: “Ένα σχόλιο θέλω να κάνω για το πάρα πολύ ευχάριστα νέα με την έγκριση από την Αγγλία για το χάπι και τις προσπάθειες που γίνονται να το πάρουμε και εμείς και να το έχουμε και εδώ, στην χώρα μας, πως και για άλλες θεραπείες που θα έχουμε στα χέρια μας μέσα στους επόμενους μήνες”.

Στην ίδια ερώτηση η κ. Γκάγκα προσέθεσε: “Περιμένουμε μονοκλωνικά να έχουμε την έγκριση και να έχουμε και φάρμακα εδώ πολύ γρήγορα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Και για τα χάπια, επίσης, είμαστε σε συνεννόηση με την εταιρεία για να μπορέσουμε να τα εισάγουμε. Να σας θυμίσω, όμως, ότι έχουμε 6.800 κρούσματα την ημέρα και τα φάρμακα που θα έχουμε είναι της τάξης 2.000-10.000 χιλιάδες, μέχρι εκεί. Δεν θα είναι 100.000″.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN