Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η χρήση κινητής τηλεφωνίας ΔΕΝ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου εγκεφάλου σε νέα άτομα ηλικίας 10-24 ετών – Διεθνής μελέτη με τη συμμετοχή μελών του ΕΚΠΑ [Environment International – Δεκέμβριος 2021]

Στις ανησυχίες του κοινού αν η αυξανόμενη χρήση κινητής και ασύρματης τηλεφωνίας από νεαρά άτομα σχετίζεται με ανάπτυξη όγκων εγκεφάλων έρχεται να απαντήσει μεγάλη μελέτη που διεξήχθη σε 14 χώρες (ΜΟΒΙ-kids), μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η χρήση κινητής και ασύρματης τηλεφωνίας από νέους 10-24 ετών δεν φαίνεται να έχει αιτιολογική συσχέτιση με τη μετέπειτα ανάπτυξη όγκων εγκεφάλου λόγω έκθεσης σε ραδιοσυχνότητες και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Στη μελέτη συμμετείχαν 900 παιδιά και νέοι με καρκίνο εγκεφάλου, των οποίων το ιστορικό έκθεσης συγκρίθηκε με 1900 άτομα ίδιας ηλικίας, φύλου και τόπου προέλευσης που είχαν υποβληθεί σε σκωληκοειδεκτομή. Ο συντονισμός της μελέτης έγινε από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης κ ως επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης στην Ελλάδα επελέγη η Καθηγήτρια Ελένη Πετρίδου από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συντονίστρια πεδίου της επόπτρια υγείας Δρ  Εύη Μπούκα.

Στη συλλογή των δεδομένων συμμετείχαν δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία από όλη τη χώρα με συνεργασία περισσότερων από 100 ογκολόγων παίδων και ενηλίκων, παθολογοανατόμων και ακτινολόγων/ακτινοθεραπευτών που συνέβαλαν με την ευκαιρία αυτή στην έκπτυξη του Εθνικού Αρχείου Αιματολογικών Νοσημάτων και Συμπαγών Ογκων για Παιδιά (Nationwide Registry for Childhood Hematological Malignancies and Solid Tumors, ΝΑRECHEMST, www.narechem.gr), το οποίο λειτουργεί στο Εργαστήριο από το 1996. Η ομάδα σύγκρισης εντοπίστηκε από Χειρουργικές Κλινικές. Διαθέσιμος ο πλήρης κατάλογος των ερευνητών της Ελληνικής μελέτης.

Οι συμμετέχοντες και οι γονείς τους συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια έκθεσης σε ραδιοσυχνότητες, ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και άλλους παράγοντες κινδύνου από την προγεννητική περίοδο μέχρι τη νόσηση και τα οποία αξιολογήθηκαν για την ακρίβεια τους με δυο επιμέρους μελέτες.

Παρόλα τα αρνητικά ευρήματα, το μέγεθος της μελέτης είναι σχετικά μικρό για να εξεταστούν επιμέρους συσχετίσεις με κάθε έναν από τους πολυάριθμους τύπους ή τοπογραφίες εμφάνισης καρκίνου εγκεφάλου σε διαφορετικά χρονικά παράθυρα έκθεσης και ηλικιακές ομάδες. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να αποκλειστεί η πιθανότητα ενδεχόμενης μικρής αύξησης του κινδύνου από παράγοντες που δεν μπορούν να ελεγχθούν με την παρούσα έρευνα.

Σύνδεσμος άρθρου: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412021006942

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN