Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα “Καρκίνος του Στόματος” / Τιμητική βράβευση του Ομότιμου Καθηγητή Ελευθέριου Βαϊρακτάρη

Στις 17 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για τον Καρκίνο του Στόματος στο αμφιθέατρο “Κ. Δημόπουλος» του ΑΚΙΣΑ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν». Την ημερίδα διοργάνωσαν η Κλινική Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ (Διευθυντής: Αν. Καθηγητής Σταύρος Βασιλείου) και η Μονάδα Στοματοπροσωπικής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ (Υπεύθυνος: Αν. Καθηγητής Χρήστος Γιαπιτζάκης), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του ΕΚΠΑ, της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας Παιδιού και Ιατρικής Ακρίβειας.

URL: https://www.karkinosstomatos.gr/

Οργανωτική Επιστημονική Επιτροπή
Πρόεδρος: Γεώργιος Χρούσος
Αντιπρόεδρος: Σταύρος Βασιλείου
Αντιπρόεδρος: Χρήστος Γιαπιτζάκης
Μέλος: Βερόνικα Παπακώστα

ΦΩΤΟ ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ


Στο πλαίσιο της ημερίδας, πραγματοποιήθηκε τιμητική βράβευση του Ομότιμου Καθηγητή Ελευθέριου Βαϊρακτάρη, για το μοναδικό και πλούσιο έργο του.

mouthcancer3 2022 12 18 at 11.30.53


Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημοπούλος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “Σκοπός της σημερινής ημερίδας είναι λοιπόν, όπως όλες και όλοι καταλαβαίνουμε, η διεπιστημονική και στοχευμένη ενημέρωση και επιμόρφωση, τόσο των επαγγελματιών υγείας (Ιατρών, Οδοντιάτρων), όσο και των φοιτητών αναφορικά με κάθε πτυχή της νόσου (Ιστοπαθολογία, Επιδημιολογία, Γενετική/Επιγενετική Έρευνα και ολοκληρωμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις ανά στάδιο και περίπτωση).

Στο Πανεπιστήμιό μας στα ζητήματα αυτά υπηρετούν και προσφέρουν πλούσιο έργο διακεκριμένοι επιστήμονες, με ευρύτερη αναγνώριση, με μεγάλη συμβολή στην έρευνα, με διεθνείς συνεργασίες με έγκυρους φορείς και μεγάλες κλινικές μελέτες.

Γενικότερα, όμως, επιτρέψτε μου να τονίσω, η Ιατρική μας Σχολή, με όλα τα μέλη της, που πολλά βρίσκονται σήμερα και εδώ μαζί μας, έχει κάνει τα τελευταία χρόνια τεράστια σταθερά βήματα προς το μέλλον που οραματιζόμαστε.

Οι Διεθνείς Κατατάξεις αναδεικνύουν τη σημαντική θέση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ανάμεσα σε χιλιάδες Ιατρικές Σχολές σε όλο τον κόσμο. Επίσης, για το μέγεθος της χώρας μας, έχουμε ένα σημαντικό αριθμό Highly Cited Επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Στο σημείο αυτό με υπερηφάνεια σημειώνω ότι το Πανεπιστήμιό μας  είναι, μαζί με άλλα 11  Πανεπιστήμια  ιδρυτικό μέλος από το 2018 του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου CIVIS, μιας Συμμαχίας η οποία έχει ως στόχο να διαμορφώσει το Πανεπιστήμιο του μέλλοντος. Κατά το προηγούμενο εξάμηνο και με το ΕΚΠΑ να είναι στην Προεδρία της Συνόδου των Πρυτάνεων του CIVIS, πετύχαμε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την περίοδο 2022-2023.

Ως Πρυτανική Αρχή δώσαμε και δίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στην βελτίωση των υποδομών και τη ανάπτυξη νέων με σκοπό τη δημιουργία όσο γίνεται καλύτερων συνθηκών για τη διεξαγωγή της έρευνας.

Η λειτουργία του Κέντρου Νέων Τεχνολογιών και Ιατρικής Ακριβείας ήδη αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα πρωτοποριακής έρευνας. Ενώ ταχύτατα προχωρούμε και στην ολοκλήρωση νέου core facility στο ΑΚΙΣΑ, αυτόν εδώ τον νευραλγικό χώρο, και στην Ίδρυση Ερευνητικών Ινστιτούτων με βάση το νέο νομικό πλαίσιο.

Επίσης, όπως καλά γνωρίζετε, η δημιουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών, έγινε πλέον πραγματικότητα, και με το ήδη λειτουργούν “BA Program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece”  το οποίο αποτελεί το πρώτο Ξενόγλωσσο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Ελλάδα και βεβαίως με το BA in Medicine! Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι!

Κυρίες και κύριοι,

Ημερίδες όπως η σημερινή αποτελούν σημαντικά επιστημονικά γεγονότα, που ωφελούν πολλαπλώς. Βέβαιον είναι, όμως, ότι η επιτυχία τους οφείλεται στις προσπάθειες και το έργο των διοργανωτών.

Εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα ήθελα να συγχαρώ την Οργανωτική Επιτροπή και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο, Ομότιμο Καθηγητή Γιώργο Χρούσο, και τους Αντιπροέδρους καθηγητές Σταύρο Βασιλείου και Χρήστο Γιαπιτζάκη.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.”

mouthcancer4 2022 12 18 at 11.30.53

mouthcancer2 2022 12 18 at 11.30.53

Συζητήθηκαν η κλινική εικόνα, η παθολογοανατομική εικόνα και η γενετική του στοματικού καρκίνου και αναφέρθηκε η θεραπευτική αντιμετώπιση – χειρουργική, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία και ανοσοθεραπεία. Δόθηκε ιδιαίτερη σημασία  στην πρόληψη της νόσου και επισημάνθηκε η ανάγκη της σωστής ενημέρωσης των ιατρών και ειδικότερα των οδοντιάτρων, οι οποίοι έχουν άμεση ενασχόληση με τη στοματική κοιλότητα. Ο καρκίνος του στόματος είναι εμφανής κλινικά, είναι εύκολη  η πρώιμη διάγνωση του και μπορεί να γίνει μικρότερη χειρουργική παρέμβαση. Έτσι θα αποφευχθούν η έντονη μετεγχειρητική παραμόρφωση και τα δυσλειτουργικά προβλήματα στον ασθενή, με αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα ζωής.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN