Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μία πανέμορφη συλλογή από βαλσαμωμένα ζώα, όπως θηλαστικά, πουλιά, ερπετά, αμφίβια, ψάρια, θαλάσσια ασπόνδυλα, σαλιγκάρια, έντομα και άλλα ζώα από την Ελλάδα και άλλες χώρες, καθώς και ανθρωπολογικά ευρήματα, φιλοξενεί το παλαιότερο και πλουσιότερο ζωολογικό μουσείο στην Ελλάδα. Πρόκειται για το Μουσείο Ζωολογίας το οποίο βρίσκεται μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας. Στεγάζεται στην Πανεπιστημιούπολη του ΕΚΠΑ και ανήκει στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπάρχει εδώ και περίπου 160 χρόνια.

Στο εντυπωσιακό Μουσείο Ζωολογίας θα δείτε ακόμα και βαλσαμωμένα είδη που σπανίζουν στις μέρες μας ή έχουν ήδη εξαφανιστεί είτε από την Ελλάδα είτε παγκοσμίως.

mouseio zoologias

Το mypet.gr επισκέφθηκε το Μουσείο Ζωολογίας στο οποίο μας ξενάγησε ο Διευθυντής του μουσείου και καθηγητής Βιολογίας, κ. Στρατής Βαλάκος. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το Μουσείο Ζωολογίας είναι ένα από τα αρχαιότερα μουσεία του Πανεπιστημίου. Φιλοξενούμε πολλά σπάνια είδη. Ένα τέτοιο είναι και ο μεγαλύτερος παπαγάλος, που ζει στη Νέα Ζηλανδία. Δυστυχώς σήμερα μετρούν μόνο 250 στο σύνολο. Επίσης, εδώ θα δείτε τον τελευταίο λύγκα που σκοτώθηκε στην Πάρνηθα στα τέλη του 1800 και πολλά άλλα».

Ο καθηγητής εξηγεί στο mypet.gr πως «γίνονται όλο και περισσότερες προσπάθειες για να συνδυάσουμε το παλιό με το μοντέρνο στον χώρο. Η άποψή μας είναι ότι κυρίως για τα παιδιά, πρέπει το ζώο να το δουν όπως ακριβώς είναι στην πραγματικότητα και όχι όπως το βλέπουν σε μια φωτογραφία ή στην τηλεόραση. Μέχρι στιγμής έχουμε 80 ήχους από πουλιά που μπορεί να ακούσει το κοινό που μας επισκέπτεται και αναμένεται να εμπλουτιστεί κι άλλο υλικό». Δυστυχώς η δουλειά γίνεται από λίγα άτομα που υπάρχουν στο Μουσείο, λέει ο κ. Βαλάκος και προσθέτει ότι «Χρειαζόμαστε συντηρητές για τα δείγματα. Ότι βλέπετε στο Μουσείο Ζωολογίας είναι από προσωπική εργασία. Τα τελευταία χρόνια αλλάξαμε όλο τον φωτισμό του Μουσείου χάρη στους πόρους του πανεπιστημίου».

Σήμερα, το Μουσείο Ζωολογίας, με τα μοναδικά βαλσαμωμένα εκθέματα, το επισκέπτονται ετησίως περίπου 10.000 άτομα, αφού είναι ένας καταπληκτικός χώρος ψυχαγωγίας, ιδανικός για μεγάλους και μικρούς. Οι περισσότεροι επισκέπτες του είναι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ τα τελευταία χρόνια καλωσορίζει όλο και περισσότερα σχολεία από άλλες πόλεις που πραγματοποιούν σχολικές εκδρομές στην Αθήνα.

Μάλιστα, το Μουσείο Ζωολογίας διαθέτει πάντα ξεναγό για τους μαθητές έτσι ώστε να έχουν μία ολοκληρωμένη ενημέρωση. Σε αρκετά εκθέματα έχουν τοποθετηθεί σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και μπορεί κάποιος να ακούσει τον πραγματικό ήχο των ζώων ενώ παράλληλα ένας αφηγητής περιγράφει το συγκεκριμένο έκθεμα.

• Η ιστορία του Μουσείου αρχίζει σχεδόν μαζί με την ιστορία της Αθήνας, ως πρωτεύουσας του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους

• Ο πυρήνας του Μουσείο Ζωολογίας προηγήθηκε της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Αθηνών

• Το 1835, ιδρύεται στην Αθήνα η Φυσιογραφική Εταιρεία από Έλληνες και Βαυαρούς, κυρίως λόγιους, η οποία δημιούργησε πολλές φυσιογραφικές συλλογές με ζώα, φυτά, ορυκτά και απολιθώματα

• Λόγω οικονομικών δυσχερειών, η Φυσιογραφική Εταιρεία (1837) παραχώρησε το υλικό των συλλογών αυτών στο Πανεπιστήμιο

• Το 1858 δημιουργείται το Φυσιογραφικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου οι συλλογές του μετέπειτα Ζωολογικού Μουσείου αποτέλεσαν τον κεντρικό πυρήνα του

• Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, τα στελέχη και οι συνεργάτες του αναλώθηκαν στη συγκρότηση, μελέτη και έκθεση των ζωολογικών συλλογών, πραγματοποιώντας τον διπλό προορισμό του Μουσείου που είναι η μόρφωση και η ψυχαγωγία του κοινού και ιδιαίτερα της νεολαίας

• Έλληνες και ξένοι ερευνητές της Ελληνικής πανίδας, ερασιτέχνες συλλέκτες, κυνηγοί άγριων ζώων και πολλοί άλλοι κατέθεσαν τα ευρήματα, τις συλλογές και τα τρόπαιά τους στο Μουσείο Ζώων και με αυτό τον τρόπο συνέβαλαν στον εμπλουτισμό του με νέο υλικό.

Ώρες λειτουργίας
9.00 – 15.00 (ομαδικές επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης)

Διεύθυνση
Μουσείο Ζωολογίας, Τμήμα Βιολογίας
Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστημιούπολη
157 84 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 727 4609, 210 727 4376
E-mail: zoolmuse@biol.uoa.gr

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://mypet.gr/mypet-news/moyseio-zoologias-spania-monadika-ekthemata/

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN