Κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις ΔΙΣΙΓΜΑ, δύο νέα βιβλία που φέρουν την υπογραφή του Καθηγητή Ωκεανογραφίας και Φυσικής Γεωγραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Σεραφείμ Ε. Πούλου.
Το πρώτο βιβλίο με τίτλο “Εισαγωγή στην Ωκεανογραφία ή Ωκεανολογία” δεν απευθύνεται μόνο σε γεω-επιστήμονες αλλά και σε ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό το οποίο θα ήθελε να γνωρίσει την επιστήμη της Ωκεανογραφίας (ή Ωκεανολογίας). Η φιλοσοφία της επιλογής, της έκτασης και της εμβάθυνσης των 15 κεφαλαίων που το συνθέτουν έγινε με γνώμονα τόσο το προπτυχιακό όσο και το μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το αντικείμενο της Ωκεανογραφίας. Επίσης, μια καινοτομία του βιβλίου είναι η αναφορά των κεφαλαίων του στη Μεσόγειο και στις Ελληνικές Θάλασσες, ώστε ο αναγνώστης να αποκομίσει μια συνοπτική, κατά το δυνατόν πλήρη, εικόνα του θαλάσσιου περιβάλλοντός του.
Η ύλη του βιβλίου καλύπτει τους επιμέρους επιστημονικούς κλάδους της Ωκεανογραφίας (ή Ωκεανολογίας), όπου μετά από μια ιστορική ανασκόπηση της εξέλιξης της επιστήμης της Ωκεανογραφίας (Κεφ. 1), αναφέρεται στην Αλληλοεπίδραση Ωκεανού – Ατμόσφαιρας (Κεφ. 2), στις Χημικές και Φυσικές Ιδιότητες του Θαλασσινού Νερού (Κεφ. 3), στην Θαλάσσια Βιολογία (Κεφ. 4), στην Φυσική Ωκεανογραφία (Κεφ. 5-7), στην Γεωλογική Ωκεανογραφία ή Θαλάσσια Γεωλογία, συμπεριλαμβανομένης της Θαλάσσιας Ιζηματολογίας και της Παράκτιας Μορφολογίας (Κεφ. 8-13), στην Οικονομική Ωκεανογραφία ή Γαλάζια Οικονομία (Κεφ. 14) και στα Μέσα και τα Όργανα Ωκεανογραφικής Έρευνας (Κεφ. 15).
Το δεύτερο βιβλίο με τίτλο “Εφαρμοσμένη και Περιβαλλοντική Ωκεανογραφία” υπογράφεται από τους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σεραφείμ Ε. Πούλο και Αικατερίνη Καρδιτσά, Επίκουρη Καθηγήτρια Ωκεανογραφίας και Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης.
Το βιβλίο απευθύνεται σε γεωεπιστήμονες και περιβαλλοντολόγους, προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου αλλά και σε ακτομηχανικούς, ευελπιστώντας να συνεισφέρει αφενός στην αντιμετώπιση ακτομηχανικών προβλημάτων και αφετέρου στην αειφόρο διαχείριση του ευρύτερου παράκτιου χώρου (χερσαίου και θαλάσσιου).
Το βιβλίο εισέρχεται σε θέματα εφαρμογής της ωκεανογραφικής επιστήμης μέσω της ανάπτυξης δύο διακριτών ενοτήτων. Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει τα κεφάλαια που αφορούν στην Παράκτια Υδροδυναμική (Κεφ.1), στην Δυναμική Ιζηματολογία – Μορφοδυναμική (Κεφ.2) και στις εφαρμογές τους στη Διάβρωση των Ακτών (Κεφ.3), όπως και στις επιπτώσεις σε αυτές της Κλιματικής Αλλαγής (Κεφ.4). Η δεύτερη ενότητα εισαγάγει τον αναγνώστη σε θέματα Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης και Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, εμπεριέχοντας τα κεφάλαια που αφορούν στους Θαλάσσιους Φυσικούς Πόρους -συμπεριλαμβανομένων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κεφ.5), στη Ρύπανση του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (Κεφ. 6), στο Θεσμικό Πλαίσιο και στα Εργαλεία Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης (Κεφ. 9) και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (Κεφ. 10) ενώ, επιπλέον, ο αναγνώστης εισάγεται στο αντικείμενο της Δορυφορικής Ωκεανογραφίας (κεφ.7) και εξοικειώνεται με τις βασικές αρχές της Ναυσιπλοϊας (κεφ.8).