Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ε.Κ.Π.Α.: Πραγματοποιήθηκε η επιστημονική ημερίδα «Νέες Προοπτικές και Προκλήσεις στην Οργανωσιακή Ψυχολογία και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό»

Την Τρίτη, 12 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η επιστημονική ημερίδα με θέμα «Νέες Προοπτικές και Προκλήσεις στην Οργανωσιακή Ψυχολογία και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό» την οποία διοργάνωσαν από κοινού το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και το Εργαστήριο Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Π.Α. σε συνεργασία με το Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας και Προσωπικής Ανάπτυξης (Κ.Ε.ΨΥ.Π.Α.) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τον συντονισμό της ημερίδας είχαν από πλευράς Ε.Κ.Π.Α. ο Καθηγητής κ. Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Αικατερίνη Αργυροπούλου ως Διευθυντές των ανωτέρω Εργαστηρίων και ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Νικόλαος Δρόσος από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Iωάννης Δρακόπουλος» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συζητήθηκαν διεξοδικά και αναδείχθηκαν ζητήματα τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οργανωσιακή ψυχολογία κατά τον 21ο αιώνα,  στον ρόλο του επαγγελματικού προσανατολισμού στην επιτυχία ενός οργανισμού και στη συσχέτιση συμπερίληψης και οργανωσιακής ευημερίας.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής κ. Δημήτριος Δρόσος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής κ. Θωμάς Μπαμπάλης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Επιστημών της Αγωγής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής κ. Σταύρος Σταύρου Καραγιάννης, ο Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Σκορδούλης και ο Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής κ. Δημήτριος Φωτεινός.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. κ. Σιάσος συνεχάρη τους διοργανωτές για την ημερίδα τονίζοντας ότι αυτή αναδεικνύει τις δράσεις εξωστρέφειας των δύο Εργαστηρίων με θεσμικούς κοινωνικούς εταίρους, ως μέρος των πρωταρχικών στρατηγικών στόχων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. σημείωσε ότι οι νέες προοπτικές και προκλήσεις στην Οργανωσιακή Ψυχολογία και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, δύο πεδία στην αιχμή του δόρατος της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας, αποτελούν μια προσπάθεια να αποτυπωθούν από κοινού οι υφιστάμενες συσχετίσεις μεταξύ των δύο αυτών επιστημονικών κλάδων με τον εργασιακό βίο και το επάγγελμα κατά τον 21ο αιώνα. Τέλος, ανέφερε ότι η θεματολογία της ημερίδας είναι ιδιαίτερα αξιόλογη και καλύπτει διεπιστημονικά καίρια ζητήματα, όπως η επίδραση της συμπεριφοράς των σύγχρονων εργαζόμενων στην εύρυθμη λειτουργία των οργανισμών, η κατανόηση και ο ρόλος των γνώσεων, των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων στην αποτελεσματική ανταπόκριση στα εργασιακά καθήκοντα και ο ρόλος της οργανωσιακής ευημερίας και ευεξίας σε ένα βιώσιμο και ελπιδοφόρο μέλλον.

Κατά τα τελευταία έτη, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για το πώς τα παραπάνω ζητήματα συνυφαίνονται με τις δυναμικές που δημιουργούνται στο περιβάλλον της εργασίας με θετικές επιδράσεις τόσο προς τους ίδιους τους εργαζόμενους όσο και προς την κοινότητα ευρύτερα. Καθώς, η οργανωσιακή ψυχολογία μετέρχεται επιστημονικών μεθόδων και τεχνικών αλλά και θεωρητικών μοντέλων από άλλους τομείς του επιστητού, όπως για παράδειγμα την επιστήμη του επαγγελματικού προσανατολισμού και της σταδιοδρομίας, η διεπιστημονική αυτή συνεργασία της οργανωσιακής ψυχολογίας και του επαγγελματικού προσανατολισμού αλληλεπιδρούν δυναμικά και πολυεπίπεδα παρέχοντας νέες διαστάσεις στα γνωστικά τους αντικείμενα έχοντας στο κέντρο σταθερά πάντα τον άνθρωπο και την δραστηριοποίησή του εντός του εργασιακού του βίου. Οι προοπτικές καθώς και οι προκλήσεις οι οποίες διαμορφώνονται από τη συνέργια των δύο αυτών επιστημονικών πεδίων έχουν έναν διά βίου χαρακτήρα, συνάμα ολιστικό και διαρθρωτικό εισάγοντας την εμπέδωση κουλτούρας ανάπτυξης και δημιουργικής αλληλεπίδρασης στη βάση της απρόσκοπτης συνύπαρξης μεταξύ σύγχρονου ανθρώπου και εργασιακού περιβάλλοντος καθώς και της προστασίας των εργαζόμενων από τους νέους πολλαπλούς κινδύνους που διαρκώς αναδύονται σε μια επισφαλή διεθνή πραγματικότητα.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN