Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας: «Η ανασκαφή του Ε.Κ.Π.Α. στο Πλάσι Μαραθώνα “ταξιδεύει” σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών»

Φέτος, για πρώτη φορά, η πανεπιστημιακή ανασκαφή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πλάσι του Μαραθώνα «ταξίδεψε» σε σχολεία της περιφέρειας από τις 20 Μαΐου 2024 έως τις 06 Ιουνίου 2024.

img6
img5

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πλάσε αρχαιολογικές ιστορίες στο Πλάσι», το οποίο υλοποιείται, από το 2016, δια ζώσης, από μεταπτυχιακούς φοιτητές και αποφοίτους Μουσειακών Σπουδών σε σχολικές ομάδες και στο ευρύ κοινό στον χώρο της ανασκαφής, μετασχηματίστηκε σε εξ αποστάσεως πρόγραμμα σύγχρονης εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Museotek Α.Ε., την καινοτόμα εταιρεία στον χώρο της εκπαιδευτικής τεχνολογίας, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που διατηρεί από το 2022 με το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Μουσειακές Σπουδές» του Ε.Κ.Π.Α. Φέτος το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε δοκιμαστικά και προβλέπεται η περαιτέρω εξέλιξή του στο προσεχές έτος με βάση την εμπειρία που προέκυψε από την πιλοτική εφαρμογή του.

img4

Με εισηγήτρια την Αρχαιολόγο – Μουσειολόγο και επικεφαλής της ομάδας των εμψυχωτών, κα Δόμνα Μπρούμα, 221 μαθητές και μαθήτριες των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου, από διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας, συνδέθηκαν ζωντανά στην πλατφόρμα της Museotek και παρακολούθησαν με μεγάλο ενθουσιασμό μια ζωντανή διαδικτυακή περιήγηση σε διάφορα σημεία της πανεπιστημιακής ανασκαφής. Παράλληλα, γνώρισαν ποια είναι η διαδικασία της ανασκαφής, παρακολουθώντας τους προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. επί το έργον, γεγονός που τούς βοήθησε να κατανοήσουν καλύτερα το επάγγελμα του αρχαιολόγου, ενώ συμμετείχαν και σε παιχνίδια τύπου quiz. Τέλος, μετά την παρακολούθηση του ψηφιακού προγράμματος στο Πλάσι του Μαραθώνα, δόθηκε το έναυσμα στους μαθητές για περισσότερες διδακτικές επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής τους.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε δωρεάν με προτεραιότητα σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές στις ακόλουθες σχολικές μονάδες:

  • 3ο Γυμνάσιο Έδεσσας
  • Γυμνάσιο Κιμώλου με Λυκειακές Τάξεις
  • 2ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου
  • Γυμνάσιο Λειψών με Λυκειακές Τάξεις
  • 2ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου
  • Δημοτικό Σχολείο Λειψών
  • Δημοτικό Σχολείο Φούρνων Κορσεών
  • 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιγινίου
  • Δημοτικό Σχολείο Παλιαμπέλων Αιτωλοακαρνανίας
  • 2ο Δημοτικό Σχολείο Παροικιάς Πάρου
  • 2/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Ανώπολης Σφακίων
  • Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου Άρτας
img1
img2 1
img3

Αναμφισβήτητα, η ψηφιακή μουσειακή εμπειρία στην πανεπιστημιακή ανασκαφή στο Πλάσι, ως δυναμικός χώρος μάθησης και πληροφόρησης, προσέφερε μοναδικά ερεθίσματα και γνώσεις στους μαθητές απομακρυσμένων περιοχών που δεν θα είχαν τη δυνατότητα να αποκομίσουν χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε από την κ. Μάρλεν Μούλιου, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και εφαρμόζεται κάθε χρόνο υπό την εποπτεία της από αποφοίτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσειακές Σπουδές» του Ε.Κ.Π.Α. και προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. που έχουν εκπαιδευτεί στις αρχές της Μουσειολογίας και της Μουσειοπαιδαγωγικής. Υπεύθυνοι της πανεπιστημιακής ανασκαφής στο Πλάσι Μαραθώνα είναι οι Καθηγητές του Ε.Κ.Π.Α. κκ. Γιάννης Παπαδάτος και Γιώργος Βαβουρανάκης.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN