Την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025 και ώρα 18.30 πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Κύπρου εκδήλωση με θέμα «Ιωάννης Καποδίστριας: Μια Απόπειρα Ιστορικής Βιογραφίας» με ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Χρήστο Λούκο. Την εκδήλωση συντόνισε ο Διδάσκων Καθηγητής της Σχολής Πολέμου Ναυτικού και του Πανεπιστημίου CNAM (Conservatoire National des Arts et Métiers), Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Μελέτης Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας – «Ιωάννης Καποδίστριας» (Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι.), κ. Ανδρέας Κούκος. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακηρύχθηκαν Επίτιμα Μέλη της Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι. οι κκ. Αντώνιος Βογιατζής, Πρόεδρος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, και Δημήτρης Ν. Χρυσοχόου, Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στην αντιφώνησή του, αφού ευχαρίστησε θερμά την Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι. για την εξαιρετική τιμή, ο Καθηγητής κ. Χρυσοχόου σημείωσε: «Το έργο της Εταιρείας, η οποία γιορτάζει φέτος δεκαπέντε χρόνια ενεργού βίου στη δημόσια σφαίρα, συνιστά προσφορά στον δημόσιο πολιτισμό μας, προσκαλώντας μας να γνωρίσουμε βαθύτερα, μέσα από τον ιστορικό στοχασμό και την έλλογη εννόηση και στάθμιση του παρελθόντος, τον κοινό μας βίo. Όπως γράφει ο André Cοmpte-Sponville στους Καθρέφτες Φιλοσοφίας (μετάφραση: Μ. Φιλίππου, Εκδόσεις Κέδρος, 2003:44), “δεν είναι πεπρωμένο ούτε μόνο αυτό που μας διαμορφώνει: η ιστορία είναι αυτό που κάνουμε εμείς, μαζί, χρησιμοποιώντας εκείνο το οποίο μας διαμορφώνει, και αυτό ακριβώς είναι η πολιτική”. Εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στο έργο της Εταιρείας και διατελώ συνοδοιπόρος των έλλογων διαδρομών της. Και νιώθω διπλά συγκινημένος σήμερα, γιατί ο τόπος που επελέγη για την αποψινή εκδήλωση είναι το Σπίτι της Κύπρου, κοινός αρμός ψυχής και αγάπης για την Κύπρο μας που φως στο φως ταιριάζει».
Σύντομο βιογραφικό
Ο Δημήτρης Ν. Χρυσοχόου είναι Καθηγητής Θεωρίας και Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Reader, Honorary University Fellow και Honorary Senior Research Fellow στο Πανεπιστήμιο Έξετερ, Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κατάνια και στο Κέντρο Έρευνας Δημοκρατίας και Δικαίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Visiting Research Professor στο Virginia Tech Center for European Union, Transatlantic and TransEuropean Space Studies – A Jean Monnet Center of Excellence και Επισκέπτης Εταίρος/Ερευνητής στα Πανεπιστήμια Κέμπριτζ, Οξφόρδης, LSE, Κολούμπια, Όσλο, Γενεύης, CHRIST (Deemed to be University, Ινδία), Γιβάσκιλα, Μάλτας, Λευκωσίας, Νεάπολις Πάφου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κρήτης, Αιγαίου και Πελοποννήσου, στο Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών. Τον Φεβρουάριο του 2021, η Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης απένειμε Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπου Σχεδιασμού και Υποδειγματικής Γραφής στο έργο του Πολιτειολογία των ενώσεων (Ι. Σιδέρης, 2020). Στις 30 Ιανουαρίου 2022, Ημέρα των Τριών Ιεραρχών, χειροθετήθηκε Άρχων Ρεφερενδάριος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας από την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στον Ι.Π.Ν. του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Τον Μάιο και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, του απονεμήθηκαν, αντιστοίχως, το Μετάλλιο του Δήμου Ύδρας για τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και το Μετάλλιο Τιμής του Δήμου Ναυπλιέων για τα 200 Χρόνια από την Απελευθέρωση του Ναυπλίου. Τον Φεβρουάριο του 2023, παρασημοφορήθηκε με το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, του απονεμήθηκε το Μετάλλιο Τιμής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.