Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Έναρξη Ερευνητικού Έργου Horizon Europe με τίτλο OASSES με τη συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας

image 33

Το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο OASSES (Open Autonomous programmable cloud apps & smart EdgE Sensors) συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατομμυρίων ευρώ και τριετούς διάρκειας, ξεκίνησε τις εργασίες του την 1/1/2023. Στους συμμετέχοντες φορείς συμπεριλαμβάνεται και το ΕΚΠΑ μέσω του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, με επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας τον Αναπληρωτή Καθηγητή Παναγιώτη Τρακάδα. Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου πλαισιώνεται και με τη συμμετοχή μελών ΔΕΠ από το Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας και από το Γενικό Τμήμα του Συγκροτήματος Ευρίπου.

Ο κύριος ερευνητικός στόχος του OASSES εδράζεται στη δημιουργία ενός ανοιχτού, αποκεντρωμένου, έξυπνου, προγραμματιζόμενου πλαισίου αιχμής για αρχιτεκτονικές και εφαρμογές σμήνους συσκευών καθώς μέχρι στιγμής η μαζική αύξηση στη συνδεσιμότητα των συσκευών έχει ως αποτέλεσμα την εκμετάλλευση των δεδομένων με πολλούς τρόπους. Η ύπαρξη ενός κοινού πλαισίου αναφοράς για τα προαναφερθέντα αποτελεί μία καίρια ερευνητική πρόκληση, τόσο εξαιτίας της ασφάλειας των δεδομένων που είναι απαραίτητη, όσο και εξαιτίας της αλματώδους εξέλιξης στον προγραμματισμό και τα προγραμματιστικά περιβάλλοντα.

Στο πλαίσιο αυτό, η επιτυχής υλοποίηση του έργου OASSES, η οποία στηρίζεται στη συνεργασία είκοσι ενός (21) φορέων του εξωτερικού (ερευνητικά ινστιτούτα, πανεπιστημιακά ιδρύματα, εταιρείες), επίκεινται στη παροχή ανοιχτών εργαλείων σε πολλά πεδία, με εντελώς αποκεντρωμένη προσέγγιση, στηριζόμενη σε παραδείγματα από διαδικασίες όπως Human-in-the-loop (HITL) και της αποκεντρωμένης αυτόνομης οργάνωσης. Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα του τμήματος διαχείρισης λιμένων και ναυτιλίας έχει αναλάβει να διερευνήσει και να αξιολογήσει τα οφέλη που θα προκύψουν από την ενσωμάτωση του νέου προγραμματιστικού περιβάλλοντος στους λιμένες και στη ναυτιλία.

Η ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ θα συμβάλλει ενεργά στην υλοποίηση των λύσεων που θα προτείνει το έργο, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα υποστήριξης διδακτορικών διατριβών σε νέους ερευνητές.

Στη τελική φάση του έργου, το OASSES στοχεύει να προσφέρει την εφαρμογή ενός φορητού συστήματος πολυεπίπεδης αναγνώρισης ταυτότητας, που διαφυλάσσει το προσωπικό απόρρητο, για συσκευές και υπηρεσίες αιχμής με πλήρη συμμόρφωση και συμβατότητα με τις οδηγίες και τις προδιαγραφές των GAIA-X και IDSA.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN