Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ε.Κ.Π.Α.: Επίσημος Εορτασμός για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 ο Επίσημος Εορτασμός για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Ομότιμος Καθηγητής κ. Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυβέρνησης, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας, ο οποίος εκπρόσωπε τον Μακαριωτάτο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμο, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Διονύσιος Καλαματιανός, ο εκπρόσωπος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, κ. Δημήτριος Μάντζος, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Ζώμπος, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Συνταγματάρχης κ. Ευτύχιος Ξανθουδάκης, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Πλοίαρχος κ. Παναγιώτης Μητρόπουλος, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Σμήναρχος κ. Γεώργιος Κατσαβός, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητής κ. Σπύρος Βλαχόπουλος, Καθηγητής κ. Δημήτρης Καινούργιος, Καθηγήτρια κ. Αθανασία Σμυρνιώτου, η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Καθηγήτρια, κ. Σοφία Παπαϊωάννου, ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και Διά Βίου Μάθησης, Αναπληρωτής Καθηγητής, κ. Χρήστος Καραγιάννης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγητής, κ. Εμμανουήλ Πικουλής, ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, κ. Δημήτριος Δρόσος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Καθηγητής κ. Νικόλαος Ηρειώτης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής, Καθηγητής κ. Παύλος Μυριανθέας και η Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Καθηγήτρια κ. Αναστασία Γεωργάκη.

22march 1
22march 2

Το πρόγραμμα της τελετής περιελάμβανε χαιρετισμό από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή κ. Γεράσιμο Σιάσο και ομιλία του Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών κ. Κωνσταντίνου Κωστή με τίτλο: «Από την πολιτεία των Ρωμιών στο κράτος των Ελλήνων».

22march 3
22march 4

Ακολούθησε σύντομο μουσικό πρόγραμμα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Νωρίτερα την ίδια μέρα είχε πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη στέψη των ανδριάντων στον χώρο των Προπυλαίων.

Ο Πρύτανης Καθηγητής κ. Σιάσος στο μήνυμά του για την Εθνική Επέτειο ανέφερε:

«Πιστοί στην παράδοση του Ιδρύματός μας να τιμά τις Εθνικές Επετείους, να τιμά με Λόγο Γνώσης τους προγόνους μας και τους αγώνες που καθοδήγησαν τον εθνικό μας βίο, συγκεντρωθήκαμε σήμερα, στην ιστορική Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου μας με τιμή και τον προσήκοντα σεβασμό.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει μακρά και λαμπρή παράδοση στον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Υπήρξε -όπως γνωρίζουμε- το εκπαιδευτικό ίδρυμα που καθιέρωσε τον εορτασμό της εθνικής επετείου ήδη από το 1838, στα χρόνια που ζούσαν ακόμη οι αγωνιστές τής Επανάστασης, οι οποίοι και πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του.

Άλλωστε το Πανεπιστήμιό μας ήταν ένας από τους βασικούς πυλώνες συγκρότησης του Ελληνικού κράτους ως το μοναδικό πνευματικό ίδρυμα επί έναν αιώνα.

Η 25η Μαρτίου 1821, ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, είναι το σημείο γένεσης της νεότερης Ελλάδος, καθώς μετά από χρόνια αγώνων, στρατιωτικών και διπλωματικών, οι Έλληνες απέκτησαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους ένα εθνικό κράτος.

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 όμως είναι παράλληλα ένα διεθνές γεγονός. Είναι η πρώτη επιτυχημένη Επανάσταση του 19ου αιώνα, η πρώτη Επανάσταση που βάλλει ευθέως κατά της περίφημης συμφωνίας της Βιέννης του 1815, η πρώτη Επανάσταση που πλήττει καίρια την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Είναι η  ηρωική εξέγερση ενός λαού εναντίον ενός υπέρτερου εχθρού που με πρόταγμα την ελευθερία και την ανεξαρτησία, κατόρθωσε να αλλάξει την ιστορική του μοίρα και να μετατρέψει αυτόν τον τόπο από επαρχία της οθωμανικής αυτοκρατορίας σε ένα δυτικό, δημοκρατικό και ελεύθερο έθνος.

Η ιδιαιτερότητα και η μοναδικότητα της Ελληνικής  Επανάστασης, έγκειται στην πετυχημένη ώσμωση των διαφορετικών συνιστωσών του Ελληνισμού, σε μια ιδιότυπη σύγκλιση που αποσκοπούσε σε έναν βασικό και κοινό σκοπό: την ελευθερία.  Ανθρώπινο δυναμικό από τον χώρο της Εκκλησίας, έμποροι, ναυτικοί, φιλικοί, τοπικοί άρχοντες, φωτισμένοι ιερείς, ένοπλοι κλεφταρματολοί, νεωτερικοί διανοούμενοι και εμπνευσμένοι διδάσκαλοι προερχόμενοι από την κοιτίδα του Διαφωτισμού, υπηρετούν την ιδέα της εθνικής απελευθέρωσης με πάθος και αυταπάρνηση.

Αναμφίβολα η επανάσταση των Ελλήνων ήταν αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, ενός άλλου σημαντικού αγώνα που προηγήθηκε για αιώνες, του αγώνα για την πνευματική αφύπνιση και τον φωτισμό των Ελλήνων μέσα από την Παιδεία, μέσα από τα διδάγματα των διδασκάλων τού Γένους, μέσα από τη φοίτηση στα νεοϊδρυόμενα Σχολεία, μέσα από τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης, και φυσικά μέσα από την επαφή με τα κείμενα των μεγάλων Ελλήνων στοχαστών. Η ηγετική φυσιογνωμία του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ο Αδαμάντιος Κοραής με το πρόσταγμά του, «δράξασθε παιδείας», καθιστά σαφές ότι η παιδεία είναι προϋπόθεση της ελευθερίας.

Κυρίες και κύριοι,γνωρίζουμε όλοι ότι η εθνική μνήμη αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της εθνικής αυτογνωσίας. Και οι εθνικές επέτειοι έχουν ακριβώς αυτή τη λειτουργία, να καλλιεργούν και να διατηρούν την εθνική μνήμη, αποτελώντας παράλληλα τις αφορμές για αυτοκριτική και γόνιμο προβληματισμό.

Σήμερα, μνήμονες της ιστορικής μας αποστολής, τιμώντας έμπρακτα τις θυσίες και τους αγώνες των προγόνων μας, οφείλουμε πρώτοι εμείς ως Δημόσιο Πανεπιστήμιο, να διαφυλάξουμε την πρόσβαση στη γνώση και την ουσιαστική παιδεία προς όλους. Με όρους ακαδημαϊκής δημιουργικότητας και προσανατολισμένοι στις νέες προκλήσεις του 21ου αιώνα, όπως η κλιματική κρίση, η τεχνητή νοημοσύνη, η ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, οφείλουμε  να ενδυναμώσουμε εν γένει το αποτύπωμα του ιδρύματός μας στην κοινωνία και να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό αναδεικνύοντας διεθνώς την Ελλάδα του αύριο.

Δίδοντας τον λόγο στον σημερινό εκλεκτό ομιλητή, τον διακεκριμένο καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών κ. Κωνσταντίνο Κωστή, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Από την πολιτεία των Ρωμιών στο κράτος των Ελλήνων», θα ήθελα να ευχηθώ σε όλες και όλους Χρόνια Πολλά!

Η Επανάσταση του 1821 θα αποτελεί για πάντα πυξίδα εθνικών και πνευματικών αγώνων αλλά και εγγύηση ότι θα παραμείνουμε πνευματική δύναμη για όλη την οικουμένη όσο διατηρούμε τα ιδανικά του Έθνους μας, τη φλόγα της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας!»

22march 8

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά και είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο:

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN