*Γράφει η Δρ. Ελένη Ν. Βασιλοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εφημερίδα «Πανεπιστήμιο Αθηνών», Φύλλο 2, κυκλοφόρησε με «Το Βήμα της Κυριακής» 26 Ιανουαρίου 2025
Κυριακή 24ης Νοεμβρίου 2024: Ένα ξεχωριστό απόγευμα για τους απανταχού επιστήμονες της ορθόδοξης θεολογίας, καθώς στην επιβλητική και ιστορική Αίθουσα Τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση του Διεθνούς Συνεδρίου Ορθόδοξης Θεολογίας με τίτλο «Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα. Προκλήσεις και Προοπτικές».
Το Συνέδριο ήρθε ως συνέχεια των Διεθνών Θεολογικών Συνεδρίων που έλαβαν χώρα στην Αθήνα τον προηγούμενο αιώνα – 1936 και 1976. Με το βλέμμα προσηλωμένο στον 21ο αιώνα, μετά από 48 έτη, το 2024, ξεκίνησε τις εργασίες του το 3ο σε σειρά Διεθνές Συνέδριο.
Η εκδήλωση έγινε σε πανηγυρικό και ιδιαίτερα κατανυκτικό κλίμα, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίας Αικ. Σακελλαροπούλου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’.
Με την παρουσία τους τίμησαν επίσης το γεγονός εκπρόσωποι της πολιτειακής και της πολιτικής ηγεσίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, σεβασμιότατοι ιεράρχες, μέλη της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητές Θεολογίας και όχι μόνο από την Ελλάδα και το εξωτερικό και πλήθος φιλορθόδοξου κοινού.
Παράλληλα στη διάρκεια της εκδήλωσης, χορωδιακά σχήματα δημιούργησαν υπερβατικά συναισθήματα στους παρευρισκόμενους. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής κ. Γ. Σιάσος, ως οικοδεσπότης στον χαιρετισμό του τόνισε: «Το Πανεπιστήμιό μας γίνεται ο ζωντανός πυρήνας ενός δυναμικού πανορθόδοξου διαλόγου, που ενώνει τη θεολογία, τον πολιτισμό και την τεχνολογία και προάγει την εξωστρέφεια της ελληνικής Ορθόδοξης Θεολογίας στο διεθνές στερέωμα».
Από την πλευρά του ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β’, δήλωσε την ομιλία του: «Χαίρω διότι η θεματική του Συνεδρίου φανερώνει ότι ο θεολογικός προβληματισμός επαγρυπνεί…
Οι εισηγήσεις και τα εργαστήρια καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων που εξετάζουν τη σχέση ή την τοποθέτηση της Ορθόδοξης Θεολογίας σε όσα συμβαίνουν στον αιώνα μας, σε κοινωνικό, τεχνολογικό και επιστημονικό επίπεδο».
Η κεντρική Ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου αποτέλεσε σταθμό στην προσέγγιση της Ορθόδοξης Θεολογίας στον σύγχρονο κόσμο. Απαύγασμα αυτής αποτελούν τα λόγια του: «Καθήκον της ιεράς επιστήμης παραμένει η αντίστασις εις τον θρησκευτικόν φονταμενταλισμόν και η προβολή των κοινών ανθρωπιστικών παραδοχών των θρησκειών.
Η συνέχιση του ειλικρινούς θεολογικού διαλόγου με τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον είναι η έκφρασις της δεσμεύσεώς μας εις τον αγώνα διά την υπέρβασιν της διασπάσεως του Χριστιανισμού. Το μέλλον ανήκει εις την διαλεγομένην θεολογίαν. Ο ειλικρινής διάλογος θα συνεχίσει να απελευθερώνει δημιουργικάς δυνάμεις εντός της Εκκλησίας και θα αναδεικνύει την εμβέλειαν των χριστιανικών αξιών και τα οικουμενικά στοιχεία της Ορθοδοξίας».
Οι συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν από τις 25 έως και τις 28 Νοεμβρίου 2024 και στη διάρκειά τους έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα σύγχρονα πανορθόδοξα ζητήματα και άνοιξαν τον δρόμο για μία βαθύτερη κατανόηση των ορθόδοξων διδασκαλιών και αξιών που καθοδηγούν και δίνουν ψυχική δύναμη σε εκατομμύρια πιστούς σε όλον τον πλανήτη. Από τον εποικοδομητικό αυτόν διάλογο, άνοιξαν δρόμοι συνεργασίας μεταξύ θεολόγων και ερευνητών από διαφορετικές χώρες και παραδόσεις.
Η Ορθόδοξη Θεολογία μπροστά στις προκλήσεις και τις προοπτικές του 21ου αιώνα στέκει ακλόνητη στο δογματικό της πλαίσιο και παράλληλα βρίσκεται δίπλα στο ορθόδοξο ποίμνιο, υπηρετώντας τον υπέρτατο σκοπό της.
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α’: «Το μέλλον ανήκει εις την διαλεγομένην θεολογίαν»