Νέα & Ανακοινώσεις

Ολοκλήρωση της Υβριδικής Επιμορφωτικής Δράσης “Quality Days 2025” της ΜΟ.ΔΙ.Π. του ΕΚΠΑ

Ολοκλήρωση της Υβριδικής Επιμορφωτικής Δράσης “Quality Days 2025” της ΜΟ.ΔΙ.Π. του ΕΚΠΑ

Η Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) πραγματοποίησε με επιτυχία και σημαντική παρουσία του Διδακτικού και Διοικητικού Προσωπικού του Ιδρύματος την Υβριδική Επιμορφωτική Δράση “Quality Days 2025“, στις 23 και 26 Μαΐου 2025.

Η δράση αυτή εντάσσεται στις πρωτοβουλίες του ΕΚΠΑ για την ενίσχυση της κουλτούρας ποιότητας και την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής και διοικητικής κοινότητας.

Η πρώτη ημέρα των εργασιών πραγματοποιήθηκε δια ζώσης στο Αμφιθέατρο “Ίριδα” της Πανεπιστημιακής Λέσχης. Την έναρξη κήρυξε η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της ΜΟ.ΔΙ.Π. ΕΚΠΑ, Καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου, παρουσιάζοντας τα επόμενα βήματα στις διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας που περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέων θεσμών και καινοτόμων πρακτικών για την ενίσχυση της κουλτούρας ποιότητας στο Ίδρυμα.

H Αντιπρύτανις επικέντρωσε ιδιαίτερα στον νέο θεσμό των Υπευθύνων Ποιότητας (Quality Officers), οι οποίοι/οποίες θα τοποθετηθούν διοικητικά στις Σχολές του Ιδρύματος και θα συμβάλουν στην υλοποίηση των διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας, καθώς και στη δημιουργία μητρώου εξωτερικών φορέων το οποίο θα διασφαλίσει την ανατροφοδότηση και βελτίωση των διαδικασιών σε επίπεδο ιδρύματος και προγραμμάτων σπουδών.

Ακολούθησε η παρουσίαση του Προϊστάμενου της Υπηρεσίας Διασφάλισης Ποιότητας της ΜΟ.ΔΙ.Π ΕΚΠΑ Κωνσταντίνου Μπουρλετίδη, με θέμα την ευθυγράμμιση των υπό Ίδρυση Νέων ΠΜΣ με τις βασικές αρχές του Ευρωπαϊκού Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΑΕ) και τις συστάσεις των Εξωτερικών Αξιολογητών της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ)».

 

Ιδιαίτερα αναφορά στην παρουσίαση έγινε σε ζητήματα και αδύνατα σημεία που προκύπτουν σε αρκετές νέες προτάσεις νέων ΠΜΣ που υποβάλλονται για πιστοποίηση στην ΕΘΑΑΕ, μεταξύ των οποίων η έλλειψη σαφούς ερευνητικού προσανατολισμού, η απουσία σύγκρισης με διεθνή πρότυπα και άλλα ΠΜΣ στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο φόρτος εργασίας και κατανομή ECTS που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, προβλήματα στην κατανομή και επιλογή του διδακτικού προσωπικού κ.α.

 

Εν συνεχεία η Υπεύθυνη Διοικητικής Υποστήριξης της Υπηρεσίας Διασφάλισης Ποιότητας της ΜΟ.ΔΙ.Π. Σοφία Κρουσανιωτάκη παρουσίασε τις δυνατότητες βελτίωσης των διαδικασιών συλλογής δεδομένων και της συνεργασίας της ΜΟ.ΔΙ.Π με τις Γραμματείες και τις Διοικητικές Υπηρεσίες του Ιδρύματος.

 

Όπως τονίστηκε στην εν λόγω παρουσίαση, είναι επιτακτική ανάγκη η τυποποίηση των διαδικασιών, η συστηματική επιμόρφωση του προσωπικού, η ενίσχυση και ολοκλήρωση της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων του Ιδρύματος και η εδραίωση ενός σταθερού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των διοικητικών μονάδων και των Τμημάτων.

Στη συνέχεια η Ελένη Σορολιού,Στέλεχος Τεκμηρίωσης Υπηρεσίας Διασφάλισης Ποιότητας της ΜΟ.ΔΙ.Π ΕΚΠΑ, παρουσίασε συμπεράσματα και στοιχεία από τη Μελέτη της ΜΟ.ΔΙ.Π για τη συμμετοχή των φοιτητών στην αξιολόγηση των προπτυχιακών μαθημάτων του ακαδημαϊκού έτους 2023-2024.

 

Πραγματοποιήθηκε η ανάλυση της σταχυολόγησης δεδομένων αξιολόγησης προπτυχιακών μαθημάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, παρουσιάστηκαν οι επικρατέστερες τάσεις και προβληματισμοί σχετικά με τη χαμηλή συμμετοχή των φοιτητών στη διαδικασία αξιολόγησης και κατατέθηκε δέσμη προτάσεων για την βελτίωση της συμμετοχής των φοιτητών στη διαδικασία της αξιολόγησης. Κατέστη σαφές ότι η υιοθέτηση στοχευμένων δράσεων, η διαφάνεια στην χρήση των αποτελεσμάτων, η αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών και η δημιουργία κινήτρων συμμετοχής μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ποιότητας της εκπαιδευτικής αριστείας του ΕΚΠΑ.

Ακολούθησε η παρουσίαση της Βικτώριας Κασβίκη, Υπεύθυνης Διοικητικής Υποστήριξης & Επικοινωνίας Γραφείου Διασύνδεσης ΕΚΠΑ, με θέμα τις δυνατότητες ενίσχυσης της Ποιότητας των Προγραμμάτων Σπουδών μέσα από την προώθηση και αξιοποίηση των Υπηρεσιών του Γραφείου Διασύνδεσης για την Υποστήριξη Φοιτητών και Αποφοίτων στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

 

Στο πλαίσιο της παρουσίασης έγινε αναφορά σε στατιστικά στοιχεία και δείκτες που αποτυπώνουν τη δράση του Γραφείου την τελευταία πενταετία, και ειδικότερα στις πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την ενίσχυση της επαγγελματικής ετοιμότητας των φοιτητών, τη συμβολή του Γραφείου στην ιχνηλάτηση αποφοίτων και τη συλλογή δεδομένων απασχολησιμότητας. Επισημάνθηκε επίσης η σημασία της συνεχούς ανατροφοδότησης από την αγορά εργασίας, ως εργαλείου βελτίωσης των Προγραμμάτων Σπουδών.

Την σκυτάλη πήρε ο Άρης Λορέντζος, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού Γραφείου Διασύνδεσης ΕΚΠΑ. Η ομιλία του αφορούσε τις δράσεις και τον ρόλο του Γραφείου Διασύνδεσης του ΕΚΠΑ στην υποστήριξη φοιτητών και αποφοίτων για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, μέσω συμβουλευτικής σταδιοδρομίας. Τονίστηκε η σημασία της ενίσχυσης της επαγγελματικής αυτοαντίληψης, της αξιολόγησης επαγγελματικής ετοιμότητας και της ανάπτυξης ήπιων δεξιοτήτων (soft skills), όπως η προσαρμοστικότητα, η επικοινωνία και η διαχείριση άγχους, στη διαμόρφωση της επαγγελματικής ταυτότητας του ατόμου.

 

Παρουσιάστηκαν, επίσης, αιτήματα και προβληματισμοί φοιτητών/τριών και αποφοίτων, όπως η σύνδεση σπουδών με ρεαλιστικές επαγγελματικές επιλογές και η διαχείριση της αβεβαιότητας, μέσω χαρακτηριστικών μελετών περίπτωσης.

Οι Ημέρες Ποιότητας 2025 σηματοδότησαν και την πρώτη θεσμική συμμετοχή του νεοσύστατου Τμήματος Αποφοίτων. Τα στελέχη του Γραφείου κ.κ. Ντέπυ Θεοδοσίου και Αμαλία Ρόντου ανέδειξαν το πλαίσιο σύνδεσης των διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας του ΕΚΠΑ με τη δράση του Γραφείου. Τονίστηκε η στρατηγική σημασία της δημιουργίας μιας ενεργής κοινότητας αποφοίτων ως δίαυλου επανατροφοδότησης του Ιδρύματος με δεδομένα, εμπειρίες και κοινωνικό αντίκτυπο.

 

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες που προσφέρει πλέον το Γραφείο Αποφοίτων για συστηματική συλλογή επικαιροποιημένων στοιχείων, τη συμμετοχή αποφοίτων σε δράσεις mentoring, career days και panels, και τη στήριξη των διαδικασιών αξιολόγησης. Η παρουσίαση ανέδειξε τον ρόλο των αποφοίτων ως πολύτιμων εταίρων στη διασφάλιση ποιότητας και έθεσε τα θεμέλια για μια θεσμικά ενταγμένη, μακρόπνοη συνεργασία μεταξύ του Γραφείου Αποφοίτων και της ΜΟ.ΔΙ.Π.

 

Στη συνέχεια των εργασιών παρουσιάστηκε ο επιτελικός ρόλος της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού (ΜΣΣ) και η συμβολή της στη στρατηγική διασφάλισης ποιότητας από την Κατερίνα Φουντή, Προϊσταμένη της Μονάδας. Η ΜΣΣ, αυτοτελής δομή υπαγόμενη στον Πρύτανη, υποστηρίζει τη διοίκηση στην κατάρτιση και παρακολούθηση του Στρατηγικού Σχεδίου, εξειδικεύοντας στόχους σε δείκτες απόδοσης και συντάσσοντας επιχειρησιακά σχέδια. Μέσω της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού, διαχειρίζεται αναπτυξιακές προτάσεις και στρατηγικές. Η ΜΣΣ και η ΜΟΔΙΠ, ως συμπληρωματικοί θεσμοί, υπηρετούν το κοινό όραμα για ένα τεκμηριωμένο, ανταγωνιστικό και ακαδημαϊκά καινοτόμο Πανεπιστήμιο.

Τον τρόπο με τον οποίο συνδέεται η Στρατηγική το Ιδρύματος με την Στρατηγική Διασφάλισης της Ποιότητας, παρουσίασε ο Δημήτρης Μπουρλετίδης, Στέλεχος της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού. Σύμφωνα με την τοποθέτηση του, το Στρατηγικό Σχέδιο ΕΚΠΑ 2023-2027, βασισμένο σε τεκμηριωμένα δεδομένα και την ταυτότητα του Ιδρύματος, περιλαμβάνει οκτώ στρατηγικές προτεραιότητες. Η Στρατηγική Διασφάλισης Ποιότητας αποτελεί βασική προτεραιότητα, ενσωματώνοντας κουλτούρα σχεδιασμού, αξιολόγησης και ανατροφοδότησης. Λειτουργεί ως εργαλείο υλοποίησης των διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας και ως μηχανισμός συνεχούς βελτίωσης, με στενή συνεργασία μεταξύ ΜΣΣ και ΜΟΔΙΠ, στη βάση του κοινού Οράματος του ΕΚΠΑ.

 

Η δεύτερη ημέρα των Quality Days 2025, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, επικεντρώθηκε σε πιο τεχνικά ζητήματα, όπως η κατάρτιση φακέλων πιστοποίησης για νέα ΠΜΣ, η ετήσια στοχοθεσία ποιότητας, οι αξιολογήσεις εσωτερικής ποιότητας και η αξιοποίηση των διεθνών κατατάξεων στα πλαίσια της στρατηγικής βελτίωσης του ΕΚΠΑ.

 

Στην εναρκτήρια παρουσίαση ο Ανέστης Καραστεργίου, Επιστημονικός Συνεργάτης της ΜΟ.ΔΙ.Π. ΕΚΠΑ, εστίασε στην εφαρμογή της διαδικασίας Εσωτερικής Αξιολόγησης των ΠΠΣ του Ιδρύματος, στα δυνατά τους σημεία και στα πεδία περαιτέρω βελτίωσης.

 

Ο κ. Καραστεργίου επεσήμανε πως στις εκθέσεις των αξιολογήσεων τονίζεται σταθερά η ανάγκη ορθής κατανομής ECTS, ενίσχυσης διεθνών συνεργασιών, συστηματικής στοχοθεσίας και διασύνδεσης με την αγορά, ενώ πρότεινε βελτιώσεις στην οργάνωση, την αξιολόγηση και τη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων.

 

Η Ρία Γκέρκη, Επιστημονική Συνεργάτης της ΜΟ.ΔΙ.Π. ΕΚΠΑ, πραγματοποίησε την παρουσίαση με θέμα «Πιστοποίηση Νέου ΠΜΣ» με σκοπό την καθοδήγηση των ακαδημαϊκών μονάδων για τη σωστή σύνταξη του Φακέλου Υποβολής Πρότασης. Στην παρουσίασή της αναλύθηκε η δομή των 19 παραρτημάτων του φακέλου, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο και τις οδηγίες της ΕΘΑΑΕ, ενώ δόθηκε έμφαση στην τεκμηρίωση ποιότητας, τη σύνδεση με την έρευνα, τις ανάγκες της αγοράς και την κατανομή προσωπικού και ECTS.

 

Στην παρουσίαση της η Αμαλία Νίππη, Επιστημονική Συνεργάτης της ΜΟ.ΔΙ.Π. ΕΚΠΑ, ανέδειξε την σημασία της πιστοποίησης ως στρατηγικού εργαλείου καινοτομίας και αναστοχασμού. Στο ΕΚΠΑ την περίοδο 2015–2024, τα ΠΜΣ υπερδιπλασιάστηκαν και εμπλουτίστηκαν με ξενόγλωσσα, διεπιστημονικά και εξ αποστάσεως προγράμματα. Η πιστοποίηση προσεγγίζεται πλέον ως δυναμικό οικοσύστημα ποιότητας, με ενεργή συμμετοχή όλων των φορέων, χρήση δεδομένων, ψηφιακών εργαλείων και συνεχή ανατροφοδότηση, ενισχύοντας τον στρατηγικό σχεδιασμό και τη διεθνή θέση του Ιδρύματος.

 

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν δύο ακόμη παρουσιάσεις από τον Προϊστάμενο της ΜΟ.ΔΙ.Π. ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνο Μπουρλετίδη. Η πρώτη παρουσίαση αφορούσε στην κατάρτιση της ετήσιας στοχοθεσίας ποιότητας των Προγραμμάτων Σπουδών στο ΕΚΠΑ, ως αναπόσπαστο μέρος του Ετήσιου Κύκλου Ποιότητας. Αναλύθηκαν τα στάδια της εσωτερικής αξιολόγησης, η συμμετοχή φοιτητών και διδασκόντων, καθώς και η αξιοποίηση δεδομένων για τεκμηριωμένες βελτιωτικές ενέργειες.

 

Τονίστηκε επίσης η μετάβαση από τυπικές σε ουσιαστικές διαδικασίες, με στόχο την ενίσχυση της κουλτούρας ποιότητας και της στρατηγικής ανάπτυξης. Η δεύτερη παρουσίαση αφορούσε την σημασία και τη χρήση των αποτελεσμάτων των διεθνών κατατάξεων Rankings στις διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας, ενώ προτάθηκαν ενδεικτικοί τρόποι αξιοποίησης των εν λόγω αποτελεσμάτων στις διαδικασίες πιστοποίησης των προγραμμάτων σπουδών του Ιδρύματος.

Μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων, ακολούθησε ιδιαίτερα ζωντανός και εποικοδομητικός διάλογος με τους συμμετέχοντες των Quality Days, κατά τον οποίο διατυπώθηκαν πλήθος ερωτήσεων και σχόλια σχετικά με τις διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας, με τα στελέχη της ΜΟ.ΔΙ.Π να παρέχουν διευκρινίσεις και απαντήσεις, επιτυγχάνοντας έτσι να αποσαφηνίσουν κρίσιμες πτυχές των διαδικασιών και να ενισχύσουν την κατανόηση των παρισταμένων για τον ρόλο, την εφαρμογή και τη σημασία τους στην ανώτατη εκπαίδευση.

Η δράση “Quality Days 2025” ανέδειξε τη διαρκή δέσμευση του ΕΚΠΑ στη βελτίωση της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση και ενίσχυσε τη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Η ΜΟ.ΔΙ.Π. συνεχίζει να στηρίζει και να ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στη διαδικασία διασφάλισης και αναβάθμισης της ακαδημαϊκής ποιότητας.

Η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ συναντά τη Δημόσια Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής»

Η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ συναντά τη Δημόσια Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του πρώτου αποκεντρωμένου Θερινού Σχολείου Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Χίο με τίτλο: Η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ συναντά τη Δημόσια Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής». Το Θερινό Σχολείο διοργάνωσε η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, μετά από πρωτοβουλία του Διεπιστημονικού Εργαστήριου της Σχολής «Γλωσσολογία και Διδασκαλία της Γραμματικής», σε συνεργασία με […]

Επίσκεψη του καθηγητή George Sirrakos στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Επίσκεψη του καθηγητή George Sirrakos στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την Πέμπτη 12/06/2025, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Καθηγητή George Sirrakos και ομάδας φοιτητών και φοιτητριών από το Kutztown University of Pennsylvania, College of Education, Department of Secondary Education στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τον Καθηγητή Sirrakos και την ομάδα φοιτητών και φοιτητριών που τον συνόδευαν υποδέχτηκαν στους χώρους του Τμήματος ο Καθηγητής Χρήστος Παρθένης, η Αναπληρώτρια […]

Πρόσκληση για την υποβολή υποψηφιοτήτων στο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελληνογαλλικές Σπουδές στη Λογοτεχνία, τον Πολιτισμό και τη Μετάφραση»

Πρόσκληση για την υποβολή υποψηφιοτήτων στο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελληνογαλλικές Σπουδές στη Λογοτεχνία, τον Πολιτισμό και τη Μετάφραση»

Το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προκηρύσσει, για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο Ελληνογαλλικές Σπουδές στη Λογοτεχνία, τον Πολιτισμό και τη Μετάφραση (ΦΕΚ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗΣ 2505/29-6-2018, τ. Β’) με τις εξής δύο (2) κατευθύνσεις: 1. – Λογοτεχνία και πολιτισμός 2. – Μετάφραση Στο εν λόγω Πρόγραμμα […]

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των νέων φοιτητών για το ακαδ. έτος 2025-26, το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα The Athens MA in Ancient Philosophy εισέρχεται στο τρίτο έτος λειτουργίας του. Το Πρόγραμμα προωθεί τη μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας σε όλο το ιστορικό και θεματικό εύρος της. Είναι το μοναδικό Πρόγραμμα στην Ελλάδα (και ένα […]

Οι Βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ στα CIVIS Days – Rome 2025: Πρωταγωνιστές συμπερίληψης και καινοτομίας

Οι Βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ στα CIVIS Days – Rome 2025: Πρωταγωνιστές συμπερίληψης και καινοτομίας

Ενεργό συμμετοχή στην 20μελή ομάδα που εκπροσώπησε το ΕΚΠΑ στη φετινή εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου CIVIS με τίτλο: “CIVIS Days”, με επικεφαλής την Αντιπρύτανι Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και επιστημονική υπεύθυνη του CIVIS στο Ε.Κ.Π.Α., Καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας κα Σοφία Παπαϊωάννου, είχε και η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (ΒΚΠ) του ΕΚΠΑ. Η φετινή εκδήλωση, […]

Εργαστήριο ελληνιστικής τέχνης στην Πάφο

Εργαστήριο ελληνιστικής τέχνης στην Πάφο

Στο πλαίσιο του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος του ΕΚΠΑ «Τέχνη και ταφικές πρακτικές στην Ανατολική Μεσόγειο (4ος-1ος αι. π.Χ.)», οι καθηγητές Δημήτρης Πλάντζος και Νικόλας Δημάκης πραγματοποίησαν στην Πάφο της Κύπρου δεκαήμερο εργαστήριο με τίτλο «Η κοινωνική αξία της ταφικής τέχνης». Το τριετές Πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα Getty των ΗΠΑ, διευθύνεται […]

Επίσκεψη του καθηγητή George Sirrakos στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Επίσκεψη του καθηγητή George Sirrakos στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την Πέμπτη 12/06/2025, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Καθηγητή George Sirrakos και ομάδας φοιτητών και φοιτητριών από το Kutztown University of Pennsylvania, College of Education, Department of Secondary Education στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τον Καθηγητή Sirrakos και την ομάδα φοιτητών και φοιτητριών που τον συνόδευαν υποδέχτηκαν στους χώρους του Τμήματος ο Καθηγητής Χρήστος Παρθένης, η Αναπληρώτρια […]

Πρόσκληση για την υποβολή υποψηφιοτήτων στο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελληνογαλλικές Σπουδές στη Λογοτεχνία, τον Πολιτισμό και τη Μετάφραση»

Πρόσκληση για την υποβολή υποψηφιοτήτων στο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελληνογαλλικές Σπουδές στη Λογοτεχνία, τον Πολιτισμό και τη Μετάφραση»

Το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προκηρύσσει, για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο Ελληνογαλλικές Σπουδές στη Λογοτεχνία, τον Πολιτισμό και τη Μετάφραση (ΦΕΚ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗΣ 2505/29-6-2018, τ. Β’) με τις εξής δύο (2) κατευθύνσεις: 1. – Λογοτεχνία και πολιτισμός 2. – Μετάφραση Στο εν λόγω Πρόγραμμα […]

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των νέων φοιτητών για το ακαδ. έτος 2025-26, το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα The Athens MA in Ancient Philosophy εισέρχεται στο τρίτο έτος λειτουργίας του. Το Πρόγραμμα προωθεί τη μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας σε όλο το ιστορικό και θεματικό εύρος της. Είναι το μοναδικό Πρόγραμμα στην Ελλάδα (και ένα […]

Οι Βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ στα CIVIS Days – Rome 2025: Πρωταγωνιστές συμπερίληψης και καινοτομίας

Οι Βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ στα CIVIS Days – Rome 2025: Πρωταγωνιστές συμπερίληψης και καινοτομίας

Ενεργό συμμετοχή στην 20μελή ομάδα που εκπροσώπησε το ΕΚΠΑ στη φετινή εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου CIVIS με τίτλο: “CIVIS Days”, με επικεφαλής την Αντιπρύτανι Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και επιστημονική υπεύθυνη του CIVIS στο Ε.Κ.Π.Α., Καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας κα Σοφία Παπαϊωάννου, είχε και η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (ΒΚΠ) του ΕΚΠΑ. Η φετινή εκδήλωση, […]

Εργαστήριο ελληνιστικής τέχνης στην Πάφο

Εργαστήριο ελληνιστικής τέχνης στην Πάφο

Στο πλαίσιο του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος του ΕΚΠΑ «Τέχνη και ταφικές πρακτικές στην Ανατολική Μεσόγειο (4ος-1ος αι. π.Χ.)», οι καθηγητές Δημήτρης Πλάντζος και Νικόλας Δημάκης πραγματοποίησαν στην Πάφο της Κύπρου δεκαήμερο εργαστήριο με τίτλο «Η κοινωνική αξία της ταφικής τέχνης». Το τριετές Πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα Getty των ΗΠΑ, διευθύνεται […]

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Αθηνών και Πανεπιστημίου Henan (Κίνα)

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Αθηνών και Πανεπιστημίου Henan (Κίνα)

Στις 16 Ιουλίου 2025 υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Henan. Το μνημόνιο υπέγραψαν, εκ μέρους του ΕΚΠΑ, η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου, και, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Henan, ο Αντιπρόεδρος του ιδρύματος, Καθηγητής Zhang Ligang, στην πόλη Zhengzhou της Κίνας, την έδρα […]

9o Ενημερωτικό Δελτίο του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Ε.Κ.Π.Α. [Απρίλιος- Ιούνιος 2025]

9o Ενημερωτικό Δελτίο του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Ε.Κ.Π.Α. [Απρίλιος- Ιούνιος 2025]

Παρακαλώ δείτε το Ένατο Ενημερωτικό Δελτίο (Απρίλιος-Ιούνιος 2025) του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πατώντας εδώ. Newsletter 9 Λήψη Το αρχείο των προηγούμενων ενημερωτικών δελτίων είναι προσβάσιμο: https://www.phs.uoa.gr/drastiriotites/newsletter/.

Συμβουλές για τον καύσωνα από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Καρδιολογίας Γεράσιμο Σιάσο – Τι πρέπει να προσέξουν οι καρδιοπαθείς και οι ευπαθείς ομάδες

Συμβουλές για τον καύσωνα από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Καρδιολογίας Γεράσιμο Σιάσο – Τι πρέπει να προσέξουν οι καρδιοπαθείς και οι ευπαθείς ομάδες

O Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος ήταν προσκεκλημμένος στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού Alpha με τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου όπου αναφέρθηκε στην θερμική καταπόνηση και τα μέτρα πρόληψης ιδιώς για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ενόψει του νέου κύματος καύσωνα ο κ. Σιάσος εξήγησε ποιες πληθυσμιακές ομάδες οφείλουν να είναι προσεκτικές και […]

Το Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ στη νέα εποχή

Το Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ στη νέα εποχή

Το ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΣ (ΔΝΕΓ-Π.Κ.) είναι γνωστό ως η μονάδα του ΕΚΠΑ που ασχολείται κατεξοχήν με τη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας. Πρόκειται για μια αυτόνομη μονάδα του Πανεπιστημίου, η οποία έχει μακρά και πλούσια παράδοση προσφοράς στον τομέα αυτόν. Διδάσκει τη νέα ελληνική γλώσσα σε αλλοδαπούς […]

Πρόγραμμα “MOVE AS YOU ARE” – Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Erasmus+ στον τομέα του Αθλητισμού

Πρόγραμμα “MOVE AS YOU ARE” – Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Erasmus+ στον τομέα του Αθλητισμού

Σε παγκόσμιο επίπεδο η οργάνωση Child Eye Health εκτιμά, ότι τουλάχιστον 450 εκατομμύρια παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, που χρήζουν θεραπείας, ενώ 90 εκατομμύρια ζουν με κάποια μορφή απώλειας όρασης. Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Τυφλών (https://www.euroblind.org/) εκτιμά, ότι 30 εκατομμύρια άτομα έχουν προβλήματα όρασης. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την κλίμακα του προβλήματος και την ανάγκη για […]

Επιτυχής Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος UNI-T Academy – Τρία χρόνια καινοτόμων δράσεων στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των ευρωπαίων εκπαιδευτικών

Επιτυχής Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος UNI-T Academy – Τρία χρόνια καινοτόμων δράσεων στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των ευρωπαίων εκπαιδευτικών

Την Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα UNI-T Academy (ένα από τα 11 προγράμματα που είχαν επιλεγεί για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την πρώτη πρόσκληση του Erasmus+ Teacher Academies) Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχε δυναμικά ως εταίρος το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με επιστημονική υπεύθυνη την κ. Χριστίνα […]

9o Ενημερωτικό Δελτίο του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Ε.Κ.Π.Α. [Απρίλιος- Ιούνιος 2025]

9o Ενημερωτικό Δελτίο του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Ε.Κ.Π.Α. [Απρίλιος- Ιούνιος 2025]

Παρακαλώ δείτε το Ένατο Ενημερωτικό Δελτίο (Απρίλιος-Ιούνιος 2025) του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πατώντας εδώ. Newsletter 9 Λήψη Το αρχείο των προηγούμενων ενημερωτικών δελτίων είναι προσβάσιμο: https://www.phs.uoa.gr/drastiriotites/newsletter/.

Συμβουλές για τον καύσωνα από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Καρδιολογίας Γεράσιμο Σιάσο – Τι πρέπει να προσέξουν οι καρδιοπαθείς και οι ευπαθείς ομάδες

Συμβουλές για τον καύσωνα από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Καρδιολογίας Γεράσιμο Σιάσο – Τι πρέπει να προσέξουν οι καρδιοπαθείς και οι ευπαθείς ομάδες

O Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος ήταν προσκεκλημμένος στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού Alpha με τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου όπου αναφέρθηκε στην θερμική καταπόνηση και τα μέτρα πρόληψης ιδιώς για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ενόψει του νέου κύματος καύσωνα ο κ. Σιάσος εξήγησε ποιες πληθυσμιακές ομάδες οφείλουν να είναι προσεκτικές και […]

Το Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ στη νέα εποχή

Το Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ στη νέα εποχή

Το ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΣ (ΔΝΕΓ-Π.Κ.) είναι γνωστό ως η μονάδα του ΕΚΠΑ που ασχολείται κατεξοχήν με τη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας. Πρόκειται για μια αυτόνομη μονάδα του Πανεπιστημίου, η οποία έχει μακρά και πλούσια παράδοση προσφοράς στον τομέα αυτόν. Διδάσκει τη νέα ελληνική γλώσσα σε αλλοδαπούς […]

Πρόγραμμα “MOVE AS YOU ARE” – Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Erasmus+ στον τομέα του Αθλητισμού

Πρόγραμμα “MOVE AS YOU ARE” – Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Erasmus+ στον τομέα του Αθλητισμού

Σε παγκόσμιο επίπεδο η οργάνωση Child Eye Health εκτιμά, ότι τουλάχιστον 450 εκατομμύρια παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, που χρήζουν θεραπείας, ενώ 90 εκατομμύρια ζουν με κάποια μορφή απώλειας όρασης. Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Τυφλών (https://www.euroblind.org/) εκτιμά, ότι 30 εκατομμύρια άτομα έχουν προβλήματα όρασης. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την κλίμακα του προβλήματος και την ανάγκη για […]

Επιτυχής Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος UNI-T Academy – Τρία χρόνια καινοτόμων δράσεων στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των ευρωπαίων εκπαιδευτικών

Επιτυχής Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος UNI-T Academy – Τρία χρόνια καινοτόμων δράσεων στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των ευρωπαίων εκπαιδευτικών

Την Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα UNI-T Academy (ένα από τα 11 προγράμματα που είχαν επιλεγεί για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την πρώτη πρόσκληση του Erasmus+ Teacher Academies) Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχε δυναμικά ως εταίρος το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με επιστημονική υπεύθυνη την κ. Χριστίνα […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο