Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο Fintech Athens 3.0 με τίτλο “Education in Fintech” που διοργάνωσε το Ε.Κ.Π.Α.

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 21 και 22 Νοεμβρίου 2024, στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος το διήμερο συνέδριο Fintech Athens 3.0 με τίτλο “Education in Fintech”, που διοργανώθηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Διοίκησης και Οργανισμών, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Χρηματοοικονομική Τεχνολογία Fintech Ε.Κ.Π.Α. και το Greek Fintech Hub.

Η κεντρική θεματική της φετινής διοργάνωσης ήταν η Εκπαίδευση στη Χρηματοοικονομική Τεχνολογία (Education in Fintech), η Καινοτομία στον τομέα του Fintech, o Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός, η Τεχνική Νοημοσύνη και η διαδικασία αποτελεσματικής ενσωμάτωσης του Fintech στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα συστήματα πληρωμών στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Τα θέματα παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν από ακαδημαϊκούς, ανώτατα στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα και διακεκριμένους εκπροσώπους της τεχνολογίας και του επιχειρηματικού κόσμου.

Στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, και ο Υπουργός Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Παπαστεργίου, υπογράμμισαν τη σημασία της εκπαίδευσης στην προσαρμογή στις τεχνολογικές προκλήσεις.

LAB 0138

 

LAB 0251

 

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης αναφέρθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας.

LAB 0260

Ο Αντιπρύτανης, Καθηγητής κ. Αριστείδης Σάμιτας στη σημασία του συνεδρίου FinTech, καθώς και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών FinTech του ΕΚΠΑ, αλλά και των δράσεων της μονάδας «Αρχιμήδης» του Πανεπιστημίου Αθηνών προς την κατεύθυνση της προώθησης της καινοτομίας και της καλλιέργειας του ανθρώπινου δυναμικού.

LAB 0089

Ακολούθησαν πάνελ με κορυφαίους ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες της αγοράς που ανέλυσαν τη συνεισφορά της εκπαίδευσης στην καινοτομία, την ενσωμάτωση ψηφιακών δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση.

LAB 0342

Η δεύτερη ημέρα περιελάμβανε χαιρετισμό από τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Διοίκησης, Καθηγητή κ. Νικόλαο Θωμαΐδη και συζητήσεις για την επίδραση του Fintech στις τράπεζες, στον δημόσιο τομέα, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο των startups και τις λύσεις που αυτές προσφέρουν για τις ανάγκες του τουρισμού και της φιλοξενίας.

O καθηγητής Χρηματοοικονομικής και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αριστείδης Σάμιτας, που συντόνισε το πάνελ με θέμα «Bringing the public sector up to speed with Fintech», ειδικότερα ανέφερε ότι το ελληνικό οικοσύστημα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech) συνδυάζει την ανάγκη για καινοτόμες λύσεις στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με την ευρύτερη ψηφιακή μεταμόρφωση. Σε μια εποχή όπου η αυξανόμενη υιοθέτηση τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain και τα big data, ενισχύει τη θέση της χώρας ως κέντρου ανάπτυξης FinTech στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια ζωντανή συζήτηση για τις προκλήσεις και ευκαιρίες του Fintech, καθώς και με τη δέσμευση για συνέχιση του διαλόγου μέσα από νέες πρωτοβουλίες.

Πέρα από το επιστημονικό πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δύο ξεχωριστές ξεναγήσεις που ανέδειξαν την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της Αθήνας. Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναδεικνύοντας την ιστορική σημασία του εμβληματικού κτιρίου των Προπυλαίων και επίσκεψη στο Μουσείο Αρχείων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, στο Μέγαρο Διομήδη, η οποία προσέφερε στους προσκεκλημένους την ευκαιρία να γνωρίσουν μοναδικά ιστορικά τεκμήρια που αποτυπώνουν την εξέλιξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα.

Το Fintech Athens 3.0 συγκέντρωσε πάνω από 600 συμμετέχοντες από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο, ενίσχυσε τη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και βιομηχανίας για την ανάπτυξη εξειδικευμένων προγραμμάτων σπουδών στον τομέα του Fintech και ανέδειξε τον ρόλο της ψηφιακής συμπερίληψης και της διά βίου μάθησης στην ενδυνάμωση της οικονομίας.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Κωνσταντινίδης

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN