Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ε.Κ.Π.Α.: Εγκαινιάστηκαν τα νέα Εργαστήρια του Τμήματος Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των νέων Εργαστηρίων του Τμήματος Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024 στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του συγκροτήματος Ευρίπου στην Εύβοια.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητής κ. Νικόλαος Θωμαΐδης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, Καθηγητής κ. Θεόδωρος Ζαχαριάδης που κήρυξε την έναρξη της εκδήλωσης και η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων για θέματα διασύνδεσης Δήμου και Συγκροτήματος Ευρίπου Ε.Κ.Π.Α., κ. Ευαγγελία Σακκή-Καραμούζη. Παρευρέθηκαν επίσης, το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής κ. Σπύρος Βλαχόπουλος, ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγητής κ. Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών και Ανάπτυξης, Καθηγητής κ. Αριστείδης Σάμιτας και ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και Διά Βίου Μάθησης, Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Χρήστος Καραγιάννης.

Τους χαιρετισμούς ακολούθησαν, η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων και οι παρουσιάσεις, αρχικά, του Τμήματος από τον Προέδρο του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, Καθηγητή κ. Θεόδωρο Ζαχαριάδη, και έπειτα, των νέων Εργαστηρίων του Τμήματος από τους υπεύθυνους των Εργαστηρίων Επίκουρους Καθηγητές, κ. Όλγα Αρβανίτη, κ. Νίκο Αφράτη, κ. Άννα Βατσανίδου, κ. Δημήτρη Λαδάκη, κ. Ναυσικά Παπαγεωργίου και κ. Αντωνία Τέρπου.

oznorCOQR

Ο Αγιασμός των νέων εργαστηρίων πραγματοποιήθηκε από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορίων Σποράδων κ. Χρυσόστομο.

psaxna015
psaxna016
psaxna017
psaxna 1

Στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης κ. Σιάσος ανέφερε:

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για εμένα να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας στην εκδήλωση για τα εγκαίνια των νέων εργαστηρίων του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων  του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το πανεπιστημιακό αυτό τμήμα που ιδρύθηκε το 2019, σηματοδοτεί το “άνοιγμα” του Πανεπιστημίου μας στις σύγχρονες τάσεις και προκλήσεις, όπως η «Ατζέντα 2030» για Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ο.Η.Ε., οι Ευρωπαϊκές και διεθνείς προτεραιότητες για την Κλιματική Αλλαγή, αλλά και η Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης.

 Όλα τα παραπάνω υπαγορεύουν τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων, τροφίμων και υπηρεσιών, και κάνουν επιτακτική την ανάγκη Αειφόρου και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ελληνικής υπαίθρου με σεβασμό στο Περιβάλλον και τη Βιοποικιλότητα.

Το όραμά μας για το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων είναι να παρέχει εκπαίδευση στον Αγροτικό και Αγροδιατροφικό Τομέα, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες Γεωργίας Ακριβείας, στην αειφόρο Διαχείριση των Φυσικών Πόρων και στις καινοτόμες τεχνικές παραγωγής και τυποποίησης ποιοτικών Aγροδιατροφικών προϊόντων.

Eκτός από την εκπαίδευση, προτεραιότητα του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων είναι η επιστημονική έρευνα.

Η χρονιά που διανύουμε σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για την κάλυψη των ερευνητικών αναγκών του τμήματος, καθώς σήμερα προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες εργαστηριακούς χώρους τα νέα εργαστήρια συνολικής επιφάνειας 650 τ.μ., που θα προσδώσουν περαιτέρω δυνατότητες για επιστημονικές, ερευνητικές και ακαδημαϊκές δράσεις σύμφωνα με τις προσδοκίες των μελών του.

Οι νέοι χώροι, με περίπου 170 πλήρως εξοπλισμένες θέσεις εργασίας, θα φιλοξενήσουν εκπαιδευτικά εργαστήρια αιχμής όπως: Φυσικών & Χημικών Μετρήσεων,  Ανάλυσης Τροφίμων, Βιοτεχνολογίας & Μοριακών Αναλύσεων,  Ελέγχου Ποιότητας Υδάτων & Εδάφους, το Εργαστήριο Πληροφορικής που μοιράζονται τα 5 τμήματα του συγκροτήματος Ευρίπου και ερευνητικά εργαστήρια όπως Χημείας και Τεχνολογίας τροφίμων, Βιοχημείας, Βιοτεχνολογίας & Μοριακών Αναλύσεων κ.α.

Η δεδομένη χρονική στιγμή λειτουργίας των νέων εργαστηρίων σηματοδοτεί παράλληλα τη δυναμική αναπτυξιακή πορεία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ανταποκρίνεται στο πάγιο αίτημα της ακαδημαϊκής μας κοινότητας φέρνοντας το Πανεπιστήμιό μας σε αντιστοίχιση με όλα τα διεθνή Πανεπιστήμια.

Μαζί με τα συγχαρητήρια για την μέχρι τώρα υποδειγματική πορεία του Τμήματος, θέλω να εκφράσω τις προσωπικές μου ευχαριστίες ιδιαίτερα προς τον Πρόεδρο του Τμήματος, καθηγητή κ. Θεόδωρο Ζαχαριάδη. Επίσης εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς όλα τα μέλη του Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού για το έργο τους στην επιστημονική κοινότητα του Πανεπιστημίου μας και εύχομαι να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο την άοκνη προσφορά τους στους φοιτητές, στο Πανεπιστήμιο και στην κοινωνία.

Καταθέτοντας στο σημείο αυτό τη διαβεβαίωση ότι οι Πρυτανικές αρχές θα συμβάλλουν με όλα τα διαθέσιμα μέσα στην περαιτέρω ανάπτυξη του Τμήματος, ώστε οι φοιτητές του  να λαμβάνουν υψηλή παιδεία και να εξασφαλίζουν επαγγελματικές προοπτικές, επ΄ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.

Εύχομαι σε όλους υγεία, δύναμη και αποτελεσματικότητα!»

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN