Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου  η ορκωμοσία των κάτωθι μελών Δ.Ε.Π: Κλειώ Αναστασοπούλου, Σταματία Βασιλείου, Γεώργιος Βουγιουκαλάκης, Χριστόφορος Κόκοτος, Αντώνιος Τσαρμπόπουλος, Ιωάννης- Δημοσθένης Αδαμάκης, Αντωνία Κώτσιου, Ευτυχία Πολυζωγοπούλου , Κωνσταντίνος Βαρδαβάς, Σοφία Διαμαντοπούλου.

Κλειώ Αναστασοπούλου, εξέλιξη σε Καθηγήτρια Ιατρικής

Η κα Κλειώ Αναστασοπούλου είναι πτυχιούχος Βιολογίας του Jacksonville State University (JSU), Jacksonville, AL, ΗΠΑ (1993), με μεταπτυχιακό δίπλωμα (MSc) στη Βιοχημική Έρευνα από το Imperial College of Science, Technology and Medicine, Μ. Βρετανία (1996) και διδακτορικό δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ (2005). Πραγματοποίησε τις σπουδές της έχοντας λάβει πολλές υποτροφίες και διακρίσεις (π.χ. από το Πρόγραμμα «International House» του JSU και το Ίδρυμα Μποδοσάκη για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, αντίστοιχα).
Από το 1996 ως το 2005 εργάσθηκε στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Έπειτα, εργάσθηκε ως Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Weill Cornell Medical College, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ (Σεπτ. 2005 – Δεκ. 2009) και στη συνέχεια στο Massachusetts General Hospital & Harvard Medical School, Βοστώνη, ΗΠΑ (Μάϊος 2010 – Μάρτιος 2011). Κατόπιν εργάσθηκε στις πανεπιστημιακές θέσεις του Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (2014-2020) και του Αναπληρωτή Καθηγητή στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ (2020–σήμερα).
Παρουσιάζει πολυετές διδακτικό έργο στα γνωστικά πεδία της Ιατρικής Μικροβιολογίας και της Μοριακής Βιολογίας. Το ερευνητικό της έργο είναι εστιασμένο στην Ιατρική Μικροβιολογία, με έμφαση στην Μοριακή Ιολογία και έχει σημαντική διεθνή αναγνώριση, με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους. Η κα Αναστασοπούλου έχει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα και συνέργειες στο χώρο της Ιολογίας και είναι επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Έρευνας Ιογενών Λοιμώξεων του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής.

cleoa@med.uoa.gr

Σταματία Βασιλείου, εξέλιξη σε Καθηγήτρια Χημείας

Η Βασιλείου Σταματία πήρε πτυχίο Χημείας το 1992 και διδακτορικό το 1996. Είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ στο γνωστικό αντικείμενο Σύνθεση και Μελέτη Βιοδραστικών Ενώσεων. Έχει δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργασιών τόσο με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης. Δραστηριοποιείται ερευνητικά κυρίως στο χώρο της σύνθεσης αναστολέων ενζύμων, με την ομάδα της σε συνεργασία με το Παν/μιο του Wroclaw (Πολωνία) να κατατάσσονται στις πιο σημαντικές παγκοσμίως στο χώρο της αναστολής του ενζύμου ουρεάση. Επίσης, δραστηριοποιείται στη σύνθεση ενώσεων με δράση κατά της νόσου Alzheimer σε συνεργασία με το Παν/μιο του Chieti (Ιταλία). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη σύνθεση οργανοφωσφορικών και ετεροκυκλικών ενώσεων. (h-index:20-Scopus, h-index:20-Google Scholar).

svassiliou@chem.uoa.gr

Γεώργιος Βουγιουκαλάκης, εξέλιξη σε Καθηγητή Χημείας

Ο Γεώργιος X. Βουγιουκαλάκης (http://users.uoa.gr/~vougiouk/) σπούδασε Χημεία και έλαβε το Διδακτορικό του Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Επιβλέπων: Καθηγητής M. Ορφανόπουλος). Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών, πέρασε μικρά χρονικά διαστήματα στο Πανεπιστήμιο του Sussex και στο CNR στη Μπολόνια. Πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο California Institute of Technology (Συνεργασία με τον Καθηγητή R. H. Grubbs – βραβείο Νόμπελ Χημείας 2005) και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Συνεργασία με τον Καθηγητή Νίκο Χατζηχριστίδη). Το 2008 εντάχθηκε στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Επίσης, το 2012 πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια – Irvine, ως επισκέπτης ερευνητής. Το 2014 μετακινήθηκε στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναλαμβάνοντας θέση Λέκτορα Οργανικής Χημείας. Το 2016 προήχθη σε Επίκουρο Καθηγητή, το 2020 σε Αναπληρωτή Καθηγητή και το 2024 σε Καθηγητή Οργανικής Χημείας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την οργανική και οργανομεταλλική χημεία, τη σύνθεση οργανικών ενώσεων και ενώσεων συναρμογής με βιολογικές και τεχνολογικές εφαρμογές και την ομογενή κατάλυση. Μέχρι στιγμής, έχει συγγράψει 97 δημοσιεύσεις με κριτές (περίπου 5500 αναφορές, h-index = 30) και 4 προσκεκλημένα κεφάλαια βιβλίων. Κατέχει επίσης 4 διεθνείς οικογένειες διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα, κ.α. Η έρευνά του έχει παρουσιαστεί σε περισσότερα από 110 διεθνή και εθνικά συνέδρια και συναντήσεις και έχει δώσει 28 προσκεκλημένες διαλέξεις σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Έχει λάβει διεθνείς και εθνικές διακρίσεις και βραβεία, ενώ συμπεριλαμβάνεται και στον κατάλογο «Top 2% of Scientists» που δημοσιεύεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου Stanford (2019 – 2024 / έξι συνεχόμενα έτη). Έχει συμμετάσχει και συμμετέχει σε 37 διεθνή και εθνικά ερευνητικά προγράμματα (ως Συντονιστής, Κύριος Ερευνητής, κλπ. – περισσότερα από 2.475.000€ ανταγωνιστικής χρηματοδότησης για την ερευνητική του ομάδα τα τελευταία 10 χρόνια), είναι σύμβουλος τριών μεγάλων ελληνικών φαρμακευτικών και χημικών βιομηχανιών, και λειτουργεί ως αξιολογητής για πολλά επιστημονικά περιοδικά και διεθνείς οργανισμούς χρηματοδότησης της έρευνας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

vougiouk@chem.uoa.gr

Χριστόφορος Κόκοτος, εξέλιξη σε Καθηγητή Χημείας

Ο Χριστόφορος Κόκοτος είναι Πτυχιούχος Χημείας (2003) του ΕΚΠΑ και Διδάκτωρ του Department of Chemistry του Bristol University, UK (2007). Το 2008-2009 πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Princeton University USA, με την επίβλεψη του Sir David MacMillan (Βραβείο Nobel Χημείας 2021). Το 2010 εκλέχθηκε Λέκτορας στο Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ (διορίστηκε το 2014), Επίκουρος (2016), Αναπληρωτής Καθηγητής (2020) και Καθηγητής (2024). Τo 2017-2018 διατέλεσε μέλος της Γενικής Συνέλευσης του ΕΛΙΔΕΚ, ενώ το 2020-2024 μέλος του 15-μελούς Τομεακού Ερευνητικού Συμβουλίου Φυσικών Επιστημών και Μαθηματικών του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Διαθέτει >135 δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά [>5476 αναφορές με h-index 44 (Google Scholar)] και πάνω από 150 ανακοινώσεις σε διεθνή και εθνικά συνέδρια. Έχει τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις, όπως α) περιλαμβάνεται στο top 2% παγκοσμίως των Επιστημόνων στην Οργανική Χημεία τα πέντε τελευταία έτη, β) Βραβείο Φωτεινού από την Ακαδημία Αθηνών, γ) Chemistry Europe Fellow, δ) Βραβείο Χίλδεγαρδ, χήρα Λεωνίδα Ζέρβα από την Ακαδημία Αθηνών, ε) Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Young Investigators Workshop EuCheMS (2018, 2017 και 2014), στ) JSP (Junior Scientist Programme) Fellowship to attend the Burgenstock Conference 2016, ζ) Εκπρόσωπος της Ευρώπης στο ACS Young Academic Investigators Award (ACS), 248th ACS National Meeting, San Francisco, USA, 2014. Έχει διατελέσει μέλος πολλών εθνικών και διεθνών επιστημονικών και ερευνητικών επιτροπών, όπως Εκπρόσωπος της ΕΕΧ στην Ευρωπαϊκή επιτροπή Organic Division of the EuChemS (2018-2022), εθνικός αντιπρόσωπος στην IUPAC, Organic and Biomolecular Division (2017-σήμερα), μέλος του International Advisory Board of European Journal of Organic Chemistry (2021-σήμερα) και Chemistry A European Journal (2023-σήμερα). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην: Κατάλυση Οργανικών Αντιδράσεων στα πλαίσια της Πράσινης και Αειφόρας Χημείας, με την χρήση Οργανοκατάλυσης, Οργανοκαταλυτικής Οξείδωσης και Οργανικής Φωτοχημείας και στην εφαρμογή τους στη σύνθεση ενώσεων με πιθανό βιολογικό ή/και φαρμακολογικό ενδιαφέρον.

ckokotos@chem.uoa.g

Αντώνιος Τσαρμπόπουλος, εξέλιξη σε Καθηγητή Ιατρικής

atsarbop@med.uoa.gr

Ιωάννης- Δημοσθένης Αδαμάκης, εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή Βιολογίας

Ο Ιωάννης-Δημοσθένης Αδαμάκης, Αν. Καθηγητής στον Τομέα Βοτανικής του Τμήματος Βιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επικεντρώνει την έρευνά του στους μηχανισμούς απόκρισης των φυτών σε αβιοτικές και βιοτικές καταπονήσεις. Το έργο του ειδικότερα εξετάζει τις επιδράσεις οργανικών και ανόργανων ρύπων, όπως το βολφράμιο και η δισφαινόλη Α, στη δομή και φυσιολογία των φυτικών κυττάρων, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαίρεση των κυττάρων, την οργάνωση του κυτταρικού τοιχώματος, τον φθορισμό της χλωροφύλλης και τη διαδικασία της μορφογένεσης. Επιπλέον, ασχολείται με την ανάπτυξη εναλλακτικών μεθόδων καλλιέργειας μικροφυκών, στοχεύοντας στην παραγωγή βιοντίζελ και χημικών ουσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς και με τη χρήση βιολογικών παραγόντων για την προστασία των φυτών από παράσιτα. Μελετά επίσης τη μετασυλλεκτική διαχείριση καρπών και τις επιδράσεις των μυκήτων στην ανάπτυξη των φυτικών ειδών.”

iadamaki@biol.uoa.gr

Αντωνία Κώτσιου, εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής

akotsiou@med.uoa.gr

Ευτυχία Πολυζωγοπούλου, εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής

Η Ευτυχία Πολυζωγοπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επείγουσας Ιατρικής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Είναι η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Πανεπιστημιακής Κλινικής Επειγόντων Περιστατικών του ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ και Συντονίστρια Εκπαίδευσης της Εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική.
Εκπαιδεύτηκε στην Επείγουσα Ιατρική και Επείγουσα Υπερηχογραφία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στο New York Presbyterian Queens Hospital, NYC, USA.
Είναι μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για την Εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική στην Ελλάδα με έδρα την Αθήνα από το 2021 και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Επείγουσας Ιατρικής-European Board Examination in Emergency Medicine (EBEEM) από το 2015.
Είναι μέλος του EMERGE (Emergency Medicine Examination Reference Group for Europe), της επιτροπής υπό τη UEMS (UNION EUROPÉENNE DES MÉDECINS SPÉCIALISTES) η οποία είναι αρμόδια για την προετοιμασία και τη διοργάνωση των Ευρωπαϊκών εξετάσεων Επείγουσας Ιατρικής από το 2019.
Είναι η Πρόεδρος του Τομέα Επείγουσας Υπερηχογραφίας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής- Chair of Ultrasound Section of the European Society for Emergency Medicine (EUSEM) από το 2022 ως σήμερα.
Είναι μέλος της Επιτροπής Οξείας Καρδιακής Ανεπάρκειας της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας Acute Heart Failure Committee of the Heart Failure Association (HFA), European Society of Cardiology (ESC) (2020-2024).
Η πολυετής διδακτική της εμπειρία αφορά στην Επείγουσα Ιατρική σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Είναι προσκεκλημένη ομιλήτρια σε πολυάριθμα Διεθνή και Ευρωπαϊκά συνέδρια Επείγουσας Ιατρικής και Καρδιολογίας.
Το συγγραφικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό της ενδιαφέρον εστιάζονται στην Επείγουσα Υπερηχογραφία και στην Οξεία Καρδιακή Ανεπάρκεια.
Είναι Διευθύντρια σεμιναρίων Επείγουσας Υπερηχογραφίας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής (EUSEM) από το 2022 και εκπαιδεύτρια στα σεμινάρια Επείγουσας Υπερηχογραφίας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής από το 2017. Είναι εκπαιδεύτρια και διευθύντρια Σεμιναρίων Επείγουσας Υπερηχογραφίας στην Ελλάδα από το 2015.
Είναι από τα ιδρυτικά πρόσωπα της Εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική στην Ελλάδα.

effiep@live.com

Κωνσταντίνος Βαρδαβάς, νέος διορισμός,Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής

cvardavas@me.com

Σοφία Διαμαντοπούλου, νέος διορισμός, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής

diamantopoulou@gmail.com

 

 

 

 

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN