Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών Δ.Ε.Π: Γρηγόριος Ιωαννίδης, Ιωάννα Κονδύλη, Ευθύμιος Κυροδήμος, Θεοφάνης Κωνσταντινίδης, Παρασκευή Ξεπαπαδάκη, Φωτεινή Πολυχρόνη, Ιωάννης Σαριδάκης, Περικλής Μακρυθανάσης, Παναγιώτης Χριστόπουλος, Γεώργιος Βασιλόπουλος.
Γρηγόριος Ιωαννίδης,εξέλιξη σε Καθηγητή Θεατρικών Σπουδών
Ιωάννα Κονδύλη, εξέλιξη σε Καθηγήτρια Νομικής
Η Ιωάννα Κονδύλη υπήρξε αριστούχος απόφοιτη της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές (D.E.A.) στο Γενικό Ιδιωτικό Δίκαιο και στην Κοινωνιολογία του Δικαίου και Κοινωνικές Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Assas (Paris-ΙΙ) και παρακολούθησε stage επί του «Προγραμματισμού και του Στρατηγικού Σχεδιασμού» στην Ε’ Γενική Διεύθυνση της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Assas (Paris-II) εξεπόνησε κρατική διατριβή (doctorat d’État) σχετικά με την προστασία της οικογένειας μέσω της νόμιμης μοίρας συγκριτικά σε γαλλικό και ελληνικό δίκαιο, η οποία έτυχε πολλών διακρίσεων. Έχει συγγράψει μονογραφίες με θέμα τις διακρίσεις λόγω ηλικίας στο Αστικό Δίκαιο με έμφαση στα δικαιώματα του υιοθετείσθαι και του εργάζεσθαι, καθώς και το φύλο ως στοιχείο της προσωπικότητας και την δυνατότητα γενετήσιου αυτοπροσδιορισμού. Έχει δημοσιεύσει σε ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα άρθρα σε ζητήματα Δικαίου των Προσώπων (ψυχική υγεία, αναπηρία, φύλο), Οικογενειακού (περιεχόμενο επιμέλειας, γνώμη τέκνου, ειδικές πράξεις και κακή άσκηση γονικής μέριμνας, γάμος, υιοθεσία, δικαστική συμπαράσταση, τεχνητή γονιμοποίηση) και Κληρονομικού Δικαίου (νόμιμη μοίρα και σύμφωνο συμβίωσης, σχέση κληρονομικού δικαιώματος συζύγου/συμβίου και λύση έγγαμης σχέσης/συμφώνου), Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Ελληνισμού της Διασποράς. Έχει μελετήσει την σχέση Δικαίου και Λογοτεχνίας, ειδικότερα αρχαίας τραγωδίας και νεώτερου κλασικού δραματολογίου.
Τον περασμένο Οκτώβριο εξελέγη ομόφωνα Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στην Νομική Σχολή ΕΚΠΑ όπου διδάσκει από το 2001. Επίσης, έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην Εθνική Σχολή Δικαστών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στις Σχολές της Αστυνομίας. Συμμετείχε στην Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΕΙΦ) του ΕΚΠΑ, σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για την οργάνωση του θεσμού των ανάδοχων οικογενειών και για την αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου (Ν. 4800/2021). Είναι Πρόεδρος της Ομάδος Εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την μελέτη του νομικού πλαισίου της δικαστικής συμπαράστασης και την υιοθέτηση της υποστηριζόμενης δικαιοπρακτικής ικανότητας, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Οικογενειακού Δικαίου και μέλος του Δ.Σ. του Χατζηκυριακείου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας
Ευθύμιος Κυροδήμος, εξέλιξη σε Καθηγητή Ιατρικής
Θεοφάνης Κωνσταντινίδης, εξέλιξη σε Καθηγητή Βιολογίας
Παρασκευή Ξεπαπαδάκη, εξέλιξη σε Καθηγήτρια Ιατρικής
H Παρασκευή Ξεπαπαδάκη είναι Καθηγήτρια Παιδιατρικής–Αλλεργιολογίας, (Prof, MD, PhD), Μονάδα Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, Β’ Παιδιατρική Κλινική, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εξειδικεύτηκε στην Παιδιατρική στην Α’ Παιδιατρική Kλινική, ΓΝΝ Πεντέλης Aθηνών (2004). Ολοκλήρωσε την διδακτορική της διατριβή το 2004 στη Μονάδα Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας της ΒΠΠΚ (βαθμό Άριστα) όπου και συνέχισε τη μετεκπαίδευση της στην Αλλεργιολογία Ενηλίκων και Παίδων (2000-). Μετεκπαιδεύτηκε στις πνευμονικές λειτουργίες σε ενήλικες και παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας με υποτροφία από την World Allergy Organization στο Gothenburg, Sweden και στη Παιδιατρική Πνευμονολογία-Αλλεργιολογία, με εκμάθηση βρογχοσκοπήσεων σε παιδιά, Sheffield Children’s Hospital, United Kingdom.
Είναι
α. Υπεύθυνη Αναπνευστικού εργαστηρίου Μονάδας Αλλεργιολογίας, Β’ΠΠΚ,
β. Υπεύθυνη Πνευμονολογικού Ιατρείου, Β’ΠΠΚ,
γ. Καθημερινά αξιολογεί παιδιά με αλλεργίες που εξετάζονται στη Μονάδα Αλλεργιολογίας (περί τις 5000 επισκέψεις ετησίως) καθώς και παραπομπές από Κλινικές του Νοσοκομείου και
δ. Συμμετέχει στο πρόγραμμα εφημεριών της Β. Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στο εκπαιδευτικό της έργο συγκαταλέγεται η εκπαίδευση ιατρών ειδικευομένων Αλλεργιολογίας, Παιδιατρικής και εξειδικευόμενων, η εκπαίδευση φοιτητών στα πλαίσια της Παιδιατρικής και είναι υπεύθυνη του Κατ’ Επιλογήν Υποχρεωτικού Μαθήματος «Αλλεργιολογίας Παίδων και Ενηλίκων», με ετήσιο αριθμό συμμετεχόντων 300-400 φοιτητές.
Κατέχει 25 Ελληνικά και Διεθνή Βραβεία. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 30 Εθνικά και Διεθνή Χρηματοδοτούμενα Ερευνητικά Προγράμματα (FP7, και Horizon) και ως κύριος Ερευνητής σε 3 Horizon προγράμματα με συντονιστικό κέντρο τη Μονάδα Αλλεργιολογίας της ΒΠΠΚ. Έχει συμμετάσχει σε >50 σε Ελληνικά και Διεθνή κλινικά πρωτόκολλα και προγράμματα. Είναι σύμβουλος συντακτικής επιτροπής (reviewer) σε 16 διεθνή περιοδικά, Editor (Frontiers in Allergy, Journal of Clinical Medicine), μέλος 4 Ελληνικών και 4 Ευρωπαϊκών επιστημονικών εταιρειών, μέλος οργανωτικής επιτροπής 65 συνεδρίων και προσκεκλημένη ομιλήτρια σε >150 συνέδρια, εθνικά και διεθνή. Έχει διατελέσει για 4 χρόνια μέλος του ΔΣ Pediatric Board European Academy of Allergy and Clinical Immunology- EAACI, είναι μέλος του ΔΣ του Κολλεγίου Αλλεργιoλογίας Παίδων και του ΔΣ Pediatric Asthma Section World Allergy Organization-WAO (από το 2019).
Έχει 125 δημοσιευμένες εργασίες στο Pubmed, h-index 39, >5000 citations και 21 κεφάλαια σε βιβλία.
https://scholar.google.com/citations?user=ZuKKWG4AAAAJ&hl=el
Φωτεινή Πολυχρόνη, εξέλιξη σε Καθηγήτρια Ψυχολογίας
Η Φωτεινή Πολυχρόνη είναι ψυχολόγος με προπτυχιακές σπουδές στο ΕΚΠΑ και μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο University of Manchester, UK. Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια στο University of Manchester και στο Cheshire Educational Authority και ως επιστημονική συνεργάτης στην ψυχολογική υπηρεσία του Συµβουλευτικού Σταθµού του ∆ηµοτικού Βρεφοκοµείου Αθηνών για επτά έτη. Από το 2014 είναι ακαδημαϊκή υπεύθυνη προγραμμάτων Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του ΕΚΠΑ. Το έργο της έχει δηµοσιευτεί σε μεγάλο αριθμό έγκριτων επιστηµονικών περιοδικών και σε συλλογικούς τόµους και έχει πολλές προφορικές ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει συμμετάσχει σε πολλά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα και σε προγράμματα επιµόρφωσης και κατάρτισης για εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Έχει διατελέσει Γενική Γραµµατέας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας και συν-συντονίστρια του Κλάδου Σχολικής Ψυχολογίας της ίδιας εταιρείας για δύο θητείες. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην αξιολόγηση, στα κίνητρα, στην ψυχοκοινωνική προσαρμογή, στις γνωστικές και μεταγνωστικές στρατηγικές των παιδιών και των εφήβων με μαθησιακές δυσκολίες και γενικότερα σε μαθησιακούς και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη μάθηση.
Ιωάννης Σαριδάκης, εξέλιξη σε Καθηγητή Τουρκικών Σπουδών
Περικλής Μακρυθανάσης, εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή Ιατρικής
O Περικλής Μακρυθανάσης, πήρε το πτυχίο του από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου εκτέλεσε και τη διδακτορική του διατριβή. Ειδικεύθηκε στην Ιατρική Γενετική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης όπου εργάστηκε και ως επιμελητής στην Ιατρική Υπηρεσία της Ιατρικής Γενετικής του ίδιου νοσοκομείου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γενεύη εργάστηκε επίσης στο Τμήμα Ανάπτυξης και Γενετικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, απ’ όπου και του απονεμήθηκε υφηγεσία (Privat Docent) για την έρευνά του στην ταυτοποίηση νέων γονιδίων σχετιζόμενων με μονογονιδιακά νοσήματα. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε αρχικά ως Κύριος Ερευνητής (Ερευνητής Β’) στο ‘Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών όπου είχε και τη θέση του Επιστημονικού Υπεύθυνου του Ελληνικού Κέντρου Γονιδιωματικής, πριν εκλεγεί Επικ. Καθ. Ιατρικής Γενετικής στο Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εντός του νοσοκομείου Παίδων Αγ. Σοφία. Το ερευνητικό του έργο επικεντρώνεται στην ανάλυση και κατανόηση του ανθρώπινου γονιδιώματος και στη συσχέτιση των αλλαγών του με την υγεία και την ασθένεια. Είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Σπάνια Νοσήματα, συντονιστής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΚΕΣΥ για την ειδικότητα της Ιατρικής Γενετικής, και μέλος της ομάδας των εξετάσεων του Ευρωπαϊκού τίτλου ειδικότητας της Ιατρικής Γενετικής (ECMGG)
Παναγιώτης Χριστόπουλος, εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή Ιατρικής
- Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.
- Έλαβε την Ειδικότητα του Μαιευτήρα – Γυναικολόγου στη Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο.
- Αποπεράτωσε το 2007 το Διετές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών(Master, MSc) Ιατρικής Σχολής Αθηνών με εξειδίκευση στη «Γυναικολογική Ενδοκρινολογία».
- Το 2009 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ (PhD)της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με Επιστημονικό πεδίο το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.
- Εκπαιδεύτηκε στο Τμήμα Παιδικής – Εφηβικής Γυναικολογίας και Επανορθωτικής Χειρουργικής της Β΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Μετεκπαιδεύτηκε στο Εξωτερικό:
– στο Κέντρο Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, υπό την Καθηγήτρια κ. Vincenzina Bruni και
– στο Κέντρο Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας του University College of London (UCL) Hospitals, υπό την Dr. Sarah Creighton.
- Μετά από εξετάσεις, έλαβε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας (FIGIJ), την Πιστοποίηση της Εξειδίκευσης, στο γνωστικό αντικείμενο της «Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας» (IFEPAG, Part I and II).
- Για μακρά σειρά ετών, υπηρέτησε ως Διευθυντής Τμήματος της European Association of Paediatric and Adolescent Gynaegocology (EURAPAG).
- Τα τελευταία χρόνια είναι ο εκλεγμένος Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης. Επίσης είναι ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας
- Έχει λάβει 4 βραβεία και διακρίσειςκαθώς και υποτροφία, από την Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας, ως καλύτερος νέος Επιστήμονας, με Γνωστικό αντικείμενο «Παιδική και Εφηβική Γυναικολογία».
- Έχει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε περιοδικά Διεθνούς κύρους (PubMed) και είναι σύμβουλος έκδοσης σε αρκετά Διεθνή Περιοδικά.
- Από το 2020, ο Δρ Παναγιώτης Χριστόπουλος εκλέχτηκε στη θέση του Επ. Καθηγητή Μαιευτικής Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, με ιδιαίτερο γνωστικό αντικείμενο την «Παιδική και Εφηβική Γυναικολογία» και αναλαμβάνει καθήκοντα στη Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. παρέχοντας γυναικολογικές υπηρεσίες και φροντίδα σε παιδιά, έφηβες και ενήλικες γυναίκες.