Ορκωμοσίες Μελών ΔΕΠ

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [28/5/2025]

Ορκωμοσία μελών ΔΕΠ [28/5/2025]

Την Τετάρτη 28/05  πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου και του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής καθηγητή Νικόλαου Αρκαδόπουλου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ: Αγλαΐα Ζέλου, Αντώνιος Αργύρης, Αγγελική Γαλάνη, Γεωργία Κάκουρου, Χρήστος Καπέλιος, Γεωργία Κολτσίδα, Σοφία Σακκά, Αρετή Στρατή, Δέσποινα Φωτίου, Σοφία Ξηρού

Αγλαΐα Ζέλου, νέος διορισμός, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής

Η Αγλαΐα (Αίγλη) Ζέλλου, είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Georgetown University, στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, αφού έλαβε προηγουμένως το πτυχίο Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Maryland, ΗΠΑ έπαινο και Phi Beta Kappa. Ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική στο Georgetown University Medical Center, και έλαβε έπαινο (Resident of the Year Award). Eξειδικεύτηκε στην Παιδιατρική Γαστρεντρολογία, Ηπατολογία και Διατροφή στο Johns Hopkins University, στην Βαλτιμόρη, ΗΠΑ. Διετέλεσε Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας στο Johns Hopkins University και επί 13 έτη ήταν Visiting Assistant Professor στο Johns Hopkins University Hospital. Εκπόνησε τη Διδακτορική της Διατριβή με βασική έρευνα με θέμα: « Μελέτη έκκρισης κυτταροκινών κυτταρικής και χυμικής ανοσίας σε παιδιά και εφήβους με χρόνια ηπατίτιδα C» στην Α΄Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Για την έρευνα της έχει λάβει το βραβείο του American Liver Foundation Fellow Research Award. Επί σειρά ετών, ήταν Επιστημονικός συνεργάτης, Λέκτορας 407, και Ακαδημαΐκός Υπότροφος στην Μονάδα Γαστρεντερολογίας στην Α΄Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».
Έχει ειδικό ενδιαφέρον στα νοσήματα του ήπατος και την μεταμόσχευση ήπατος, όπου οργάνωσε και συντόνιζε το Ηπατολογικό ιατρείο της κλινικής για 20 περίπου έτη. Έχει διατελέσει μέλος επί σειρά ετών του Hepatology Committee της Ευρωπαΐκής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής (ESPGHAN), και έχει λάβει μέρος σε Position papers της ESPGHAN, ενώ συμμετέχει σε διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες / registry ασθενών με ηπατολογικά προβλήματα. Έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε πολυάριθμα ελληνικά και διεθνή Ιατρικά Συνέδρια και ημερίδες. Έχει διδάξει προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Ιατρικής στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.
Στις 3 Δεκεμβρίου 2024, εκλέχθηκε ομόφωνα σε νέα θέση, ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, στην Β΄Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ.

aigli.zellos@gmail.com

Αντώνιος Αργύρης, νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής

Ο Αντώνιος Αργύρης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και συνέχισε τις σπουδές του αποκτώντας μεταπτυχιακό τίτλο στη «Μοριακή και Εφαρμοσμένη Φυσιολογία». Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο πεδίο της μη επεμβατικής 24ωρης καταγραφής κεντρικών αιμοδυναμικών παραμέτρων και της σχέσης τους με την υποκλινική καρδιαγγειακή βλάβη. Ειδικεύτηκε στην Εσωτερική Παθολογία στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» και στη συνέχεια υπηρέτησε ως ακαδημαϊκός υπότροφος και επιμελητής ΕΣΥ στο ΓΝΑ «Λαϊκό» και το ΓΝΑ «Αλεξάνδρα». Από το 2022 είναι πιστοποιημένος Hypertension Specialist της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (ESH).
Το 2023-2024 πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στην υπέρταση και τα αγγειακά νοσήματα στο Liverpool Centre for Cardiovascular Science του Πανεπιστημίου του Liverpool, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Gregory Y. Lip με υποτροφία της Ελληνική Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης.
Το ερευνητικό του έργο επικεντρώνεται στην κλινικοεργαστηριακή μελέτη του καρδιαγγειακού συστήματος, με έμφαση στην αγγειακή φυσιολογία και παθοφυσιολογία και ιδιαίτερα το ρόλο των κεντρικών αιμοδυναμικών παραμέτρων και την υποκλινική βλάβη οργάνων-στόχων. Έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών εργασιών σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και έχει συγγράψει κεφάλαια σε ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία. Είναι reviewer σε 16 διεθνή επιστημονικά περιοδικά και guest editor σε ένα ειδικό τεύχος. Η ερευνητική του δραστηριότητα έχει χρηματοδοτηθεί επανειλημμένα, κατόπιν αξιολόγησης, μέσω επιχορηγήσεων και υποτροφιών σε ερευνητικά προγράμματα.
Από το 2017 συμμετέχει ενεργά στη διδασκαλία φοιτητών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς και στην εκπαίδευση ειδικευομένων και ειδικών. Έχει προσκληθεί ως ομιλητής ή σχολιαστής σε πληθώρα επιστημονικών συνεδρίων, σεμιναρίων και διαδικτυακών εκδηλώσεων.

aanargyr@med.uoa.gr

 

Αγγελική Γαλάνη, νέος διορισμός, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής

anggalani@med.uoa.gr
angeliki.galani@gmail.com

Γεωργία Κάκουρου,νέος διορισμός,  Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής

Η Γεωργία Κάκουρου ολοκλήρωσε τις βασικές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου (BSc Biomedical Sciences, First Class Honours) και στη συνέχεια τις μεταπτυχιακές σπουδές (MSc in Prenatal Genetics and Fetal Medicine) και τη διδακτορική της διατριβή (PhD in Human Genetics) στο University College London (UCL). Από το 2002-2009 εργάστηκε στο Εργαστήριο Προεμφυτευτικής Γενετικής του UCL. Από τον Νοέμβριο του 2009 βρίσκεται στο Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ ως ακαδημαϊκή υπότροφος και στη συνέχεια με απασχόληση σε έργα και προγράμματα του ΕΛΚΕ. Πρόσφατα απέκτησε τον τίτλο της ειδικότητας της Εργαστηριακής Γενετικής.
Η κα Κάκουρου έχει ασχοληθεί με την εκμάθηση, ανάπτυξη και κλινική εφαρμογή τεχνικών μοριακής βιολογίας για τη μελέτη γενετικών νοσημάτων, ατόμων και οικογενειών με ποικίλα κληρονομούμενα νοσήματα, καθώς και την προγεννητική και την προεμφυτευτική διάγνωση και έλεγχο μονογονιδιακών και χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Επιπλέον έχει δραστηριοποιηθεί σε ευρωπαϊκές μελέτες στον έλεγχο φορείας γενετικών νοσημάτων και στη διερεύνηση των αιτίων ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας.
Από το 2013 είναι επιλεγμένο μέλος της ειδικής ομάδας «Γενετική της Αναπαραγωγής» (Reproductive Genetics) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (European Society of Human Reproduction and Embryology – ESHRE). Στο πλαίσιο αυτό υπηρέτησε ως junior deputy (2013–2015), senior deputy (2015–2017), συντονίστρια της ομάδας (2017–2019), τέως συντονίστρια (2019–2022) και Basic Science Officer (2022–2024). Το 2024 επανεξελέγη στη θέση αυτή για δεύτερη συνεχόμενη θητεία (2024–2026).
Συμμετέχει ως κριτής άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, ως αξιολογήτρια ερευνητικών προτάσεων για χρηματοδότηση από το ESHRE και ως μέλος επιτροπών επιλογής εργασιών στα ετήσια συνέδρια του ESHRE από το 2016 έως σήμερα. Παράλληλα, έχει συνεισφέρει στη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από το 2018 συμμετείχε σε ομάδες εργασίας του ESHRE όσο και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής (European Society of Human Genetics – ESHG). Επίσης έχει συμμετάσχει σε εξειδικευμένες ερευνητικές ομάδες επιστημόνων, σε ευρωπαϊκή τυχαιοποιημένη μελέτη ελέγχου και στη σύνταξη κατευθυντήριων οδηγιών καλής πρακτικής μετά από προσκλήσεις.
Συμμετέχει ενεργά σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, στο εκπαιδευτικό έργο του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης ΕΚΠΑ, καθώς και σε εκπαιδευτικά προγράμματα των ESHRE και ESHG. Είναι υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Το δημοσιευμένο επιστημονικό της έργο περιλαμβάνει άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, παρουσιάσεις σε πρακτικά συνεδρίων, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, καθώς και συμμετοχές σε ομάδες εργασίας στο πλαίσιο συνεδρίων και διεθνών επιστημονικών εταιρειών.

 

gkakourou@med.uoa.gr
gkakourou@gmail.com

Χρήστος Καπέλιος, νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής

c.j.kapelios@gmail.com

Γεωργία Κολτσίδα, νέος διορισμός, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής

gkoltsida@hotmail.com

Σοφία Σακκά,νέος διορισμός, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής

Η Σοφία Σακκά αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθήνας 2004. Στη συνέχεια έλαβε υποτροφία από το «Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών» για τη διδακτορική της διατριβή με θέμα «Μεταβολικό Σύνδρομο και άλλες ενδοκρινολογικές διαταραχές σε παιδιά από εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)» στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία ολοκλήρωσε το 2009 με βαθμό Άριστα. Από το 2005 ως το 2009 εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2009 ως το 2014 ειδικεύθηκε στην Παιδιατρική στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Μετά τη λήξη ειδικότητας μετέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εξειδικεύθηκε στην παιδιατρική ενδοκρινολογία και διαβήτη και στη συνέχεια στο μεταβολισμό των οστών στο τμήμα Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Οστών του Birmingham Children’s Hospital στο Birmingham του Ηνωμένου Βασιλείου ως τον Ιούνιο του 2017. Κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσής της είχε κλινικό και ερευνητικό έργο, συμμετέχοντας παράλληλα σε πολλαπλά ερευνητικά πρωτόκολλα και κλινικές μελέτες. Τον Ιούλιο του 2017 ξεκίνησε να εργάζεται ως διευθύντρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού Οστών στο Evelina London Children’s Hospital. Από τον Οκτώβριο του 2020, μέχρι την επιστροφή της στην Ελλάδα, ήταν υπεύθυνη του Τμήματος Διαβήτη. Από τον Ιούλιο του 2019 ως τον Αύγουστο του 2022 ήταν Επίτιμη Λέκτορας Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου King’s College London. Τον Σεπτέμβριο του 2021 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου ξεκίνησε να εργάζεται ως παιδοενδοκρινολόγος με εξειδίκευση σε μεταβολικά νοσήματα των οστών και ως Ακαδημαϊκή Υπότροφος της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, στη Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη- Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Ενδοκρινικών Νοσημάτων (ENDO-ERN). Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

sophiasakka.endo@gmail.com

Αρετή Στρατή, νέος διορισμός, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής

Η Δρ. Αρετή Στρατή είναι πτυχιούχος του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημων του ΕΚΠΑ (2004), κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κλινική Χημεία (2006) και διδάκτορας του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημων του ΕΚΠΑ (2009). Από το 2010 ως το 2022 εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας στο ΕΚΠΑ στο πεδίο της υγρής βιοψίας. Από τον Ιανουάριο του 2023 ως το Νοέμβριο του 2023 εργάστηκε ως στέλεχος του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του Κέντρου Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ του ΕΚΠΑ, ενώ από τον Ιανουάριο του 2024 εώς τον Αύγουστο του 2024 εργάστηκε στο Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ). Επίσης είναι εμπειρογνώμονας Εργαστηρίων του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ) για Κλινικές Δοκιμές κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 15189.Το ερευνητικό έργο της Δρ. Αρετή Στρατή αφορά στην ανάπτυξη, βελτιστοποίηση και κλινική αξιολόγηση αναλυτικών μεθοδολογιών για την ανίχνευση και επικύρωση νέων μοριακών δεικτών καρκίνου στα πλαίσια της υγρής βιοψίας. Είναι συγγραφέας 45 δημοσιεύσεων σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=strati+A.%2C&sort=date), με 2623 αναφορές και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 4 Κεφαλαίων σε βιβλία (h-index: 25). Επίσης έχει παρουσιάσει εργασίες σε πολυάριθμα πανελλήνια, ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις κατόπιν πρόσκλησης σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια. Στο  πλαίσιο του ερευνητικού της έργου έλαβε την υποτροφία UICC Yamagiwa-Yoshida Memorial International Cancer Study Grant, που εκπονήθηκε στο  Division of Hematology and Medical Oncology, Weill Cornell Medicine, NY, USA. Τέλος είναι κάτοχος ενός Ευρωπαϊκού (EP3368683A1/05.09.2018) και ενός Αμερικάνικου (US12270081B2/08.04.2025) διπλώματος ευρεσιτεχνίας.

astrati@chem.uoa.gr

Δέσποινα Φωτίου, νέος διορισμός, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής

Η Δέσποινα Φωτίου είναι Αιματολόγος και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Cambridge, Addenbrookes Hospital, Ηνωμένο Βασίλειο. Εκπόνησε τη Διδακτορική της Διατριβή στη Θεραπευτική Κλινική του ΕΚΠΑ, με θέμα «Διαταραχές της πήξης και πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες (2019, Βαθμός: Άριστα). Το 2009 έλαβε επίσης τίτλο Μεταπτυχιακών Ιατρικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, Newnham College, Ηνωμένο Βασίλειο. Εργάστηκε από το 2015 ως Επιστημονικός Συνεργάτης στην Αιματολογική και Ογκολογική Μονάδα της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ αποκτώντας ειδίκευση στις Πλασματοκυτταρικές Δυσκρασίες. Απέκτησε τον τίτλο ειδικότητας Αιματολογίας το 2022 στη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και συνέχισε μετά να ασκεί καθήκοντα Επιστημονικού Συνεργάτη.

Το ερευνητικό της έργο εστιάζεται στην κλινική και εργαστηριακή μελέτη των πλασματοκυτταρικών δυσκρασιών. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 100 κλινικές μελέτες που αφορούν αρρώστους με πολλαπλούν μυέλωμα, Μακροσφαιριναιμία Waldenström’s και πρωτοπαθή αμυλοείδωση αλλά και σπανιότερα νοσήματα και που έχουν οδηγήσει σε θεραπευτικές εγκρίσεις καινοτόμων φαρμάκων για την αντιμετώπιση των πλασματοκυτταρικών δυσκρασιών. Έχει επίσης συμμετάσχει ενεργά στην ερευνητική δραστηριότητα του εργαστηρίου της Αιματολογικής/Ογκολογικής μονάδας τη Θεραπευτικής κλινικής με επικέντρωση στη μεταφραστική έρευνα. Ασχολείται επίσης ενεργά με τον ερευνητικό τομέα των διαταραχών της πήξης στους ασθενείς με Πλασματοκυτταρικές Δυσκρασίες. Είναι μέλος της ομάδας εργασίας του ISTH για τις διαταραχές της πήξης στις Μονοκλωνικές Γαμμαπάθειες και συμμετείχε στη συγγραφή των κατευθυντήριων οδηγιών του European Myeloma Network για την αντιμετώπιση της θρόμβωσης σε ασθενείς με Πολλαπλούν Μυέλωμα.  Έχει δημοσιεύσει 130 άρθρα σε διεθνή περιοδικά με h-index 27 και 2,981 αναφορές. Έχει πραγματοποιήσει πολλαπλές εισηγήσεις ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και είναι σύμβουλος σύνταξης σε 20 επιστημονικά περιοδικά του Pubmed. Είναι μέλος του «Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Πολύπλοκων Νοσημάτων με πεδίο την Αμυλοείδωση» της Μονάδας Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ και άλλων επιστημονικών εταιρειών όπως European Myeloma Network, Balkan Myeloma Study Group, και International Society of Amyloidosis.

 

desfotiou@gmail.com
desfotiou@med.uoa.gr

Σοφία Ξηρού,νέος διορισμός, ΕΔΙΠ

SOPXIR@EGINITIO.UOA.GR,

sopxir@hotmail.com

εικόνα Viber 2025 05 28 16 49 12 869

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Δημοσιεύθηκε η αμερικάνικη παγκόσμια κατάταξη US News Best Global University Rankings 2025-2026. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη 1η θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων σε Ελλάδα και Κύπρο και στην 216η θέση παγκοσμίως. 2ο Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στη θέση 416. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ευρώπη ανέβηκε στην 78η θέση από την 82η […]

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Mario Nava, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ένταξη» (EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion”), της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Nava […]

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τον επερχόμενο καύσωνα Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό […]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Mario Nava, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ένταξη» (EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion”), της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Nava […]

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τον επερχόμενο καύσωνα Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό […]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο