Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου και του Αντιπρύτανη του Ιδρύματος, καθηγητή Ευστάθιου Ευσταθόπουλου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ: Ελένη Ευθυμιάδη, Βλάσιος Λυκοδήμος, Χρήστος Παρθένης, Αντωνία Πασχάλη, Χρήστος Τσιτσάκης, Λήδα Αναγνωστάκη, Αθανάσιος Αντωνόπουλος, Χαράλαμπος Ηλίας, Βασίλειος Πετσίνης, Γεώργιος Γεωργιόπουλος, Ευθύμιος Καρμίρης, Κυριακή Κολοβου.
Ελένη Ευθυμιάδη, εξέλιξη, Καθηγήτρια Χημείας
Βλάσιος Λυκοδήμος, εξέλιξη, Καθηγητής Φυσικής
Ο Βλάσιος Λυκοδήμος είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ (1989), όπου επίσης έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Φυσική το 1996. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Φυσικής του Παν/ίου της Pisa (1998-2000) στην ανάπτυξη τεχνικών μικροσκοπίας κοντινού πεδίου καθώς και στο Ινστιτούτο Επιστήμης Υλικών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (2000–2001). Ακολούθως, εντάχθηκε στη Σχολή ΕΜΦΕ του ΕΜΠ ως έκτακτο μέλος ΔΕΠ (Π.Δ. 407/80) (2001-2006), ενώ το 2007 μετακινήθηκε ως ερευνητικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Φυσικοχημείας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», όπου εργάστηκε έως το 2014 πάνω στην ανάπτυξη καινοτόμων υλικών για εφαρμογές στην ενέργεια και το περιβάλλον. Το 2014 διορίσθηκε Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ, όπου είχε εκλεγεί από το 2010, το 2020 προήχθη σε Αναπληρωτή Καθηγητή και το 2025 εξελίχθηκε σε Καθηγητή στο ίδιο Τμήμα. Διδάσκει μαθήματα στο αντικείμενο της Φυσικής Συμπυκνωμένης Ύλης σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, έχει καθοδηγήσει 3 διδακτορικές διατριβές και άλλες 2 βρίσκονται σε εξέλιξη, 6 μεταπτυχιακές και πολλές προπτυχιακές διπλωματικές εργασίες. Επίσης, διετέλεσε Διευθυντής του ΠΜΣ «Φυσική» του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ την περίοδο 2022-2024. Έχει περισσότερες από 190 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά μετά από κρίση, 157 ανακοινώσεις σε διεθνή και 46 σε πανελλήνια συνέδρια με περισσότερες από 8000 αναφορές, h-index 50 (Google Scholar), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή και εθνικά ερευνητικά προγράμματα ως ερευνητής και συντονιστής. Είναι κριτής σε >60 διεθνή επιστημονικά περιοδικά, μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής του περιοδικού Materials (MDPI), και προσκεκλημένος εκδότης πέντε Ειδικών Τευχών, καθώς και κριτής βιβλίων του εκδοτικού οίκου Elsevier. Η ερευνητική του δραστηριότητα έχει επικεντρωθεί στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νανοδομημένων υλικών με βάση οξείδια μετάλλων, πλασμονικά νανοσωματίδια και νανοϋλικά άνθρακα για φωτοεπαγόμενες διεργασίες και εφαρμογές όπως η φωτο(ηλεκτρο)κατάλυση ημιαγωγών, οι ευαισθητοποιημένες ηλιακές κυψελίδες και η ανάπτυξη προηγμένων φωτονικών υποστρωμάτων ενισχυμένης σκέδασης Raman για εφαρμογή ως αισθητήρες ανίχνευσης οργανικών ουσιών και βιομορίων
vlikodimos@phys.uoa.gr
Χρήστος Παρθένης, εξέλιξη Καθηγητής Παιδαγωγικής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Αντωνία Πασχάλη, εξέλιξη, Καθηγήτρια Νοσηλευτικής
anpascha@nurs.uoa.gr
Η Αντωνία Πασχάλη είναι Καθηγήτρια Ψυχολογίας της Υγείας στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Διευθύντρια του Εργαστηρίου για την Ψυχική Υγεία Επαγγελματιών Υγείας. Έλαβε το διδακορικό της το 2001 από τον Τομέα Ψυχολογίας, Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας, του ΕΚΠΑ και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων στην Ψυχολογία της Υγείας από το Πανεπιστήμιο Surrey (Ηνωμένο Βασίλειο). Κατά την περίοδο 1999–2003 εργάστηκε στην Αμερική, ως ερευνητική επιστήμονας στο Baylor College of Medicine (Χιούστον, ΗΠΑ) και στη συνέχεια ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια (Post-Doctoral Scientist) στο Σιάτλ (ΗΠΑ), με εξειδίκευση στην ανάλυση παραγόντων συμπεριφοράς. Από το 2012 υπηρετεί στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ και διδάσκει στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Έχει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο και δημοσιεύσεις σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά με πάνω από 90 συμμετοχές σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια. Την περίοδο 2013–2015 διετέλεσε συντονίστρια του Κλάδου «Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχολογίας της Υγείας» της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ). Από το 2016 είναι Εθνική Εκπρόσωπος (National Delegate) της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ψυχολογίας της Υγείας (European Health Psychology Society) και διετέλεσε μέλος (2018-2021) της διεθνούς επιτροπής για την κατάρτιση της ειδικότητας της Ψυχολογίας της Υγείας στην Ευρώπη. Διαθέτει πιστοποίηση επάρκειας στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία από την European Association for Behavioural and Cognitive Therapies (EABCT).
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν:
- στην επίδραση του στρες και την προσαρμογή σε χρόνια νοσήματα,
- στις θεραπευτικές παρεμβάσεις σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις,
- στον ρόλο των δυαδικών σχέσεων (ασθενή–συντρόφου) στην ασθένεια
- στη μελέτη της συμβολής γενετικών παραγόντων στη συμπεριφορά και την υγεία.
Χρήστος Τσιτσάκης, εξέλιξη, Καθηγητής Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας
ctsitsakis@pms.uoa.gr
Ο Χρήστος Τσιτσάκης είναι Καθηγητής Λογιστικής στο Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας και Αναπληρωτής Προέδρου του Τμήματος. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στη Λογιστική. Είναι κάτοχος ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς με κατεύθυνση Χρηματοοικονομική και Λογιστική. Πραγματοποίησε την διδακτορική του διατριβή στο ίδιο Πανεπιστήμιο με θέμα «Παραδοσιακά και σύγχρονα συστήματα Κοστολόγησης για τον Λογισμό του Κόστους και την Διοίκηση των Υπηρεσιών Υγείας». Έχει διδάξει επί σειρά ετών λογιστικά μαθήματα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο ΤΕΙ Χαλκίδας, και στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν θέματα εφαρμογής πρακτικών και μεθόδων της Διοικητικής Λογιστικής στην Διοίκηση Ναυτιλιακών επιχειρήσεων και Λιμενικών Οργανισμών. Έχει αναλάβει ποικίλα διοικητικά καθήκοντα. Από το 2022 είναι Αντιπρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, ενώ από το 2024 είναι Διευθυντής του Διατμηματικού ΠΜΣ «Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες».
Λήδα Αναγνωστάκη, εξέλιξη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ
lidaanagnostaki@hotmail.com
Αποφοίτησε από το Πρόγραμμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στη Ψυχαναλυτική Αναπτυξιακή Ψυχολογία στο Ινστιτούτο Anna Freud του University College London του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και διδακτορικό στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Brunel στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ολοκλήρωσε την κλινική εκπαίδευση της «Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιών και Εφήβων». Το 2018 εκλέχθηκε Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) του ΕΚΠΑ με γνωστικό αντικείμενο «Ψυχοδυναμικές προσεγγίσεις στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία», η μονιμοποίηση της έγινε το 2021 και η εκλογή της στη βαθμίδα της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας το 2025. Εκτός από τη διδασκαλία της στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ΤΕΑΠΗ, διδάσκει σε δύο ΜΠΣ του Τμήματος (στο ΜΠΣ «Ειδική Αγωγή» και στο ΔΠΜΣ «Συμβουλευτική») και στο ΜΠΣ «Κλινική Ψυχολογία» του Τμήματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Παράλληλα, είναι διευθύντρια του εργαστηρίου Συμβουλευτικής Ομηλίκων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης του ΤΕΑΠΗ/ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει ερευνητικά και θεωρητικά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά ψυχολογίας και ψυχανάλυσης, έχει συμμετάσχει με κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους και έχω συγγράψει τέσσερα βιβλία. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως τη σύνδεση ψυχανάλυσης και εκπαίδευσης, στις ψυχικές επιπτώσεις του πρώιμου αποχωρισμού γονέων-παιδιών, στην τεκνοθεσία και την αναδοχή. Τον Ιανουάριο 2025 βραβεύτηκε με το «Βραβείο Αριστείας στην Έρευνα» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αθανάσιος Αντωνόπουλος, εξέλιξη, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Θεολογίας
Χαράλαμπος Ηλίας, εξέλιξη, Αναπληρωτής καθηγητής Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου
cilias@uoa.gr
Βασίλειος Πετσίνης, νέος διορισμός, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής
vasipets@yahoo.gr
Γεώργιος Γεωργιόπουλος, νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής
O κος Γεωργιόπουλος Γεώργιος είναι αριστούχος απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). ‘Εχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές στην Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ καθώς και μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics, UK. ‘Eλαβε τον τίτλο της ειδικότητας της καρδιολογίας από την Α Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΕΚΠΑ. ‘Εχει μετεκπαιδευτεί σε νεότερες απεικονιστικές τεχνικές (School of Biomedical Engineering and Imaging Sciences, King’s College London, UK). Διετέλεσε Επικ Καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής, Παν Πατρών (2024-2025). Eίναι επισκέπτης Λέκτορας (visiting Lecture) στο King’s College London, UK καθώς και στο University College London (UCL), UK. Eχει δημοσιεύσει >200 εργασίες στο Pubmed (h-index 50, 9800 αναφορές, Google Scholar). Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζει σε διαγνωστικούς και προγνωστικούς βιοδείκτες, στην πρωτογενή καρδιαγγειακή πρόληψη και σε μηχανισμούς αθηρωματικής νόσου.
Ευθύμιος Καρμίρης, νέος διορισμός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής
thkarmiris@gmail.com
Κυριακή Κολοβού, νέος διορισμός, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής
Αποφοίτησα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου “GR.T.Popa” Ιασίου, Ρουμανίας το 2001. Μετά από εξετάσεις αναγνώρισης το ίδιο ακαδημαϊκό έτος στο ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α, ολοκλήρωσα την Υποχρέωση Υπηρεσίας Υπαίθρου στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Περιφερειακού Νοσοκομείου Τρίπολης. Ακολούθως και κατά τη διάρκεια της αναμονής για την έναρξη ειδικότητας, εργάστηκα στον ιδιωτικό τομέα ως ανειδίκευτη Νεφρολόγος. Ολοκλήρωσα τα δύο έτη ειδικότητας Παθολογίας στο Νοσοκομείο ΚΑΤ το 2008 και για τους επόμενους εννέα μήνες εργάσθηκα σε κλινικές συνεργαζόμενες με το NHS του Ηνωμένου Βασιλείου ως Ιατρός άνευ ειδικότητας, για πρωϊνές βάρδιες και εφημερίες. Για ένα χρόνο εκπαιδεύτηκα στην Πανεπιστημιακή Νεφρολογική Κλινική του Νοσοκομείου των Ιωαννίνων και έλαβα τον τίτλο ειδικότητας Νεφρολογίας το 2013, μετά από την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης μου στην Πανεπιστημιακή Κλινική Νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης Νεφρού στο ΓΝΑ Λαϊκό. Έλαβα τον τίτλο του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με βαθμό «Άριστα» το 2018. Ακολούθως ολοκλήρωσα την εκπαίδευσή μου στην Εντατικολογία στη ΜΕΘ του ΓΝΑ Λαϊκό και έλαβα τον τίτλο εξειδίκευσης της Εντατικολογίας το 2019. Από το 2013 έως τον Αύγουστο 2022 υπηρέτησα ως ειδικός στην Κλινική Νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης Νεφρού στο ΓΝΑ Λαϊκό ενώ και την περίοδο εξειδίκευσής της στη ΜΕΘ, διατηρούσα την εργασιακή μου σχέση με την Κλινική ως παράλληλη απασχόληση. Από τον Σεπτέμβριο 2022 εντάχθηκα στο δυναμικό της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Ωνάσειου Νοσοκομείου και έγινα μέλος των Ομάδων Μεταμόσχευσης καρδιάς και πνεύμονα. Στις 30 Ιουνίου 2025 μετά την εκλογή μου διορίσθηκα στη θέση της Επίκουρης Καθηγήτριας Δωρεάς οργάνων & Παθολογίας Μεταμοσχεύσεων στη Β΄Πανεπιστημιακή Κλινική Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Αττικό. Είμαι σταθερά τα τελευταία χρόνια Επιστημονικός Συνεργάτης του Ιδρύματος Ωνάση σε θέματα που αφορούν στην προώθηση των μεταμοσχεύσεων, peer reviewer στο περιοδικό International Urology and Nephrology για την αξιολόγηση άρθρων προς δημοσίευση στο γνωστικό αντικείμενο της Νεφρολογίας
και Guest Editor στο ξενόγλωσσο περιοδικό Transplantation Proceedings. Από την ερευνητική μου δραστηριότητα στη βασική έρευνα με γνωστικό αντικείμενο την παθογένεια των αυτοάνοσων νεφρικών νοσημάτων προέκυψε η διδακτορική μου διατριβή. Επιπλέον συμμετείχα σε επτά πολυκεντρικές μελέτες φάσης ΙΙ & ΙΙΙ ως συνερευνήτρια, ενώ για δύο από αυτές υπήρξα γενική συντονίστρια για όλα τα κέντρα πανελλαδικά. Έχω συνεχή παρουσία με ομιλίες και ελεύθερες ανακοινώσεις, σε συνέδρια και εκπαιδευτικές διοργανώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Συμμετέχω στο πρόγραμμα εκπαίδευσης προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Το συγγραφικό μου έργο περιλαμβάνει αρκετές δημοσιεύσεις σε ξένα και ελληνικά περιοδικά και συγγραφή κεφαλαίων ελληνικών συγγραμμάτων
sandykolovou@gmail.com