Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμες Γης και Περιβάλλον» του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) πραγματοποίησε από τις 24 έως τις 29 Ιουνίου 2024, ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό ταξίδι – άσκηση υπαίθρου, με φοιτητές του κοινού προγράμματος Erasmus Mundus: “Master in Palaeobiology, Geoconservation, and Applied Palaeontology” (PANGEA). Ο στόχος του ταξιδιού ήταν η εξερεύνηση των γεωλογικών θησαυρών του Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου της νήσου Λέσβου.
Οι φοιτητές του PANGEA, προερχόμενοι από τα τέσσερα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια – Πανεπιστήμιο Lille 1 (Γαλλία), Πανεπιστήμιο Minho (Πορτογαλία), Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα) και Πανεπιστήμιο Uppsala (Σουηδία) – είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να μελετήσουν τα γεωλογικά μνημεία του νησιού. Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση των Καθηγητριών του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Χαρά Ντρίνια και Κατερίνα Κούλη, μαζί με καταξιωμένα μέλη Δ.Ε.Π. από τα συνεργαζόμενα ιδρύματα.
Οι φοιτητές επισκέφθηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και ενημερώθηκαν για τις δράσεις του Μουσείου ως φορέα λειτουργίας του Γεωπάρκου Λέσβου από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο και τον Δρ. Ηλία Βαλιάκο. Επιπλέον, οι φοιτητές γνώρισαν τις παραδοσιακές εγκαταστάσεις των θερμοπηγών Πολιχνίτου και επισκέφθηκαν τις φυσικές εμφανίσεις ανάκλησης που είναι μοναδικές στην Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι φοιτητές επισκέφθηκαν επίσης τον ορεινό όγκο του Ολύμπου και την Αγιάσο, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή, τους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής και την περιοχή της Άντισσας. Στην περιοχή αυτή, οι φοιτητές ενημερώθηκαν για την αξιοποίηση του Δημοτικού Κτηρίου Άντισσας ως κέντρου εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Η επιτυχία της εκπαιδευτικής εκδρομής του PANGEA δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την υποστήριξη και τη συνεργασία των αρχών του Γεωπάρκου και των τοπικών κοινοτήτων της Λέσβου. Η αφοσίωσή τους στη διατήρηση και προώθηση των γεωλογικών θησαυρών της περιοχής εμπλούτισε τη μαθησιακή εμπειρία των φοιτητών, αφήνοντας μόνιμο αντίκτυπο στην ακαδημαϊκή και προσωπική τους ανάπτυξη.
Η Καθηγήτρια Χαρά Ντρίνια δήλωσε: «Η κοινή άσκηση πεδίου των φοιτητών του PANGEA στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου αποτελεί παράδειγμα της διεθνούς συνεργασίας στην εκπαίδευση και την επιστημονική εξερεύνηση. Είμαστε ευγνώμονες για την ευκαιρία που μας δόθηκε να συμμετάσχουμε σε αυτό το πλούσιο και μοναδικό πρόγραμμα και ευχαριστούμε θερμά το Γεωπάρκο και ειδικότερα τον καθηγητή κ. Ζούρο για τη θερμή φιλοξενία και την ανεκτίμητη υποστήριξή του».
Το κοινό πρόγραμμα PANGEA συνεχίζει να προωθεί την ακαδημαϊκή αριστεία και τη διαπολιτισμική κατανόηση μεταξύ των φοιτητών του. Καθώς επιστρέφουν στα αντίστοιχα πανεπιστήμιά τους, οι συμμετέχοντες μεταφέρουν μαζί τους μια βαθύτερη εκτίμηση για τη γεωλογική ιστορία της Γης και μια κοινή δέσμευση για τη διατήρηση της μοναδικής και πολύτιμης κληρονομιάς της.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κοινό πρόγραμμα PANGEA και το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α., επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://earthsciences-environment.geol.uoa.gr/