Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) σε συνεργασία με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, διοργάνωσε στις 15 Φεβρουαρίου 2024 συνάντηση εργασίας με το Υπουργείο Υγείας, εκπροσώπους της ιατρικής, επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, των συλλόγων ασθενών, και της φαρμακοβιομηχανίας, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Βασικός άξονας της συζήτησης ήταν το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου και οι προκλήσεις για την Ελλάδα.
Από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών παρέστησαν στη συνάντηση εργασίας ο Πρύτανης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής κ. Γεράσιμος Σιάσος, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (Κε.Σ.Υ.) και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής κ. Δημήτριος Μπούμπας, η Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής και της Ογκολογικής Μονάδας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικό και Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής κ. Αμάντα Ψυρρή και η Πρόεδρος Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής κ. Φλώρα Μπακοπούλου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κ. Ολύμπιο Παπαδημητρίου, ακολουθήσε ο χαιρετισμός του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου και οι κεντρικές ομιλίες από τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη και από τον Ευρωβουλευτή κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Ακολούθως, υπήρξαν σηματικές παρεμβάσεις και συζήτηση. Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ κ. Βασίλης Χιώτης.
Ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον καρκίνο, καθώς και τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών που πλέον αποτελεί πραγματικότητα. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά βήματα στη διαχείριση, πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, ωστόσο η δημιουργία μιας εθνικής στρατηγικής καθιστά την αντιμετώπισή του Εθνική Προτεραιότητα.
Στην προσφώνησή του, ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. κ. Σιάσος ανέφερε:
«Με ιδιαίτερη χαρά εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, χαιρετίζω την σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) σε συνεργασία με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα το “Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου”.
Η παρουσία όλων μας σήμερα εδώ και η θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση του Σ.Φ.Ε.Ε. για να συζητήσουμε για ένα από τα σημαντικότερα νοσήματα που ταλανίζει την υγεία των πολιτών και επιβαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το σύστημα υγείας επιβεβαιώνει την σοβαρότητα του προβλήματος που λέγεται “Καρκίνος” αλλά και την αξία που έχει ο διάλογος για την αντιμετώπισή του.
Πρόκειται για έναν διάλογο που αφορά τους πολίτες, τους ασθενείς, την πολιτεία, την ιατρική, την επιστημονική, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την φαρμακοβιομηχανία.
Ο Καρκίνος είναι μια νόσος που τα τελευταία χρόνια χάρη στην ιατρική και φαρμακευτική καινοτομία έχουμε καταφέρει να την διαχειριστούμε σε ένα σημαντικό βαθμό εστιάζοντας στην πρόληψη, στην έγκαιρη ανίχνευση, τη διάγνωση, τη θεραπεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών και των επιβιωσάντων.
Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο ως τμήμα της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Στρατηγικής, αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της νόσου που ξεκινά από την πρόληψη και φτάνει στην ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών και των επιζώντων αλλά και των φροντιστών τους.
Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών οι στόχοι μας για το μέλλον παραμένουν σαφείς: να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας φροντίδα υγείας, να προωθήσουμε την καινοτομία σε όλους τους τομείς και να παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή της έρευνας, της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης. Πολύ σύντομα θα έχουμε τα εγκαίνια του πρώτου Ακαδημαϊκού Cancer Center στη χώρα μας, αποτέλεσμα της τεράστιας προσφοράς των ευεργετών μας.
Είναι σημαντικό για τη χώρα μας να δημιουργηθούν πανεπιστημιακά διεπιστημονικά (multidisciplinary) cancer centers που θα παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε ασθενείς με καρκίνο συνδυάζοντας το άριστο επιστημονικό επίπεδο με καινοτόμο έρευνα και τις κατάλληλες υποδομές.
Οι Πανεπιστημιακές Κλινικές είναι στις πρώτες θέσεις σε accrual ασθενών για κλινικές μελέτες παγκοσμίως. Η δημιουργία υποδομών για μελέτες φάσης θα αναβαθμίσει την έρευνα και θα προσελκύσει φαρμακευτικές εταιρείες να επενδύσουν, ώστε τα cancer centers θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα.
Στο Αττικόν κατασκευάζεται το ογκολογικό κέντρο της Β΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής με δωρεά του Αθανασίου Μαρτίνου 1200 τ.μ. που θα αναβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών και θα προάγει την έρευνα.
Ο στόχος είναι σύμπραξη Πολιτείας, Ε.Κ.Π.Α. και φαρμακοβιομηχανίας για προαγωγή της έρευνας προς όφελος του Έλληνα Ασθενή.
Θα ήθελα κλείνοντας να αναφερθώ ιδιαίτερα στις προσπάθειες και στην αξία των παρεμβάσεων του Υπουργείου Υγείας για τη Δημόσια Υγεία που δίνουν βαρύτητα στον προ-συμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου και διαμορφώνουν μια πολιτική πρόληψης, διαχείρισης, ανακουφιστικής φροντίδας και καταπολέμησης του καρκίνου, πάντα με επίκεντρο τον ασθενή όσο και στη 40χρονη και πλέον δραστηριότητα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος που με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια, όντας σε συνεχή διάλογο και συνεργασία με όλους τους σημαντικούς εταίρους του κλάδου της υγείας, όπως η Ιατρική Σχολή Αθηνών, αφουγκράζεται τις υφιστάμενες ανάγκες, συμβάλλει στην διασφάλιση πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακα που έχουν ανάγκη και διατυπώνει τεκμηριωμένες προτάσεις για τη διαμόρφωση της Πολιτικής Υγείας στη χώρα μας.
Δράττομαι της σημερινής ευκαιρίας για να σας ευχαριστήσω για την διενέργεια πρωτοβουλιών και δράσεων, όπως η σημερινή, που προάγουν τόσο τον επιστημονικό και κοινωνικό διάλογο, όσο και την ιατρική και φαρμακευτική έρευνα και καινοτομία και εύχομαι στην πορεία του χρόνου η διαχρονική σχέση και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων να συνεχίσει να αποβαίνει επωφελής για το κοινωνικό σύνολο και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Πιστεύω ο διάλογος που διαμείβεται θα συμβάλλει περαιτέρω στην διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο καθώς και στην άμεση εφαρμογή του και θα μας φέρει ένα ακόμη βήμα πιο μπροστά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του».