Το Εργαστήριο Παιδαγωγικής Έρευνας και Εφαρμογών, Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού της Θρησκευτικής Αγωγής του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το 1ο Πρότυπο ΓΕΛ Αθηνών – Γεννάδειο διοργάνωσαν Ημερίδα με θέμα τη διαφοροποιημένη διδασκαλία ως θεωρία και πράξη.
Στην Ημερίδα συμμετείχαν καθηγητές/-τριες από την Τριτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Την Ημερίδα παρακολούθησαν παιδαγωγοί, ερευνητές, φοιτητές/-τριες καθώς και εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων.
Χαιρετισμό απεύθυνε ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή ημερίδα με θέμα «Διαφοροποιημένη Διδασκαλία και Μετασχηματισμός της Σχολικής Μονάδας: Σχεδιασμός, Εφαρμογές και Καινοτομία», που οργανώνεται από το Εργαστήριο Παιδαγωγικής Έρευνας και Εφαρμογών, Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού της Θρησκευτικής Αγωγής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διοργάνωση αυτή επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει το δημόσιο Πανεπιστήμιο στον σύγχρονο εκπαιδευτικό διάλογο, μέσα από τη σύνδεση της επιστημονικής γνώσης με τις πραγματικές ανάγκες της σχολικής κοινότητας.
Στο παρελθόν, η παραδοσιακή μορφή διδασκαλίας μπορεί να ήταν αρκετή για να προετοιμάσει τους μαθητές για τις προκλήσεις της εποχής τους. Ωστόσο, στον σύγχρονο κόσμο, αυτή η προσέγγιση δεν είναι πλέον βιώσιμη. Η διδασκαλία πρέπει να διαφοροποιηθεί για να ανταποκρίνεται στις διαφοροποιημένες ανάγκες, μαθητών κι μαθητριών.
Η διαφοροποιημένη διδασκαλία αποτελεί μια βαθιά ανθρωποκεντρική προσέγγιση της εκπαίδευσης, η οποία αναγνωρίζει ότι κάθε παιδί διαθέτει τον δικό του ρυθμό μάθησης, τις δικές του δυνατότητες, τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα προσωπικά του ενδιαφέροντα.
Η σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα απαιτεί ένα σχολείο ανοιχτό, συμπεριληπτικό και δημιουργικό. Ένα σχολείο που δεν αντιμετωπίζει τη διαφορετικότητα ως εμπόδιο, αλλά ως πηγή δυναμικής και προόδου. Επομένως σήμερα, σε μια εποχή πολλαπλών κοινωνικών, πολιτισμικών και τεχνολογικών μεταβολών, το σχολείο καλείται να μετασχηματιστεί ουσιαστικά, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται με ευαισθησία, ευελιξία και παιδαγωγική επάρκεια στις νέες απαιτήσεις.
Θέλω να εκφράσω τις προσωπικές μου ευχαριστίες στην διακεκριμένη Καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου, κ. Ιωάννα Κομνηνού για την σημερινή διοργάνωση και την προσφορά της στην επιστημονική κοινότητα του Πανεπιστημίου μας. Επίσης θέλω να συγχαρώ όλους διακεκριμένους Καθηγητές του Πανεπιστημίου μας που συμμετέχουν σήμερα για τη συνολική προσφορά τους στην εκπαίδευση, στην επιστήμη και στην κοινωνία.
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι οι Πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμβάλλουν με όλα τα διαθέσιμα μέσα, ώστε να ενισχυθεί η αριστεία, η καινοτομία, η συμπερίληψη καθώς και η υψηλή παιδεία των λειτουργών της εκπαίδευσης επ΄ωφελεία του κοινωνικού συνόλου».