Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο το 1 στα 10 παιδιά γεννιέται πρόωρα, κάτι που αντιστοιχεί σε 15 εκατομμύρια πρόωρα νεογνά. Η προωρότητα και η απώτερη νοσηρότητα που αυτή συνεπάγεται αποτελεί την κύρια αιτία παιδικής θνησιμότητας στις ηλικίες κάτω των 5 ετών, καθιστώντας έτσι τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα τη μεγαλύτερη ομάδα παιδιατρικών ασθενών. Επιπλέον σήμερα γνωρίζουμε ότι πολλά νοσήματα της ενήλικης ζωής έχουν την αρχή τους στην περιγεννητική περίοδο.
Το 2011, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Φροντίδα των Νεογνών και των οργανώσεων γονέων, η 17η Νοεμβρίου καθιερώθηκε και έγινε αμέσως αποδεκτή από φορείς και οργανώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ως η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας. Για τον εορτασμό της ημέρα αυτής έκτοτε, μνημεία και σημαντικά κτίρια σε πολλές χώρες φωταγωγούνται μωβ, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η κοινωνική ευαισθητοποίηση στο θέμα της προωρότητας και σε ότι αυτή συνεπάγεται για τα παιδιά, τις οικογένειες και την κοινωνία.
Η πανδημία από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 έφερε σημαντικές αλλαγές και στη φροντίδα των πρόωρων νεογνών, καθώς πολλές κλινικές και νοσοκομεία αναγκάστηκαν να λάβουν αυστηρές προφυλάξεις περιορίζοντας έως και αποκλείοντας την επαφή των γονέων με τα νεογνά τους στη διάρκεια της νοσηλείας τους στη ΜΕΝΝ.
Η Νεογνολογική Κλινική ΕΚΠΑ στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, που είναι χαρακτηρισμένο ως “Φιλικό προς τα Βρέφη Νοσοκομείο”, κατέβαλε και συνεχίζει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, τηρώντας με αυστηρότητα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται στην πανδημία, προκειμένου να μην αποχωρίζονται τα νεογνά από τους γονείς τους. Η παρουσία των γονέων και η συμμετοχή στην φροντίδα του νεογνού τους είναι ευεργετική τόσο για την υγεία όσο και για την ανάπτυξή τους.