Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Οι Πρυτανικές Αρχές και η Τεχνική Υπηρεσία του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής, προχώρησαν σε βελτιωτικές παρεμβάσεις στον εξωτερικό χώρο του κτηρίου του Παλαιού Χημείου, όπου στεγάζεται η Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής. Οι εργασίες που έγιναν αναδεικνύουν και προστατεύουν το κτήριο, αναβαθμίζοντας παράλληλα και την περιοχή. Προσφάτως τοποθετήθηκε εξωτερική καλαίσθητη καγκελόπορτα και ενισχύθηκε ο εξωτερικός φωτισμός.

παλ χημ 3 1Το κτήριο, όπου πλέον στεγάζεται και η Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής επί της οδού Σόλωνος, αποτελεί ακόμα ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο στεγάζονταν για περισσότερο από έναν αιώνα το Χημείο και τα Εργαστήρια της Φυσικής της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γνωστά ως «Φυσικείο» και «Χημείο». Η τελετή εγκαινίων της Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής στο ιστορικό κτίριο του Παλαιού Χημείου του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε το 2017. Η αποκατάσταση του κτηρίου έγινε δυνατή μέσω σημαντικής χορηγίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το αρχικό κτήριο χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1870 σε σχέδια του περίφημου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ και περιελάμβανε το υπόγειο, το ισόγειο και τον πρώτο όροφο, αλλά μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1911 και τις εκτεταμένες επισκευές, προστέθηκε το κεντρικό αμφιθέατρο και πολύ αργότερα και ο τρίτος όροφος. 
Από την έδρα, τα έδρανα και τα εργαστήρια του ιστορικού πλέον κτηρίου πέρασαν σχεδόν όλες οι μεγάλες μορφές των Θετικών Επιστημών στην Ελλάδα. Στο κτήριο στεγάστηκε, εκτός από τη Φυσικομαθηματική Σχολή, το Εθνικό Χημείο, το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Εθνικό Γραφείο Μέτρων και Σταθμών, η Γεωδαιτική Επιτροπή, η Θαλασσογραφική Εταιρεία, η Φυσιοδιφική Εταιρεία, το Βοτανικό Μουσείο, ο Ομιλος Φίλων Ασυρμάτου, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Μουσείο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι την ημέρα της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές (12 Οκτωβρίου 1944), ο πειραματικός σταθμός του Εργαστηρίου της Φυσικής του ΕΚΠΑ μετέδωσε πρώτος την είδηση της απελευθέρωσης.

Η Βιβλιοθήκη της Νομικής περιλαμβάνει μεγαλό αριθμό τόμων βιβλίων και επιστημονικών περιοδικών εκδόσεων καλύπτοντας την ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία όλων των κλάδων του Ηπειρωτικού και Αγγλοσαξωνικού Δικαίου. Oι άρτιες εγκαταστάσεις της και η ευκολία πρόσβασης σ’ αυτές, το ανανεωμένο υλικό της σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, οι αναβαθμισμένες υπηρεσίες της και οι εξωστρεφείς δράσεις της διαμορφώνουν ένα αναβαθμισμένο ακαδημαϊκό περιβάλλον ενός κέντρου έρευνας, εκπαίδευσης και πολιτισμού, όπως άλλωστε αρμόζει σε μία Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του 21ου αιώνα.

Τις ημέρες αυτές, μετά από συντονισμένες ενέργειες των Πρυτανικών Αρχών και της Τεχνικής Υπηρεσίας, ολοκληρώνεται η σχετική Μουσειολογική Μελέτη, έτσι ώστε να προχωρήσουν με τον αρτιότερο επιστημονικά τρόπο και με σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση οι εργασίες οργάνωσης του Μουσείο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας στο κτήριο, αναδεικνύοντας σημαντικά κειμήλια της ιστορίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας και, συνολικά, παραδίδοντας πλέον στην ακαδημαϊκή κοινότητα και την Πόλη της Αθήνας έναν νέο πόλο Παιδείας και Πολιτισμού, αναζωογονώντας την ευρύτερη περιοχή.

Οι εργασίες στο Παλαιό Χημείο, μαζί με τις εργασίες που ήδη προχωρούν για το Νέο Χημείο και το Μαράσλειο, αποτελούν σημαντικές παρεμβάσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών του ΕΚΠΑ, μια προτεραιότητα που έθεσαν εξαρχής ψηλά οι Πρυτανικές Αρχές και την υλοποιούν με συγκεκριμένες προγραμματικές δράσεις, ενισχύοντας σημαντικά την “πανεπιστημιούπολη του κέντρου”. Παράλληλα, όμως, είναι σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης, αναβάθμισης ή δημιουργίας νέων υποδομών σε όλα τα σημεία παρουσίας του ΕΚΠΑ, ενώ προχωρούν και μεγάλες προμήθειες εξοπλισμού. Για όλα αυτά θα υπάρξει προσεχώς αναλυτικότερη, επιμέρους, ενημέρωση.

παλ χημ 8 2

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN