Η ερευνητική ομάδα του Επίκουρου Καθηγητή Ηλία Σιέμπου από την Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Ε.Κ.Π.Α. (Διευθύντρια: Καθηγήτρια Ι. Δημοπούλου) δημοσίευσε στο υψηλού κύρους περιοδικό EClinicalMedicine (Part of THE LANCET Discovery) μελέτη για την αποτελεσματικότητα των ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς με COVID-19:
https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(24)00051-8/fulltext
Αν και τα ανοσοτροποποιητικά φάρμακα προσφέρουν τεκμηριωμένο όφελος στο γενικό πληθυσμό των ασθενών με COVID-19, είναι αβέβαιο αν αυτά τα φάρμακα βελτιώνουν την έκβαση χωρίς να αυξάνουν τον κίνδυνο επιλοιμώξεων στον ειδικό πληθυσμό των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών με COVID-19. Το ερώτημα αυτό παραμένει σημαντικό, διότι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς δεν απαντούν καλά στον εμβολιασμό και άρα παραμένουν ακόμη ευάλωτοι.
Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, οι ερευνητές του Ε.Κ.Π.Α., εκτός από τον Ηλία Σιέμπο συμμετείχαν οι υποψήφιες Διδάκτορες Ελένη Παπουτσή και Νερίνα Ξιξή, ο πεμπτοετής φοιτητής Κωνσταντίνος Γκιργκίρης και η Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, συνεργάστηκαν με διακεκριμένους ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες (Harvard Medical School και Nebraska Medical Center), τη Βραζιλία και τη Γαλλία.
Η μετα-ανάλυση δεδομένων από 11 τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες, οι οποίες είχαν συμπεριλάβει 397 ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς που νοσηλεύονταν με COVID-19, έδειξε ότι η χορήγηση ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων συγκριτικά με εικονικό φάρμακο δεν σχετιζόταν με στατιστικώς σημαντική διαφορά στην επιβίωση, τον κίνδυνο επιλοιμώξεων και την κλινική έκβαση. Ωστόσο, επειδή υπήρχε σαφής τάση προς όφελος χωρίς να αυξάνεται ο κίνδυνος επιλοιμώξεων, η μελέτη θεωρήθηκε ότι υποστηρίζει τις κατευθυντήριες οδηγίες που συστήνουν τη χορήγηση ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων ακόμη και σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς με COVID-19.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.