Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Δημοσίευση εργασίας από τη συνεργασία του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και του ΕΚΕΒΕ Φλέμινγκ στο Journal of Biological Chemistry της ASBMB

Η συνεργασία μεταξύ του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και του ΕΚΕΒΕ Φλέμινγκ οδήγησε σε δημοσίευση στο περιοδικό Journal of Biological Chemistry της ASBMB με τίτλο “Allotypic variation in antigen processing controls antigenic peptide generation from SARS-CoV-2 S1 Spike Glycoprotein” (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34688668/).

Η εργασία αφορά στη σημασία της πολυμορφικότητας στο μονοπάτι της αντιγονοπαρουσίασης για την επίτευξη κυτταρικής ανοσίας ενάντια στον SARS-CoV-2.

Περισσότερες πληροφορίες για την εργασία:
Οι κυτταρικές ανοσολογικές αποκρίσεις αποτελούν ένα βασικό συστατικό της ανοσιακής απόκρισης ενάντια στην μόλυνση από τον SARS-CoV-2 και παίζουν σημαντικούς ρόλους στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων αλλά και την εξέλιξη της σοβαρής νόσου COVID-19. Το επίκτητο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εξολοθρεύσει μολυσμένα κύτταρα αναγνωρίζοντας μικρά πεπτίδια (που ονομάζονται αντιγονικά πεπτίδια) που παρουσιάζονται στην επιφάνεια των μολυσμένων κυττάρων και προέρχονται από τις πρωτεΐνες του ιού που μολύνει το κύτταρο. Σε μία πρόσφατη δημοσίευση, στο περιοδικό Journal of Biological Chemistry, Επιστήμονες από το Τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και το Κέντρο Έρευνας Βιολογικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», συνεργάστηκαν για να δείξουν πως κοινές γενετικές ποικιλομορφίες (που ονομάζονται πολυμορφισμοί) σε ένα ένζυμο κλειδί που ρυθμίζει την αναγνώριση κυττάρων από το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή αντιγονικών πεπτιδίων από την γλυκοπρωτεΐνη ακίδα του ιού SARS-CoV-2. Αυτή η ποικιλομορφία μεταξύ ατόμων, πιθανότατα συνεισφέρει στο μεγάλο εύρος ανοσιακών απαντήσεων που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της νόσου COVID-19 και ως αποτέλεσμα μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο βιοδείκτη για την βαριά COVID-19.

Journal of Biological Chemistry ASBMB (JBC): https://www.jbc.org/article/S0021-9258(21)01135-2/fulltext

Περισσότερες πληροφορίες: Αναπληρωτής Καθηγητής Ευστράτιος Στρατίκος, Τμήμα Χημείας ΕΚΠΑ
email: estratikos@chem.uoa.gr | webpage: http://users.uoa.gr/~estratikos/

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN