Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022 η εκδήλωση Υποδοχής των Πρωτοετών Φοιτητριών/των ακαδημαϊκού έτους 2022-23 της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών . Η «Υποδοχή των Ρόδων», όπως συμβολικά ονομάστηκε η σεμνή τελετή, ήταν αφιερωμένη στην καταδίκη της έμφυλης βίας.

Ξεκίνησε με Προσφωνήσεις και Χαιρετισμούς από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Καθηγητή κ. Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο, τον Εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Βαρνάβα Θεοχάρη, τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής, Αν. Καθηγητή κ. Χρήστο Καραγιάννη και τους Προέδρους των Τμημάτων της Θεολογικής Σχολής, Καθηγητή κ. Δημήτριο Μόσχο (Τμήμα Θεολογίας) και Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κρήνης και Πατριαρχικό Έξαρχο Μελίτης κ. Κύριλλο (Κατερέλο), Καθηγητή (Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας).

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος στην προσφώνησή του ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Με μεγάλη χαρά αποδέχτηκα και αυτήν τη χρονιά την πρόσκληση του Κοσμήτορα της Θεολογικής μας Σχολής Χρήστου Καραγιάννη, να παραστώ στην τελετή Υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών και φοιτητριών του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023.

[…]

Tο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει κάνει τα τελευταία χρόνια τεράστια, σταθερά βήματα προς το μέλλον που οραματιζόμαστε.

Οι Διεθνείς Κατατάξεις αναδεικνύουν τη σημαντική θέση του Πανεπιστημίου μας ανάμεσα σε χιλιάδες σε όλο τον κόσμο.

Το Πανεπιστήμιό μας, είναι, μαζί με άλλα 11 Πανεπιστήμια, Ιδρυτικό μέλος από το τέλος του 2018 της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας CIVIS, μιας Συμμαχίας η οποία έχει ως στόχο να διαμορφώσει το Πανεπιστήμιο του μέλλοντος. Στο πλαίσιο των δράσεων του CIVIS σημειώνουμε τη σημαντική παρουσία των Καθηγητών και των στελεχών της Θεολογικής Σχολής.  

Επίσης, θα ήθελα να σας ενημερώσω για μια ακόμα σημαντική, εμβληματική, διεθνή πρωτοβουλία ―με εθνική σημασία― του Πανεπιστημίου μας που είναι η δημιουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών. Αυτό έγινε  πλέον πραγματικότητα, με το “BA Program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece” στο πλαίσιο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου μας και με το Αγγλόφωνο Προπτυχιακό Πρόγραμμα στην Ιατρική  του οποίου έχω την τιμή να είμαι Διευθυντής Προγράμματος Σπουδών. Με τις/τους Συναδέλφους της Θεολογικής Σχολής, ως Διοίκηση του Πανεπιστημίου, είμαστε σε συνεργασία προκειμένου να συνδράμουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη Ξενόγλωσσων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων στη Θεολογική Σχολή καθώς και στη δημιουργία του πρώτου Αγγλόφωνου Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Θεολογική Σχολή.

[…]

Το ΕΚΠΑ επίσης συμμετέχει ενεργά από το 1987 στο Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus. Από την αρχή λειτουργίας του προγράμματος έχουν φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών περισσότεροι από 6.700 φοιτητές Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων από 38 χώρες, ενώ περισσότεροι από 16.200 φοιτητές του ΕΚΠΑ έχουν μετακινηθεί για σπουδές και πρακτική άσκηση προς Ιδρύματα και φορείς υποδοχής όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 είναι ενεργές 778 συμφωνίες στο πλαίσιο του Erasmus+ του ΕΚΠΑ με 382 Πανεπιστήμια από 40 χώρες. Η συμμετοχή της Θεολογικής Σχολής σε αυτά τα προγράμματα είναι σημαντική.

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε μία σημαντική εξωστρέφεια της Θεολογικής Σχολής με την πραγματοποίηση σημαντικών Συνεδρίων, πολλά από τα οποία είναι διεθνή, καθώς και με την απονομή τίτλου Επίτιμου Διδάκτορα σε σημαντικές προσωπικότητες της Θεολογικής Επιστήμης και του Κλήρου. Κατά την επίσκεψη εκπροσώπων σημαντικών Αμερικανικών Πανεπιστημίων που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα, η Θεολογικής Σχολή, διά του Κοσμήτορός της, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος συντήρησης και εκσυγχρονισμού των υποδομών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι Πρυτανικές Αρχές σε συνεργασία με τη Διοίκηση της Θεολογικής Σχολής, με ειδικούς Συνεργάτες και με την Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Αθηνών, με χρηματοδότηση από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας, προέβησαν και προγραμματίζουν μία σειρά από σημαντικά έργα:

  1. Εκ βάθρων ανακαίνιση της Αίθουσας Οπτικοακουστικής Διδασκαλίας ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές απαιτήσεις.
  2. Ριζική ανακαίνιση των Εισόδων της Σχολής και του δευτέρου ορόφου.
  3. Αγιογράφηση περίοπτων σημείων της Σχολής από τον Αγιογράφο Γεώργιο Κόρδη και τους Συνεργάτες του.
  4. Έργα συντήρησης των χώρων της Σχολής και της Βιβλιοθήκης της.
  5. Ανακαίνιση του Κεντρικού Αμφιθεάτρου της Σχολής.
  6. Ανακαίνιση και παράδοση προς χρήση (Εκδηλώσεις, Τελετές, Ορκωμοσίες) του μεγαλύτερου Υπαίθριου Πανεπιστημιακού Αμφιθεάτρου της χώρας, χωρητικότητας 700 καθημένων.
  7. Ολοκλήρωση της υγρομόνωσης της Θεολογικής Σχολής, ένα πολύπλοκο έργο που θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των συνθηκών διδασκαλίας, έρευνας και εργασίας στη Σχολή.
  8. Οι Πρυτανικές Αρχές είναι σε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των εμπλεκόμενων Υπουργείων για την ένταξη του εμβληματικού κτιρίου της Θεολογικής Σχολής σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και ριζικής ανακαίνισης.

Επιπλέον, διεκδικούμε τη στελέχωση της Θεολογικής Σχολής με μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικό Προσωπικό ούτως ώστε να συνεχίσει η Σχολή τη σημαντική προσφορά της στην κοινωνία και στην επιστήμη.

Κοινός παρονομαστής των ομιλητών και προσκεκλημένων ήταν πέραν της της υποδοχής των πρωτοετών το κάλεσμα σε αφύπνιση, στην συνειδητοποίηση ότι το πρόβλημα της έμφυλης βίας έχει λάβει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις απειλώντας όχι απλά τις διανθρώπινες σχέσεις αλλά τη συνοχή της κοινωνίας μας. Είναι η ώρα, κατά την οποία η πανεπιστημιακή κοινότητα, η έχουσα την ευθύνη για την παροχή του υψηλότερου επιπέδου της Παιδείας στη χώρα, έρχεται σθεναρά να δηλώσει ΩΣ ΕΔΩ, να διατρανώσει την απόλυτη καταδίκη κάθε μορφής βίας και ταυτόχρονα να αναλάβει δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, επούλωσης των τραυμάτων και ταυτόχρονα καλλιέργειας του πνεύματος της καταλλαγής, της συντροφικότητας, της ανεκτικότητας, της αγάπης προς τον πλησίον.

Στη συνέχεια, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής κ. Χρήστος Καραγιάννης προέβη σε επίδοση τιμητικής πλακέτας σε αφυπηρετήσαντα μέλη ΔΕΠ της Θεολογικής Σχολής, στον Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας κ. Απόστολο Β. Νικολαΐδη, τ. Κοσμήτορα της Σχολής, στον Καθηγητή κ. Θωμά Αντ. Ιωαννίδη, τ. Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας, στην πρεσβυτέρα χήρα του εκδημήσαντος Αιδεσιμολογιώτατου Καθηγητή π. Αδαμαντίου Αυγουστίδη και στην Αναπλ. Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας κα. Πανωραία Κουφογιάννη. Τιμητική πλακέτα επιδόθηκε επίσης στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας GEYER HELLAS κ. Δημήτριο Κυριαζόπουλο για την ευγενική χορηγία ηλεκτροδοτικού εξοπλισμού στη Θεολογική Σχολή.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών Καθηγητής Ιωάννης Εμμανουήλ, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής Καθηγητής κ. Θωμάς Μπάμπαλης και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΑΔΠΠΑ) Καθηγητής κ. Νικόλαος Θωμαΐδης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προσφορά σε κάθε νέο φοιτητή μίας Καινής Διαθήκης, του Ευαγγελίου της αγάπης, ενός κόκκινου τριαντάφυλλου και του συλλογικού τόμου με τίτλο «Γυναίκες στη σκιά της βίας, η ποιμαντική ευθύνη και η οπτική των θρησκειών», ο οποίος αποτελεί έκδοση του καινοτόμου Προγράμματος «Πρωτοβουλία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας» του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN