Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε από το Συμβούλιο Διοίκησης του Ιδρύματός μας η διαδικασία εκλογής Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Στη θέση του Κοσμήτορα επανεξελέγη ο Καθηγητής κ. Νικόλαος Ηρειώτης.
Την προηγούμενη τριετία 2021–2024, κατά την οποία διετέλεσε Κοσμήτορας, επεδίωξε να πραγματοποιήσει και υλοποίησε σε σημαντικό βαθμό τις παρακάτω δράσεις:
1. Σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασίας με πολλούς φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα καθώς και εκδηλώσεις εξωστρέφειας με σκοπό την προβολή και ανάδειξη της Σχολής Ο.Π.Ε. Επίσης, πραγματοποίησε τις απαραίτητες διεργασίες για τη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας με τον Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων (Ψαχνά Ευβοίας) με το Tμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας για ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών σε θέματα εκπαίδευσης, έρευνας, καινοτομίας, διάχυσης γνώσης και συμβουλευτικής υποστήριξης.
2. Συμμετοχή της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών στη συνάντηση με 21 εκπροσώπους πανεπιστημίων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (7/11/2022).
3. Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, των συνεργιών των τμημάτων της πανεπιστημιακής κοινότητας και συμβολής στην ενημέρωση, η Κοσμητεία ενθάρρυνε τη διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων και συζητήσεων στους χώρους, τόσο του κτηρίου Μ.Θ.Ε., όσο και στα λοιπά κτήρια της Σχολής. Φυσικά, οι σχετικές άδειες δόθηκαν με τους αυστηρούς κανόνες που εδώ και χρόνια έχει υιοθετήσει η Σχολή.
4. Η Κοσμητεία αντιμετώπισε το βαρύ φορτίο της δημιουργίας και του συντονισμού των ωρολογίων προγραμμάτων των διδακτικών και εξεταστικών περιόδων. Με δεδομένο ότι πρόκειται για τον συντονισμό περισσότερων των 165 μαθημάτων ανά εξάμηνο, που έπρεπε να φιλοξενηθούν, κυρίως στις αίθουσες και στα αμφιθέατρα του Μ.Θ.Ε., σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες ανάγκες που προέκυψαν από τις αναπληρώσεις λόγω εκτάκτων καταστάσεων και τα προγράμματα των νέων Τμημάτων, τα οποία αυξάνονταν κάθε χρόνο (φέτος, δηλαδή το ακαδημαϊκό έτος 2023 – 2024, ανέπτυξαν 4ο έτος).
5. Επίσης, ενέκρινε, κατέταξε και προώθησε στα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου, τα αιτήματα οικονομικής στήριξης των συναδέλφων για συμμετοχή σε Διεθνή επιστημονικά συνέδρια, καθώς και τις δημοσιεύσεις της έρευνάς τους σε επιστημονικά περιοδικά.
6. Η Κοσμητεία συντόνισε τις διαδικασίες για τη χρηματοδότηση των δράσεων και των λειτουργικών αναγκών της Σχολής, μέσα από τα προγράμματα χρηματοδότησης της Κοσμητείας, των Εποπτειών και της Βιβλιοθήκης. Επιπλέον τον Μάιο του 2024 συντόνισε την κατανομή του ποσού των 887.375,57€ για την προμήθεια εξοπλισμού των Τμημάτων της Σχολής στο πλαίσιο του Έργου SUB2: «Πανεπιστήμια Αριστείας».
7. Η Κοσμητεία συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία των δράσεων του Πανεπιστημίου, καθώς και στην ενημέρωση των τμημάτων της για τις δράσεις αυτές, όπως για παράδειγμα στο πλαίσιο του Δικτύου CIVIS, των πρωτοβουλιών των Κέντρων Αριστείας ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος μελών της Σχολής κ.ά.
8. Η Σχολή αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με τη συντήρηση των κτηρίων της αλλά και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών τους. Η συγκεκριμένη παρατήρηση δεν αφορά μόνο το ιστορικό κτήριο του Μεγάρου Θεωρητικών Επιστημών αλλά και όλα τα άλλα κτήρια της Σχολής, διότι όλα τα κτήρια φιλοξενούν εργαστήρια και χώρους διδασκαλίας, εκτός των γραφείων των καθηγητών και τις γραμματείες. Με στόχο την κάλυψη αυτής της ανάγκης, η Κοσμητεία αξιοποιώντας τη γενικά περιορισμένη χρηματοδότηση, ανταποκρίθηκε σε αυτό το καθήκον και έτσι τα κτήρια με την συνεργασία των εποπτών είναι σε καλή και λειτουργική κατάσταση. Να σημειωθεί πως έχουν γίνει έλεγχοι επί των χώρων των κτηρίων, με αποτέλεσμα την αντικατάσταση των παλαιών υλικών και εξαρτημάτων, τα οποία δεν λειτουργούσαν ή υπολειτουργούσαν με καινούργια. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ύπαρξη λειτουργικών υποδομών, σχεδόν σε όλες τις αίθουσες, μικροφωνικών εγκαταστάσεων, προβολικών, ηλεκτρικών σκιαδίων στα παράθυρα, καλωδιώσεων για πρόσβαση στο διαδίκτυο κ.ά. Πρέπει να τονισθεί, ότι κατ’ επανάληψη, αλλά και με τη συνεργασία των Προέδρων και των Εποπτών των κτηρίων της Σχολής, η Κοσμητεία έχει υποβάλει πολλά αιτήματα νέων αναβαθμίσεων των υλικών και των υποδομών της Σχολής.
9. Ακόμη την τριετία 2021 – 2024, το Μέγαρο Θεωρητικών Επιστημών είναι ανοικτό και τις επτά ημέρες της εβδομάδος φιλοξενώντας τα Σάββατα και τις Κυριακές τα μεταπτυχιακά της σχολής. Αποτέλεσμα αυτής της λειτουργίας δεν είναι μόνο η ανάπτυξη των μεταπτυχιακών δραστηριοτήτων και λοιπών εκδηλώσεων των τμημάτων, η οποία συνεισφέρει στην κοινή προσπάθεια για ένα καλύτερο ακαδημαϊκό και ερευνητικό όνομα του Πανεπιστημίου μας καθώς και στην αύξηση των χρηματοδοτικών πόρων του, αλλά και η σημαντική μείωση της παραβατικότητας στην γύρω περιοχή της Σχολής, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ατόμων, τα οποία συνεχώς κυκλοφορούν.
10. Καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες για την στέγαση της ενιαίας βιβλιοθήκης της Σχολής Ο.Π.Ε., ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει εξευρεθεί λύση.
11. Επίσης τέθηκε κατ’ επανάληψη η επιτακτική ανάγκη ολοκλήρωσης των διαδικασιών για τη στέγαση των δύο νέων Τμημάτων της Σχολής (Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών και Κοινωνιολογίας). Το κτήριο, το οποίο θα στέγαζε και τα δύο Τμήματα, το κόστος του οποίου είχε συμπεριληφθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για διαδικαστικούς λόγους, οι οποίοι παρουσιάστηκαν το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022, και μετά από σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν μπορεί να δοθεί στο Πανεπιστήμιο. Η Κοσμητεία με την άοκνη υποστήριξη των Πρυτανικών αρχών έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες για να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι που θα μπορούσαν να στεγάσουν τα δύο Τμήματα της Σχολής.
Αφού τον ευχαριστήσουμε θερμά για το έργο του, ευχόμαστε ολόθερμα καλή νέα θητεία!
Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α
Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος