Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Έρευνα: Η ατμοσφαιρική ρύπανση από δασικές πυρκαγιές συνδέεται με περισσότερους από 33.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο

Οι θάνατοι που σχετίζονται με τον καπνό και την ατμοσφαιρική ρύπανση από δασικές πυρκαγιές εκτιμάται ότι είναι σχεδόν τόσοι πολλοί όσο ο αριθμός των ετήσιων θανάτων παγκοσμίως που σχετίζονται με την ζέστη, σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική έρευνα με ελληνική συμβολή. Τουλάχιστον 33.500 θάνατοι ετησίως παγκοσμίως μπορεί να αποδοθούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση από δασικές πυρκαγιές.

Στη μελέτη αυτή που περιλαμβάνει δεδομένα από 749 πόλεις σε όλο τον κόσμο, συμμετείχαν η Καθηγήτρια Κλέα Κατσουγιάννη και η Αναπλ. Καθηγήτρια Ευαγγελία Σαμόλη από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Παρουσίαση των βασικών αποτελεσμάτων της μελέτης Chen G, Guo Y, Yue X, et al. Mortality risk attributable to wild-fire related PM2·5 pollution: a global time series study in 749 locations . Lancet Planet Health 2021; 5: e579–87.

Οι δασικές πυρκαϊές αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και μεγαλώνει το ενδιαφέρον για την εκτίμηση των επιδράσεων τους στην ανθρώπινη υγεία. Παλαιότερη μελέτη της ομάδας μας (Analitis et al, Occup Environ Med 2012) με δεδομένα της δεκαετίας του 90 που συμπεριλάμβανε έτη με πολύ εκτεταμένες δασικές πυρκαϊές διαπίστωσε αύξηση της ημερήσιας θνησιμότητας στην Αθήνα κατά περίπου 5% κατά τη διάρκεια μέτριων πυρκαϊών ως προς την καμμένη έκταση και περίπου 50% κατά την μεγάλη φωτιά του 1998. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μελέτη με δεδομένα από 749 πόλεις από όλες τις ηπείρους, στην οποία συμπεριλαμβάνονται δεδομένα από την Αθήνα για τα έτη 2000-2010. Εκτιμήθηκε η επίδραση των αιωρούμενων ατμοσφαιρικών σωματιδίων ΡΜ2.5 που εκλύονται από τις πυρκαϊές με μοντέλο σε χωρική ανάλυση περίπου 28km2. Βρέθηκε ότι η ημερήσια αύξηση στον αριθμό θανάτων για κάθε 10μg/m3 αύξηση στη τριήμερη συγκέντρωση ΡΜ2.5 που εκλύονται από πυρκαϊά είναι 1,9% και αντίστοιχα αυξάνονται οι θάνατοι από αναπνευστικές και καρδιαγγειακές αιτίες. Περίπου μισό τοις εκατό των συνολικών θανάτων ετησίως μπορούν να αποδοθούν στην επίδραση των ΡΜ2.5 από πυρκαϊές. Τα δεδομένα για την Ελλάδα δείχνουν μικρότερες επιδράσεις σχετικά με την συνολική εκτίμηση αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη η χρονική περίοδος και το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνονται δεδομένα μόνο για τον πληθυσμό της Αθήνας.

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN