Στις 21 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης του 6ου Μαθητικού Διαγωνισμού με τίτλο «1821-2021: Από τον Αγώνα για Ανεξαρτησία στην καλλιέργεια της γνώσης. Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας στο νεοσύστατο κράτος», που διοργάνωσε το Μουσείο Ιστορίας σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» ήταν χορηγός της εκδήλωσης και προσέφερε δώρα στις βραβευθείσες ομάδες (πέντε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δύο συλλεκτικές σειρές από δέκα νομίσματα που αποτυπώνουν τον Φοίνικα και τη Δραχμή, τα πρώτα νομίσματα του Ελληνικού Κράτους, αντίτυπα του πεντάτομου έργου Μέγα Ελληνικόν Βιογραφικόν Λεξικόν, από το Αρχείο Κωνσταντίνου Α. Βοβολίνη).
Στην τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, απένειμαν βραβεία ο Πρόεδρος και μέλη της κριτικής επιτροπής.
Κριτική Επιτροπή:
Δημήτριος Καραδήμας (Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Πρόεδρος της επιτροπής)
Βαγγέλης Καραμανωλάκης (Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, Επιστημονικός Υπεύθυνος)
Μαρία Ευθυμίου (Καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού)
Ευάγγελος Παπούλιας (Δρ, Προϊστάμενος του Tμήματος Μουσείων και Ιστορικού Αρχείoυ του ΕΚΠΑ)
Χάιδω Μπάρκουλα (ΕΔΙΠ – Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ)
Φαίη Τσίτου (Δρ, Επιμελήτρια – Μουσειοπαιδαγωγός, Μουσείο Ιστορίας ΕΚΠΑ)
Ευγενία Χριστοπούλου (Συντονίστρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ)
Οργανωτική επιτροπή:
Σωτηρία-Αλεξάνδρα Σακελλαρίου (Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Ιστορίας του ΕΚΠΑ)
Ευάγγελος Παπούλιας
Φαίη Τσίτου
Λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια της προκήρυξης του διαγωνισμού καθώς και το πλήρες υλικό που κατατέθηκε από τις ομάδες των μαθητών, η κριτική επιτροπή αποφάσισε να απονείμει:
- Το πρώτο βραβείο στην ομάδα του Ομίλου Ιστορικών Εξερευνήσεων του 3ου Γυμνασίου Νέας Φιλαδέλφειας για την εργασία με τίτλο «Σχεδιάζοντας μεγάλες εικόνες από ‘μικρά’ τεκμήρια».
- Το δεύτερο βραβείο στην ομάδα του Βαρβακείου Προτύπου Γυμνασίου για την εργασία με τίτλο «Το Πανεπιστήμιο συνεχίζει το έργο της επανάστασης».
- Το τρίτο βραβείο στην ομάδα του 1ου Γενικού Λυκείου Αθηνών – Γεννάδειος για την εργασία με τίτλο «Ο Αγώνας της εθνεγερσίας: Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου και το Πανεπιστήμιο Αθηνών».
Η κριτική επιτροπή, επίσης, αποφάσισε:
- να απονείμει επαίνους στις ομάδες των σχολείων:
- Γενικό Λύκειο Νέας Ερυθραίας,για την εργασία με τίτλο «Από το καριοφίλι στη δύναμη της πένας».
- Εκπαιδευτήρια Δούκα (Γυμνάσιο) για την εργασία με τίτλο «Από τον αγώνα για την ανεξαρτησία στην καλλιέργεια της γνώσης. Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας στο νεοσύστατο κράτος»
- να δοθούν βεβαιώσεις σε όλους τους καθηγητές και μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, καθώς και το πεντάτομο έργο Μέγα Ελληνικόν Βιογραφικόν Λεξικόν, από το Αρχείο Κωνσταντίνου Α. Βοβολίνη για τη βιβλιοθήκη του σχολείου τους, ως ένδειξη αναγνώρισης του ενδιαφέροντος και του ζήλου τους υπό τις τρέχουσες δύσκολες συνθήκες.
Από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά (2022-23), οι βραβευθείσες ομάδες που έλαβαν τα δύο πρώτα βραβεία, θα συνεργαστούν με το προσωπικό του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών για την υλοποίηση της μουσειολογικής πρότασης (παρουσίαση περιοδικού εκθέματος) που υπέβαλλαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού.