SafeSpace – Radiation Belt Environmental Indicators for the Safety of Space Assets
Ασφαλές Διάστημα – Περιβαλλοντικοί Δείκτες των Ζωνών Ακτινοβολίας για την Ασφάλεια των Διαστημικών Υποδομών
Σε ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα κτίρια της προ-οθωμανικής περιόδου, την “Οικία Κλεάνθους” στην Πλάκα, στο κτίριο στο οποίο σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Ιουλίου η τεχνική συνάντηση του ερευνητικού προγράμματος «SafeSpace» (μτφ: “Ασφαλές Διάστημα”). Το πρόγραμμα SafeSpace χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται από οκτώ ευρωπαϊκούς φορείς, με συντονιστή το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το Μουσείο Ιστορίας αποτελεί ένα από τα σπάνια Πανεπιστημιακά Μουσεία, το οποίο απευθύνεται όχι μόνο στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και στο ευρύτερο κοινό.
Στην τεχνική συνάντηση συμμετείχαν τα μέλη του ερευνητικού προγράμματος από όλους τους συνεργαζόμενους φορείς, η συμβουλευτική επιτροπή του έργου, χρήστες της δοκιμαστικής έκδοσης της υπηρεσίας πρόγνωσης διαστημικού καιρού που αναπτύχθηκε από το έργο, καθώς και φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ. Το τελευταίο εξάμηνο του έργου υπήρξε πολύ παραγωγικό και οι επικεφαλής των πακέτων εργασίας και των επιμέρους εργασιών παρουσίασαν την πρόσφατη πρόοδο και τον απολογισμό των ερευνητικών τους πεπραγμένων και δέχτηκαν σχόλια, ενώ όλοι οι παρόντες συμμετείχαν σε εκτεταμένη συζήτηση ανταλλαγής ιδεών και αναζήτησης πιθανών τρόπων βελτίωσης της υπηρεσίας. Επιπροσθέτως, έχει προβλεφθεί αλληλεπίδραση μεταξύ των παρόχων της υπηρεσίας και των τελικών χρηστών αυτής, η οποία θα πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του έργου.
Ο συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος, Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννης Δαγκλής, εν όψει της διάθεσης της υπηρεσίας πρόγνωσης (http://www.safespace-service.eu) στους χρήστες, υπογράμμισε τα εξής: “η υπηρεσία πρόγνωσης διαστημικού καιρού έχει καθορίσει τα όρια πάνω από τα οποία είναι δυνατό να σημάνει συναγερμός, με τα τρία επίπεδα κινδύνου να ορίζονται ως «ήσυχο», «μέτριο» και «ενεργό», με την υποσημείωση ότι το επίπεδο «ενεργού» δεν θα πρέπει να εντοπίζεται περισσότερο από 2% του χρόνου και το επίπεδο του «μέτριου» όχι περισσότερο από 20%. Αυτό μας επιτρέπει να προσφέρουμε μια χρήσιμη υπηρεσία στους χειριστές πλήθους δορυφόρων και διαστημικών συστημάτων”.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, κατά τη διάρκεια του απογευματινού διαλείμματος, ένα μουσικό πρόγραμμα από το σχήμα «Χαρταετοί», σε έργαΧατζηδάκη, Θεοδωράκη, Λοΐζου και άλλων Ελλήνων συνθετών, ενώ ακολούθησε διάλεξη του προσκεκλημένου Δρ. Hishashi Hayakawa από το Πανεπιστήμιο Nagoya της Ιαπωνίας για τις ιστορικές εμφανίσεις σέλαος στην Ελλάδα.
Τη δεύτερη ημέρα οι ερευνητές εκμεταλλεύτηκαν την εγγύτητα του χώρου διεξαγωγής της συνάντησης με τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, για να πραγματοποιήσουν επίσκεψη με ξενάγηση μετά το πέρας των εργασιών της συνάντησης εργασίας.
Επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος: https://www.safespace-h2020.eu/