Νέα & Ανακοινώσεις

Αναζήτηση νέας Φυσικής με Αδρονικούς Πίδακες με το Πείραμα CMS στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων

Αναζήτηση νέας Φυσικής με Αδρονικούς Πίδακες με το Πείραμα CMS στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων

Tο πεδίο της Σωματιδιακής Φυσικής βρίσκεται “αντιμέτωπο” τα τελευταία χρόνια με μια εξαιρετικά μεγάλη, αλλά και εξίσου αινιγματική και εν πολλοίς ενοχλητική επιτυχία: υπάρχει μια θεωρία, το Καθιερωμένο Πρότυπο (ΚΠ) των στοιχειωδών σωματιδίων και των αλληλεπιδράσεών τους, η οποία προβλέπει και περιγράφει με πολύ μεγάλη ακρίβεια την συντριπτική πλειοψηφία των πειραματικών παρατηρήσεων σε πειράματα με δέσμες σωματιδίων παραγόμενες στο εργαστήριο. Μια σημαντικότατη ολοκλήρωση της θεωρίας αυτής επετεύχθη το 2012 με την ανακάλυψη, στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων, LHC, στο Διεθνές Εργαστήριο CERN στην Γενεύη της Ελβετίας, του σωματιδίου «Higgs», που είναι υπεύθυνο για την μάζα όλων (ή σχεδόν όλων) των στοιχειωδών σωματιδίων. Ωστόσο, παρόλη την μεγάλη μέχρι τώρα επιτυχία του, το ΚΠ δεν είναι σε θέση να απαντήσει σε θεμελιώδεις ερωτήσεις και προβλήματα της Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων, όπως: Ποια είναι η φύση της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας που αποτελούν το 95% του σύμπαντος; Ποια είναι η πηγή της δραματικής ασυμμετρίας ύλης – αντιύλης στο σύμπαν;  Ενοποιούνται όλες οι δυνάμεις σε υψηλότερη κλίμακα και, αν ναι, πώς ενσωματώνεται η βαρύτητα; Υπάρχουν νέες, πρόσθετες, συμμετρίες στη φύση; Πως αποκτούν μάζα τα νετρίνα; Το εντυπωσιακό φαινόμενο του 95% του Σύμπαντος γύρω μας να μας είναι εντελώς άγνωστο απαιτεί τη χρήση κάθε διαθέσιμου εργαλείου, πειραματικού και θεωρητικού, για την  βαθύτερη και καλύτερη κατανόησή του.

Τα πειράματα στον LHC βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή θέση να μελετήσουν και ενδεχομένως να απαντήσουν σε κάποια, ή και όλα, από αυτά τα θεμελιώδη ερωτήματα: ο LHC παρέχει συγκρούσεις πρωτονίων-πρωτονίων στα 13 TeV και σύντομα 13.6 TeV, την υψηλότερη ενέργεια μέχρι σήμερα, επιτρέποντας σε πειράματα να δοκιμάσουν το ΚΠ σε πρωτοφανείς κλίμακες. Λόγω της φύσης των συγκρουόμενων δεσμών και της ισχυρής σύζευξης της κβαντικής χρωμοδυναμικής (QCD), οι αδρονικοί πίδακες που προέρχονται από την αδρονοποίηση κουάρκ και γκλουονίων, διαδραματίζουν καίριο ρόλο τόσο στις αναζητήσεις νέας φυσικής (NΦ), όσο και στις μετρήσεις του ΚΠ που αποτελεί συχνά το κύριο υπόβαθρο γι’ αυτές. Έτσι, ένας από τους πιο βασικούς τρόπους ανίχνευσης νέων σωματιδίων στα πειράματα του LHC είνα η αναζήτηση νέων συντονισμών στο φάσμα της αναλλοίωτης μάζας δύο ή περισσότερων αδρονικών πιδάκων.  Γι´ αυτό έχουμε αναπτύξει αναλύσεις με σκοπό την αναζήτηση ΝΦ, σε γεγονότα με δύο ή περισσότερους αδρονικούς πίδακες στην τελική κατάσταση. Σε αυτές αναζητούμε ζευγάρια από αδρονικούς πίδακες, που προέρχονται από τη διάσπαση ενός νέου σωματιδίου, Χ, και εμφανίζονται ως ένας στενός συντονισμός στο φάσμα της αναλλοίωτης μάζα τους. Δεδομένου ότι η ενεργειακή κλίμακα της νέας φυσικής είναι πιθανότατα μεγάλη, είναι φυσικό αυτά τα νέα σωματίδια να έχουν μεγάλη μάζα.

Μετά την ολοκλήρωση, με καίρια και ηγετική συνεισφορά της ομάδας μας [1] επί σειρά ετών [2], σε ένα μεγάλο αριθμό αναζητήσεων νέων συντονισμών με δύο αδρονικούς καταιγισμούς στην τελική κατάσταση με το πείραμα CMS στον LHC, εισάγοντας καινοτόμες και εξαιρετικά αποτελεσματικές μεθόδους ανάλυσης [3], περάσαμε στο επόμενο βήμα. Αυτό είναι μία καινούργια ανάλυση [4] που αναζητά νέα σωματίδια ίδιας μάζας παραγόμενα σε ζεύγη (XX), με ή χωρίς την ανταλλαγή ενός επιπρόσθετου νέου διαδότη, Υ, δίνοντας δύο συντονισμούς και τέσσερις αδρονικούς πίδακες στην τελική κατάσταση. Η αναλλοίωτη μάζα των δύο πιδάκων θα αντιστοιχεί στη μάζα του σωματιδίου Χ, ενώ η μάζα των τεσσάρων πιδάκων στο σωματίδιο Υ. Ένα επιπρόσθετο κίνητρο για τη διεξαγωγή αυτής της αναζήτησης, Y→XX→4 πίδακες, ήταν ένα ξεκάθαρο υποψήφιο γεγονός όπως φαίνεται στο Σχήμα 1, το οποίο καταγράψαμε, αναλύσαμε και δημοσιεύσαμε σε προηγούμενη ανάλυσή μας [3]. Αυτό το θεαματικό γεγονός έχει τέσσερις πίδακες υψηλής εγκάρσιας ορμής, που σχηματίζουν ανά δύο ζεύγη αναλλοίωτης μάζας 1.9 TeV το καθένα και μια συνολική μάζα 8.0 TeV. Ένα δεύτερο, πολύ παρόμοιο γεγονός έχει βρεθεί στην τωρινή αναζήτησή μας [4] που είναι σχεδιασμένη για αυτή τη συγκεκριμένη τοπολογία. Αυτά τα γεγονότα μπορεί να προέρχονται από διαδικασίες QCD αλλά είναι πολύ σπάνια.

Εικόνα2 1
Σχήμα 1 : Τρισδιάστατη απεικόνιση ενός από τα δύο γεγονότα ενδιαφέροντος με αναλλοίωτη μάζα τεσσάρων πιδάκων 8.0 TeV, και μάζα των ανά δύο ζευγών στα 1.9 TeV.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα πόσο ασυνήθιστα είναι αυτά τα γεγονότα, μπορούμε να δούμε το Σχήμα 2, το οποίο δείχνει την κατανομή των μαζών των τεσσάρων πιδάκων σε σχέση με αυτή των ανά δύο ζευγών. Τα δύο υποψήφια γεγονότα είναι ξεκάθαρα ορατά σε μεγάλες μάζες, όντας αρκετά διακριτά από όλα τα υπόλοιπα. Παρουσιάζεται επίσης μια προσομοίωση ενός πιθανού σήματος ΝΦ με μάζα των τεσσάρων πιδάκων στα 8.4 TeV και μάζα των ανά δύο συνδυασμών στα 2.1 TeV, που φαίνεται να περιγράφει πολύ καλά αυτά τα δύο υποψήφια γεγονότα.

Εικόνα3 1
Σχήμα 2 : Αριθμός  παρατηρούμενων γεγονότων σε διαμερίσεις της αναλλοίωτης  μάζας των τεσσάρων αδρονικών πιδάκων και της αναλλοίωτης μάζας των ανά δύο συνδυασμών. Οι μωβ ελλείψεις απεικονίζουν τις ισοϋψείς καμπύλες της διακριτικής ικανότητας  σε 1σ και 2σ από μια προσομοίωση σήματος ΝΦ με ένα διαδότη, Y,  μάζας 8.4 TeV, που διασπάται σε ένα ζεύγος νέων σωματιδίων, XX, το καθένα μάζας 2.1 TeV.

Ένα μέτρο της πιθανότητας ενός γεγονότος να προέρχεται από το ΚΠ, που ονομάζεται σημαντικότητα και αναφέρεται σε μονάδες τυπικής απόκλισης, ss, εκτιμάται με δύο τρόπους. Ο πρώτος δεν εξετάζει πόσες διαφορετικές κατανομές μάζας αναλύονται για να καθοριστεί αν συμφωνούν με το ΚΠ, και ονομάζεται τοπική σημαντικότητα. Ο δεύτερος τρόπος που το λαμβάνει υπόψη, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα τα γεγονότα να προέρχονται από το ΚΠ, ονομάζεται γενική σημαντικότητα. Και οι δύο τρόποι είναι απαραίτητοι ειδικά όταν αναζητούμε κάτι νέο για πρώτη φορά. Αυτή η ανάλυση φυσικής μας έδωσε 3.9s τοπική σημαντικότητα και 1.6s γενική. Όσο μεγαλύτερη είναι η σημαντικότητα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ύπαρξης ΝΦ, ενώ γενικά απαιτείται 5s και περισσότερο για ανακάλυψη. Η Run III που μόλις αρχίζει στον LHC και θα διαρκέσει μέχρι το 2025, και το High Luminosity-LHC που θα ξεκινήσει προς το τέλος της δεκαετίας θα καθορίσουν εάν αυτά τα γεγονότα είναι στατιστικές διακυμάνσεις του ΚΠ ή τα πρώτα σημάδια μιας σημαντικής ανακάλυψης!

[1]Αναπλ. Καθ. Νίκη Σαουλίδου, Τμ. Φυσικής ΕΚΠΑ, Επιστημονική Υπεύθυνη προγραμμάτων ΕΛΙΔΕΚ και Νιάρχος

Δρ. Ειρήνη Τζιαφέρη (ΕΛΙΔΕΚ), Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Τμ. Φυσικής ΕΚΠΑ, Analysis contact (Δεκ 2021-), κύριο μέλος των αναλύσεων για αναζήτηση νέων συντονισμών με το πείραμα CMS στον LHC (2014-).

Δρ. Μάγδα Διαμαντοπούλου (Υποτροφία Νιάρχος, Διδάκτορας Τμ. Φυσικής ΕΚΠΑ Δεκ. 2021), Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Carleton του Καναδά, Analysis contact (Ιαν. 2021-Δεκ. 2021 , κύριο μέλος των αναλύσεων για αναζήτηση νέων συντονισμών με το πείραμα CMS στον LHC (2014-2021).

Δρ. Δημήτριος Καρασάββας (Υποτροφία Νιάρχος, Διδάκτορας Τμ. Φυσικής ΕΚΠΑ Μάρ. 2022), κύριο μέλος των αναλύσεων για αναζήτηση νέων συντονισμών με το πείραμα CMS στον LHC (2015-2022).

Υποψήφιος Διδάκτορας κ. Ηλίας Ζησόπουλος (ΕΛΙΔΕΚ), Τμ. Φυσικής ΕΚΠΑ, κύριο μέλος των αναλύσεων για αναζήτηση νέων συντονισμών με το πείραμα CMS στον LHC (2017-).

κ. Δημήτριος Ντούνης (έγινε δεκτός για Μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Stanford, USA) Απόφοιτος Τμ. Φυσικής ΕΚΠΑ, κύριο μέλος των αναλύσεων για αναζήτηση νέων συντονισμών με το πείραμα CMS στον LHC (2019-2022).

κ. Μαρία Κοτσαρίνη (έγινε δεκτή για Μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ) Απόφοιτος Τμ. Φυσικής ΕΚΠΑ, κύριο μέλος των αναλύσεων για αναζήτηση νέων συντονισμών με το πείραμα CMS στον LHC (2020-). 

[2]Search for narrow and broad dijet resonances in proton-proton collisions at sqrt(s)=13 TeV and constraints on dark matter mediators and other new particles, CMS Collaboration, JHEP 1808 (2018) 130.

Search for dijet resonances in proton-proton collisions at sqrt(s) = 13 TeV and constraints on dark matter and other models, CMS Collaboration, Phys. Lett. B 769 (2017) 520-542

Search for narrow resonances decaying to dijets in proton-proton collisions at sqrt(s)=13 TeV, CMS Collaboration, Phys. Rev. Lett. 116 (2016) no.7, 071801

[3] Search for high mass dijet resonances with a new background prediction method in proton-proton collisions at sqrt(s) =13 TeV, CMS Collaboration, JHEP05 (2020) 033       

[4] Search for resonant and non-resonant production of pairs of identical dijet resonances in pp collisions at sqrt(s) = 13 TeV, CMS Collaboration, CMS-PAS-EXO-21-010 (to be submitted in JHEP)  CERN-CDS: http://cds.cern.ch/record/2803669 -Dijet excess intrigues at CMS, CERN courier: https://cerncourier.com/a/dijet-excess-intrigues-at-cms

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Το χρώμα της Σελήνης – με αφορμή την Ημέρα της Πανσελήνου του Μαΐου / Ημέρα του Βούδα

Το χρώμα της Σελήνης – με αφορμή την Ημέρα της Πανσελήνου του Μαΐου / Ημέρα του Βούδα

Το χρώμα της Σελήνης είναι κάτι που ποικίλει κάθε φορά που την παρατηρούμε και εξαρτάται κυρίως από τις τοπικές ατμοσφαιρικές συνθήκες. Έχουμε σίγουρα δει μια κατακόκκινη πανσέληνο να ανατέλλει στον ορίζοντα κατά τους θερινούς μήνες, ενώ άλλοτε μια ολόλαμπρη ασημένια πανσέληνος δεσπόζει ψηλά στον ουρανό κατά τους χειμερινούς μήνες. Στην πραγματικότητα, το χρώμα της Σελήνης […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Το χρώμα της Σελήνης – με αφορμή την Ημέρα της Πανσελήνου του Μαΐου / Ημέρα του Βούδα

Το χρώμα της Σελήνης – με αφορμή την Ημέρα της Πανσελήνου του Μαΐου / Ημέρα του Βούδα

Το χρώμα της Σελήνης είναι κάτι που ποικίλει κάθε φορά που την παρατηρούμε και εξαρτάται κυρίως από τις τοπικές ατμοσφαιρικές συνθήκες. Έχουμε σίγουρα δει μια κατακόκκινη πανσέληνο να ανατέλλει στον ορίζοντα κατά τους θερινούς μήνες, ενώ άλλοτε μια ολόλαμπρη ασημένια πανσέληνος δεσπόζει ψηλά στον ουρανό κατά τους χειμερινούς μήνες. Στην πραγματικότητα, το χρώμα της Σελήνης […]

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των νέων φοιτητών για το ακαδ. έτος 2025-26, το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα The Athens MA in Ancient Philosophy εισέρχεται στο τρίτο έτος λειτουργίας του. Το Πρόγραμμα προωθεί τη μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας σε όλο το ιστορικό και θεματικό εύρος της. Είναι το μοναδικό Πρόγραμμα στην Ελλάδα (και ένα […]

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά διαλέξεων, με θέμα «Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσιο Δίκαιο – Δημόσιες Πολιτικές» της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (National & Kapodistrian University of Athens), υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Γεωργίου Δελλή. Οι διαλέξεις εντάσσονται στο πλαίσιο του μαθήματος «Το Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», με […]

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

📢 Nέος κύκλος αιτήσεων για το ακαδημαϊκού έτος 2025-2027! Αιτήσεις έως 30/06/2025 Διεκδίκησε μια ηγετική θέση στον χώρο της  διαχείρισης κρίσεων, της παγκόσμιας υγείας και της ανθρωπιστικής ιατρικής ! ✔️ Mε το κύρος της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ ✔️ Δεκτοί  απόφοιτοι Ιατρικής, Νοσηλευτική, Φαρμακολογίας, Βιολογίας  ή Σχολών Φιλοσοφίας, Νομικής, Διοίκησης, Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πολυτεχνικών και άλλων […]

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε δυναμικά στο ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο International Association of Maritime Economists (IAME) 2025, που πραγματοποιήθηκε στο Bergen της Νορβηγίας, φιλοξενούμενο από το Norwegian School of Economics (NHH). Κατά τη διάρκεια του τριημέρου Συνεδρίου (24–26 Ιουνίου 2025), μέλη ΔΕΠ, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές […]

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος συμμετείχε στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Κατά την τοποθέτηση αναφέρθηκε στην απόλυτη αναγκαιότητα για αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων για τη συντήρηση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης και έρευνας, ιδιαίτερα σε μεγάλα Πανεπιστήμια που διαθέτουν παλαιές εγκαταστάσεις πέραν των 100 […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά διαλέξεων, με θέμα «Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσιο Δίκαιο – Δημόσιες Πολιτικές» της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (National & Kapodistrian University of Athens), υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Γεωργίου Δελλή. Οι διαλέξεις εντάσσονται στο πλαίσιο του μαθήματος «Το Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», με […]

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

📢 Nέος κύκλος αιτήσεων για το ακαδημαϊκού έτος 2025-2027! Αιτήσεις έως 30/06/2025 Διεκδίκησε μια ηγετική θέση στον χώρο της  διαχείρισης κρίσεων, της παγκόσμιας υγείας και της ανθρωπιστικής ιατρικής ! ✔️ Mε το κύρος της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ ✔️ Δεκτοί  απόφοιτοι Ιατρικής, Νοσηλευτική, Φαρμακολογίας, Βιολογίας  ή Σχολών Φιλοσοφίας, Νομικής, Διοίκησης, Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πολυτεχνικών και άλλων […]

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε δυναμικά στο ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο International Association of Maritime Economists (IAME) 2025, που πραγματοποιήθηκε στο Bergen της Νορβηγίας, φιλοξενούμενο από το Norwegian School of Economics (NHH). Κατά τη διάρκεια του τριημέρου Συνεδρίου (24–26 Ιουνίου 2025), μέλη ΔΕΠ, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές […]

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος συμμετείχε στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Κατά την τοποθέτηση αναφέρθηκε στην απόλυτη αναγκαιότητα για αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων για τη συντήρηση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης και έρευνας, ιδιαίτερα σε μεγάλα Πανεπιστήμια που διαθέτουν παλαιές εγκαταστάσεις πέραν των 100 […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο