Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών Δ.Ε.Π.: Αποστολία Γαλάνη, Γεώργιος Γιαννόπουλος, Ιωάννης Καρούσης, Μαριέττα Παπαδάτου-Παστού, Σοφία Φελοπούλου, Μαρία Αντωνιάδου, Εμμανουήλ Βάρδας και Εμμανουήλ Μαστρομανώλης.

Αποστολία Γαλάνη, εξέλιξη σε Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης

[ligalani@primedu.uoa.gr]

Γεώργιος Γιαννόπουλος, εξέλιξη σε Καθηγητή της Νομικής Σχολής

Ο Γιώργος Γιαννόπουλος διδάσκει στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ το γνωστικό αντικείμενο «Νομική Πληροφορική» (Ειδικός Επιστήμονας 2000, Λέκτορας 2004, Επίκουρος 2013, Αναπληρωτής 2018). Από το 2015 διευθύνει το Εργαστήριο Νομικής Πληροφορικής της Νομικής Σχολής. Σπούδασε νομικά στη Νομική Αθηνών και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με υποτροφία του ΙΚΥ στο Πανεπιστήμιο Λονδίνου (Queen Mary College, 1996) με αντικείμενο την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στη διαδικασία λήψης νομικών αποφάσεων. Διαθέτει επίσης, επαγγελματικές πιστοποιήσεις προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και ανάλυσης συστημάτων. Το 1996-1997 ήταν Senior Research Fellow στο Πανεπιστήμιο Λονδίνου όπου πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα με αντικείμενο το δίκαιο και τις νέες τεχνολογίες. Το 1998 ήταν Senior Lecturer στο Πανεπιστήμιο Westminster. Ασχολείται με όλα τα θέματα δικαίου και νέων τεχνολογιών, μεταξύ άλλων, με το ρυθμιστικό πλαίσιο του Internet, το δίκαιο προστασίας των προσωπικών δεδομένων, το δίκαιο του ηλεκτρονικού εμπορίου, τις ηλεκτρονικές υπογραφές και την πιστοποίηση συναλλαγών, την τεχνητή νοημοσύνη, την πνευματική και βιομηχανική ιδιοκτησία και μέσω του Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής οργανώνει πολλά ερευνητικά προγράμματα με τέτοια αντικείμενα ή συμμετέχει σε αυτά. Κατά την τετραετία 2021-2024 εκπροσωπεί τη Νομική Σχολή στην πρωτοβουλία South EU Google Data Governance Chair (Πανεπιστήμια: Roma Tre, Nova Λισαβόνας, CEU-San Pablo Μαδρίτης, ΕΚΠΑ). Έχει δημοσιεύσει πέντε μονογραφίες και πολυάριθμες μελέτες και συμβολές σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, ενώ έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε πολλά εθνικά και διεθνή συνέδρια. Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείῳ Πάγῳ, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
[gyannop@law.uoa.gr]

Ιωάννης Καρούσης, εξέλιξη σε Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής

[ikaroussis@dent.uoa.gr]

Μαριέττα Παπαδάτου-Παστού, εξέλιξη σε Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης

H Μαριέττα Παπαδάτου-Παστού αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας τους Παντείου Πανεπιστημίου και κατέχει ακόμα μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο σπουδών σπουδών στην νευροψυχολογία (πλήρης υποτροφία) από το Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το 2014 η Δρ Παπαδάτου-Παστού έγινε μέλος ΔΕΠ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ακόμα Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Η Δρ Παπαδάτου-Παστού είναι επίσης Associate Fellow της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΒΨΕ), Chartered Psychologist της ΒΨΕ και Chartered Scientist της ΒΨΕ και του Science Council UK. Θήτευσε ως Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΨΕ, 2017-2019) και είναι συν-συντονίστρια του Κλάδου Νευροψυχολογίας της ΕΨΕ από το 2015 όπως και Ταμίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τον Εγκέφαλο από το 2023.
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της Δρ Παπαδάτου-Παστού άπτονται σε τομείς της νευροψυχολογίας, όπως και της γνωστικής νευροεπιστήμης και της πειραματικής ψυχολογίας. H έρευνα της εστιάζει στη μελέτη της κυριοχειρίας (handedness) και της εγκεφαλική πλευρίωσης για τη γλώσσα, χρησιμοποιώντας συμπεριφορικές και νευροαπεικονιστικές μεθόδους (λειτουργικό διακρανιακό υπέρηχο Doppler [fTCD] και λειτουργική τομογραφία μαγνητικού συντονισμού [fMRI]) σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (μαθητές με δυσλεξία, κωφοί μαθητές και μαθητές με χαμηλό ή υψηλό δείκτη νοημοσυνης, μαθητές στο φάσμα του αυτισμού) και σε υγιείς ενήλικες. Ενδιαφέρεται επίσης για την μετα-επιστήμη (meta-science) και κυρίως για την τεχνική της μετα-ανάλυσης. Επιπρόσθετα, είναι μέλος του Psychological Science Accelerator, όπου έχει θητεύσει σαν συν-συντονίστρια της Επιτροπής Δεοντολογίας. Τέλος, ενδιαφέρεται για την επικοινωνία της επιστήμης.
Η Δρ Παπαδάτου-Παστού δημοσιεύει σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως το Nature Human Behavior, το Psychological Bulletin, το Nature Reviews Neurology, το NeuroImage, το Neuroscience and Biobehavioral Reviews και το Scientific Reports. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 65 εργασίες (Scopus), το έργο της έχει λάβει συνολικά μέχρι σήμερα πάνω από 3300 αναφορές, με H-index της 31 (Google Scholar).
[marietta.papadatou@gmail.com]

Σοφία Φελοπούλου, εξέλιξη σε Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών

Η Σοφία Φελοπούλου, καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, στο γνωστικό αντικείμενο «Θεατρολογία – Ευρωπαϊκή Δραματολογία των νεωτέρων χρόνων», διδάσκει στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος μαθήματα σχετικά με το ευρωπαϊκό θέατρο και με ζητήματα του παγκόσμιου θεάτρου. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη νεότερη και σύγχρονη ευρωπαϊκή δραματουργία και τα σύγχρονα ρεύματα, στην εξέλιξη της δραματικής γραφής, στη θεωρία και την αισθητική του θεάτρου, στη σχέση κειμένου και σκηνής, καθώς και στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο και τη σύγκρισή του με το ευρωπαϊκό. Πρόσφατες δημοσιεύσεις της:
Η ποιητική των δραματουργών. Από τον 17ο στον 21ο αιώνα, Παπαζήση, Αθήνα 2024.
Μεταμορφώσεις και ανανεώσεις της ευρωπαϊκής δραματουργίας. Από τον 18ο στον 21ο αιώνα, Παπαζήση,  Αθήνα 2019.
[sfelopoulou@theatre.uoa.gr]

Μαρία Αντωνιάδου, εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Οδοντιατρικής Σχολής

Η Δρ Μαρία Αντωνιάδου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στην καθοδήγηση (coaching) και διαχείριση ασθενών ιδιαίτερα γηριατρικών και μειονεκτικών ομάδων, στο οδοντιατρικό μάνατζμεντ και μάρκετινγκ και σε επαγγελματικά θέματα βιωσιμότητας στην οδοντιατρική και λοιπές επιστήμες υγείας. Έχει ολοκληρώσει τα προγράμματα “Coaching-AC Accredited” (για πιστοποίηση από το European Association for Coaching Organization, το διαπιστευμένο πρόγραμμα “Coaching-Skills and Practice” (για πιστοποίηση από τον ICF-International Coaching Federation) και το mastering πρόγραμμα πιστοποίησης στη συστημική διοίκηση σε συνεργασία με το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς ως πιστοποιημένος συστεμικός αναλυτής (Certified Systemic Analyst Professional). Ειδικεύεται στην επαγγελματική συμβουλευτική και πρακτική, τη βελτίωση της απόδοσης, και τη συστημική διοίκηση στις μονάδες υγείας. Στην Οδοντιατρική Σχολή είναι υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για το μάθημα «Εφαρμογή των ανθρωπιστικών επιστημών και βασικών αρχών Coaching στην Οδοντιατρική» και το μάθημα «Οργάνωση και διαχείριση οδοντιατρείου» των οποίων οι θεματικές ενότητες αποτελούν βασικά ερευνητικά της πεδία. Στο κέντρο συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΚΕΔΙΒΙΜ) έχει οργανώσει διαδικτυακά προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης στο οδοντιατρικό μάνατζμεντ και τη βιώσιμη ηγεσία και γυναικεία ανθεκτικότητα στην υγεία, ενώ παράλληλα είναι ακαδημαϊκή και επιστημονική υπεύθυνη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το βοηθητικό προσωπικό οδοντιατρείου της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Συμμετέχει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ηθική στις Βιοϊατρικές Επιστήμες» του Τμήματος Ιατρικής σε συνεργασία με το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε θέματα διαχείρισης ασθενών. Μέσα από τα συγγράμματά της «Εφαρμογή των ανθρωπιστικών επιστημών και βασικών αρχών coaching στις επιστήμες υγείας» και «Διαχείριση ποιότητας στις υπηρεσίες υγείας. Το οδοντιατρικό μοντέλο του quality_Μateriam superabat opus”, επιδιώκει να συμβάλει στη βελτίωση της αποδοτικότητας, της παραγωγικότητας, της ανθρώπινης βιωσιμότητας και της εργασιακής ανθεκτικότητας και ικανοποίησης των παρόχων αλλά και στη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της υγείας.
[mantonia@dent.uoa.gr]

Εμμανουήλ Βάρδας, εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής

[mbardas@gmail.com]

Εμμανουήλ Μαστρομανώλης, εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή της Νομικής Σχολής

Ο Εμμανουήλ Μαστρομανώλης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Εμπορικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο χώρο του Εμπορικού Δικαίου, με ιδιαίτερη έμφαση στο Δίκαιο Εταιρειών, στο Δίκαιο Ανταγωνισμού, στο Πτωχευτικό Δίκαιο, και στο Δίκαιο της Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Είναι συγγραφέας τριων μονογραφιών και επιστημονικών άρθρων στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Υπήρξε μέλος των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για τους εθνικούς και τους διασυνοριακούς εταιρικούς μετασχηματισμούς (νόμος 4601/2019) Είναι μέλος της ASCOLA (Academic Society for Competition Law), και έχει αποτελέσει μέλος της οργανωτικής επιτροπής σειράς ελληνικών και διεθνών επιστημονικών συνεδρίων, στα οποία συμμετέσχε και ως εισηγητής. Στο παρελθόν διετέλεσε επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού (2019-2021) και Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας και Φορολογικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών (2022-2023). Με την τελευταία αυτή ιδιότητα συντόνισε την επιστημονική ομάδα εργασίας για τη σύνταξη του νόμου 5024/2023 (ΦΕΚ A 41 – 24.02.2023) «Ρυθμίσεις για την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, ακινήτων του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, λοιπές διατάξεις για την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών», και προήδρευσε των εργασιών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του σχεδίου νόμου για τη φορολογία των εταιρικών μετασχηματισμών. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Pennsylvania (ΗΠΑ), στην οποία επέστρεψε δύο φορές μετά την αποφοίτησή του με την ιδιότητα του Visiting Scholar (2010, 2018). Συμμετέχει στις ομάδες εργασίας του ΟΟΣΑ σε ζητήματα δικαίου ανταγωνισμού (WP 2, WP3) και δημόσιου χρέους (Public Debt Working Party Group). Δραστηριοποιείται τέλος ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην Αθήνα και από το 2023 είναι εταίρος της δικηγορικής εταιρείας “Λαμπαδάριος & Συνεργάτες”.
[emastrom@law.uoa.gr]

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN