Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το ΕΚΠΑ συμμετείχε στη διαδραστική έκθεση «Αναζητώντας τα Μυστικά της Γης»

Από τα μέσα Δεκεμβρίου 2022 έως τα μέσα Φεβρουαρίου 2023, το ερευνητικό σκάφος των ΗΠΑ, JOIDES Resolution, θα πραγματοποιήσει θαλάσσιες γεωτρήσεις γύρω από τη Σαντορίνη (IODO expedition 398). Στόχος των γεωτρήσεων είναι η ανακατασκευή της γεωλογικής ιστορίας του ηφαιστειακού συγκτροτήματος των Χριστιανών, της Σαντορίνης και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπου, συλλέγοντας πυρήνες ιζημάτων μέσα από τα ιζήματα και τα ηφαιστειακά στρώματα του θαλάσσιου πυθμένα. Η αποστολή είναι μέρος του International Ocean Discovery Program (IODP) – του Διεθνούς Προγράμματος Εξερεύνησης των Ωκεανών.

Προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι της Σαντορίνης αλλά και το ευρύτερο κοινό για τους επιστημονικούς στόχους της ερευνητικής αποστολής και γενικά του IODP πριν την αποστολή, πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά, για πρώτη φορά, μια διαδραστική επιστημονική έκθεση με τίτλο «Αναζητώντας τα μυστικά της Γης». Με τη υποστήριξη του Δήμου Θήρας αλλά και του University of Columbia, η Έκθεση διήρκεσε από τις 16 έως τις 23 Οκτωβρίου 2022.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμαρχο Σαντορίνης στις 16 Οκτωβρίου και ακολούθησε μια σειρά από δημόσιες διαλέξεις από τους επιστήμονες της ερευνητικής αποστολής. Συγκεριμένα από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ Παρασκευή Νομικού, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Clermont Auvergne της Γαλλίας και αρχηγό της επιστημονικής αποστολής Tim Druitt, την Δρ. Κατερίνα Πετρονότις από το Texas University, και  τον Δρ. Steffen Kutterolf (GEOMAR) και τις Υποψήφιες Διδάκτορες του ΕΚΠΑ Άννα Κατσίγερα και Κωνσταντίνα Μπέτζελου. Κατά τη διάρκεια των διαλέξεων οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την ιστορία και τους επιστημονικούς στόχους του IODP αλλά και της ερευνητικής αποστολής που θα πραγματοποιηθεί αυτό το χειμώνα, περιηγήθηκαν εικονικά στο ερευνητικό σκάφος JOIDES Resolution και γνώρισαν τη γεωλογική ιστορία των ηφαιστείων της Σαντορίνης, των Χριστιανών και του Κολούμπου.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας (16-23 Οκτωβρίου),  περισσότεροι από 1800 μαθητές όλων των σχολείων της Σαντορίνης αλλά και οι κάτοικοι και οι τουρίστες του νησιού επισκέφτηκαν την έκθεση και ενημερώθηκαν για το Διεθνές Πρόγραμμα Εξερεύνησης των Ωκεανών (IODP), την θαλάσσια έρευνα και γενικά τι ελπίζουν να μάθουν οι επιστήμονες από τα πετρώματα/ιζήματα στην καλδέρα της Σαντορίνης και στις γύρω θαλάσσιες λεκάνες. Είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο του θαλάσσιου πυθμένα γύρω από τη Σαντορίνη, να κοιτάξουν κελύφη από μικροαπολιθώματα κάτω από ένα μικροσκόπιο και να πάρουν το δικό τους χάρτινο μοντέλο του JOIDES Resolution για να το φτιάξουν στο σπίτι. Ένα μεγάλο φουσκωτό μοντέλο του ωκεανογραφικού πλοίου εντυπωσίασε τους μαθητές ενώ μια σειρά από αυτοκόλλητα για συλλογή, και διαδραστικά βίντεο κράτησαν επίσης το ενδιαφέρον του μαθητικού κοινού.

Το ευρύ κοινό έχει επίσης τη δυνατότητα να συνεχίσει να παρακολουθεί την έκθεση τους επόμενους μήνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να ζητήσει από τα σχολεία και τις κοινωνικές ομάδες να κανονίσουν μία διαδικτυακή συνάντηση στην πλατφόρμα Zoom με το πλοίο όταν θα βρίσκεται στη Σαντορίνη, όπου οι επιστήμονες εν πλω θα τους ξεναγήσουν και θα συνομιλήσουν μαζί τους.

Οι επιστημονικές θαλάσσιες γεωτρήσεις στους ωκεανούς εξερευνούν τον πλανήτη μας τα τελευταία 50 χρόνια και ανυπομονούμε να μοιραστούμε την αγάπη μας για την επιστήμη με όλους σας!

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN