Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Άρθρο του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή κ. Δημόπουλου, στα ΝΕΑ με τίτλο “Η σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D αυξάνει τη θνητότητα”

Του Καθηγητή Θάνου Δημόπουλου, Πρύτανη του ΕΚΠΑ

Έλλειψη βιταμίνης D παρατηρείται σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού αλλά και σε υψηλό ποσοστό μεταξύ των ασθενών με σοβαρά νοσήματα.

Η βιταμίνη D εμπλέκεται σε πολλαπλές λειτουργίες του οργανισμού αλλά έχει και ανοσορυθμιστικό ρόλο επηρεάζοντας τους μηχανισμούς τόσο της επίκτητης όσο και της φυσικής ανοσίας. Μάλιστα, μελέτες παρατήρησης κατέδειξαν ότι η έλλειψη βιταμίνης D αυξάνει τη συχνότητα των λοιμώξεων αλλά και τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα αυτών. Με βάση τα ευρήματα αυτά διεξήχθησαν το προηγούμενο διάστημα τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες που αξιολόγησαν τη σημασία της χορήγησης βιταμίνης D σε ασθενείς που έχρηζαν εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, χωρίς όμως ξεκάθαρα αποτελέσματα.

Διάφοροι παράγοντες που σχετίζονται με τον βαθμό της ανεπάρκειας της βιταμίνης D, το είδος του νοσήματος για το οποίο χρειάζονταν νοσηλεία οι ασθενείς, η ημέρα που γίνονταν οι μετρήσεις της βιταμίνης D μπορεί να επηρέασαν το αποτέλεσμα των τυχαιοποιημένων μελετών. Για τον λόγο αυτόν διεξήχθη προοπτική μελέτη που προσπάθησε να συσχετίσει τον βαθμό έλλειψης βιταμίνης D κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο ασθενών με σοβαρή σήψη.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Emergency Medicine Journal» ανέλυσε 164 ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο του Βελγίου λόγω σοβαρής σήψης. Τα επίπεδα της βιταμίνης D μετρήθηκαν κατά την εισαγωγή των ασθενών και βρέθηκε ότι το 60% είχε έλλειψη βιταμίνης D και μάλιστα στα τρία τέταρτα των περιπτώσεων, έλλειψη χαρακτηριζόταν ως σοβαρή. Τόσο στο σύνολο των ασθενών όσο και μεταξύ αυτών που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η σοβαρή έλλειψη της βιταμίνης D σχετιζόταν με στατιστικά μεγαλύτερη θνητότητα από τη σήψη τις πρώτες 90 ημέρες παρακολούθησης.

Η έλλειψη της βιταμίνης D μάλιστα φαίνεται ότι είναι ανεξάρτητος παράγοντας που επηρεάζει την έκβαση των ασθενών καθώς η σχέση της με τη θνητότητα ήταν ανεξάρτητη άλλων παραγόντων όπως το φύλο, ηλικία, τα συνυπάρχοντα νοσήματα των ασθενών και βαρύτητα της σήψης.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης επιβεβαιώνουν το σημαντικό ποσοστό του γενικού πληθυσμού που εμφανίζει έλλειψη βιταμίνης D, αλλά και τη σχέση ανάμεσα στα επίπεδα της βιταμίνης και την έκβαση των ασθενών. Η προσπάθεια αποκατάστασης των επιπέδων βιταμίνης D θα πρέπει να γίνεται νωρίς πριν οι ασθενείς εμφανίσουν συμπτώματα σήψης και όχι μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN