Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023, η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τον Επίκουρο Καθηγητή Εντατικής Θεραπείας-Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), κ. Ηλία Σιέμπο, με το Βραβείο Ελισάβετ Φ. Φωτεινέλλη-Ιωάννου Δ. Κριτικού της Α’ Τάξης Θετικών Επιστημών. Το Βραβείο απονεμήθηκε στον κ. Σιέμπο για «το εν γένει επιστημονικό έργο και την πολυσχιδή δράση του στην ίαση των πνευμονικών παθήσεων και την ενίσχυση της εντατικής θεραπείας».
Ο Ηλίας Σιέμπος είναι κλινικός Εντατικολόγος-Πνευμονολόγος με ενδιαφέρον στην έρευνα και τη συμβουλευτική καθοδήγηση (mentoring). Αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε τη Διδακτορική Διατριβή του με άριστα από το ΕΚΠΑ. Ειδικεύτηκε στην Πνευμονολογία και εξειδικεύτηκε στην Εντατική Θεραπεία στην Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Harvard Medical School (Βοστώνη, ΗΠΑ) και στο Weill Cornell Medicine (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ), όπου βραβεύτηκε ως Καλύτερος Νέος Ερευνητής. Από το 2016 είναι μέλος του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Weill Cornell Medicine (αρχικά Instructor, ακολούθως Assistant Professor, και μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, adjunct Assistant Professor).
Ως κλινικός Εντατικολόγος απολαμβάνει τις προκλήσεις σχετικά με τις κύριες αιτίες [δηλαδή, οξεία υποξαιμική αναπνευστική ανεπάρκεια και σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS)] και την κύρια επιπλοκή (δηλαδή, πνευμονική βλάβη προκαλούμενη από τον αναπνευστήρα) του μηχανικού αερισμού. Ως ανεξάρτητος ερευνητής, μελετά στοχευμένα τις παραπάνω συναφείς κλινικές οντότητες χρησιμοποιώντας ποικιλία μεθοδολογικών εργαλείων, όπως ζωϊκά πειραματικά πρότυπα, μεταφραστική έρευνα, κλινική έρευνα και μετα-αναλύσεις. Έχει δημοσιεύσει ως συγγραφέας υπεύθυνος αλληλογραφίας σε όλα τα κορυφαία περιοδικά της ειδικότητάς του, όπως το The Lancet Respiratory Medicine. Προωθεί την ερευνητική συνεργασία ελληνικών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με αποτέλεσμα δημοσιεύσεις σε γενικά ιατρικά περιοδικά, όπως το JAMA Network Open. Έλαβε, ως κύριος ερευνητής, ανταγωνιστική χρηματοδότηση από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.).
Θεωρεί τη συμβουλευτική καθοδήγηση (mentoring) και γενικώς τη διδασκαλία ως τη σημαντικότερη ακαδημαϊκή υποχρέωσή του. Ήδη τρεις εκπαιδευόμενοι (mentees) του από το Weill Cornell Medicine έχουν γίνει Επίκουροι Καθηγητές. Το ίδιο συνεχίζει στο ΕΚΠΑ, θεωρώντας ότι οι μαθητές (mentees) ενός ακαδημαϊκού δασκάλου είναι η ασφαλέστερη παρακαταθήκη του.